Juni måned i Namsen, 2020

Da er første måneden med laksefiske i Namsen unnagjort og som vanlig har «Dronninga» gitt langt flere enn meg noen gode opplevelser, men også en del dager med frustrasjon over at laksen ikke har villet bite 🤪😊🎣

Med år som 2017 og 2020 friskt i minne, hvor forutsetningene for gode fiskeforhold var sammenlignbare var forventningene naturligvis skyhøye! Dette altså med tanke på vannføring, da det var enorme mengder med snø i fjellet.

God vannføring og fantastiske fiskeforhold har vi også fått og relativt ok fangster har det blitt totalt sett. Kanskje ikke helt så bra som forventet på forhånd, men langt over fjoråret i alle fall 😊👍

2 laks over 20kg er kommet og en totalfangst på 12,4tonn (4360 fisk) er helt ok 👍

Allerede tidlig den 1 juni kom i alle fall rapportene om laks over 20kg. Den ble tatt på Valskrå av Bjarne Magnus og Skjalg Lien (20,6kg), mens neste kom ei drøy uke senere på valdet Nedre Grong og ble tatt av Roy Nesset og Torgeir Hermanstad (22,5kg) 👏🎉

Når vi sammenligner 2022 med foregående gode år må vi nesten ta med i beregningen de nye kvotene. 1 fisk over 65cm og rødt kort for resten av dagen. Selv om elveierlagets nye regler tillater at man kan fortsette fisket, for å fylle smålakskvota, ble det ikke praktisert på denne måten de fleste steder fra starten av. Tidlig juni finnes det nemlig svært lite laks under 65cm i elva og dermed ingen grunn til å fortsette fisket etter fisker som ikke er i elva…

Var et ganske rart syn å se at allerede 1 juni at det tidvis knapt var båter å se ute på et vald som Krukåren. Folk som hadde fått en laks tidlig på økta og/eller kjøpt flere økter, men var ferdig etter den første gjorde at det tidvis ikke var fiskere å se der 😳

For egen del satt første laksen ett par timer etter midnatt 1 juni, på valdet Ranum: En mellomlaks som fisker’n ville slippe ut igjen for å kunne fortsette. Vi var også i kontakt med et par fisker til som glapp.

Foruten noen støinger, skulle jeg slite tungt helt frem til 6 juni, når neste satt. Slikt er både tungt og frustrerende, når forholdene er helt ideelle. Mange rare tanker som går gjennom hode i slike perioder 🤔

6 juni ble derimot en riktig så god dag med hele 5 flotte lakser og etter dette har det kommet en og annen laks nå og da, men langt fra hva jeg hadde håpet på før sesong…

21 juni var siste dag med guiding før hjemreise og mens jeg var hjemme i St.hans helga ble det kanonfiske etter en oppfløing. Så at mine guidekolleger og venner postet bilder av den ene storlaksen etter den andre i sosiale medier.

Var derfor svært så optimistisk før jeg og fiskekompis Geir Jarle skulle dra oppover igjen med barna den 27 juni. Men når jeg kom opp ble jeg møtt av bekjente som kunne meddele at det fantastiske fisket hadde vært kortvarig og at de knapt hadde vært borti laks de par siste dagene.

Tenkte ja ja, regn er meldt og nye dager med kanonforhold er like rundt hjørnet. Mens vi ventet på regnet fisket vi noen økter og noen laks ble det 😊 Geir Jarle og hans 2 døtre fikk 4-5 laks, med største på 3,6kg, mens mine 2 barn måtte ta til takke med 1 smålaks og en litt større laks som glapp…

30 juni var forholdene perfekte igjen etter regnværet dagen i forveien. Vi var ekstremt optimistiske når vi dro ut på den første økta, men skuffelsen ble stor når hverken vi eller noen av båtene rundt oss fikk fisk.

I frustrasjon over at fisken ikke beit og med en tanke om at laksen på valdet vi fisket sikkert hadde sett 1000 wobblere allerede fant jeg frem ei lita Kuusamo skje til dagens andre økt. Denne hadde jeg forøvrig brukt en kniv til å skrape bort alle de grelle fargene med. Vakker var den ikke og muligens grunnen til at den hadde ligget ubrukt i slukesken et par år 😂 Denne skulle overraskende nok gi meg og min sønn sesongens største opplevelse så langt 😊

Når vi startet økta må jeg nok innrømme at troa på stangbøy var fraværende, så når det skreik i snella allerede etter 2-3 kryssinger av elva lurte jeg på hva f….. som skjedde🤪 Joda, stanga med Kuusamo’n sto i helspenn og laksen gikk ut med så mye line at jeg måtte bøye meg frem til Mathias og stramme bremsen et par ganger 💪

Turte ikke å gå i land med en gang og brukte lang tid mot landingsplass, mens vi prøvde å få laksen litt nærmere båten. En god fight på land ble det også. Med en guttunge, som ikke har rukket å bli spesielt god på å fighte fisk, ble det en lang fight, men det gikk da greit og etter hvert lå en flott laks på 9,2kg i hoven 😊 Ingenting slår det å ro på laks til barn, og spesielt ikke når det er med sine egne 😊👍

En liten ting til i forhold til denne laksen var at jeg og Mathias hadde snakket om før vi dro til Namsen, at det nesten helt sikkert kom til å bli storlaks på han. For siden han startet med laksefiske for 6 år siden har han tatt storlaks annethvert år. 2016 – 14,5kg, 2018 – 7,4kg, 2020 – 7,8kg og nå i år 9,2kg. Så da er det vel sikkert 2 år til neste gang, så han kan kanskje like godt stå over 2023 🤪

For å oppsummere juni måned har som nevnt ikke fisket svart helt til forventningene for egen del. Kan tippe jeg har rodd rundt 200 timer og det har gitt omkring 15laks. Forholdene har stort sett vært fantastiske, innsiget har i følge nota vært middels godt og vi knapt har vært under 350kubik med vann i nedre deler av Namsen. Må vel også kunne si at det har vært lite fisk å se i overflaten.

Selv om det garantert er en del som har hatt sitt livs sesong, slik som det er hvert år, så har jeg på følelsen av at de fleste har slitt litt, slik som meg. En og annen fisk her og der i hele vassdraget, uten at det har vært noen bonanza på noe tidspunkt.

Krysser fingre for at vi har noen gode dager foran oss denne sesongen 🎣 Forutsetningene burde i alle fall være gode for de kommende dagene. For elva har nettopp bikket 1000 kubik og er på tur ned. Etter et par døgn hjemme på Gjøvik må jeg faktisk innrømme at jeg gjerne skulle vært tilbake ved Namsens bredder, men det må nok vente en del dager…

Fortsatt skitt fiske og god sommer 🎣👍

Tight Lines

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s