Kveitefiske på Spildra

Endelig var det på tide å dra på fisketur igjen og som de foregående åra som jeg har dratt langt nordover var det stor Kveite som sto øverst på ønskelista 😊 Målet er som tidligere Kveite på 40kg eller mer 🎣💪

Nytt for året var at vi skulle dra ut fra Kvanangen Adventure på Spildra. Og om du ikke har hørt om Spildra før så er dette en idyllisk liten øy i Finnmark med 23 fastboende, en drøy times kjøretur fra Alta + en halvtime med ferge.

Som tidligere turer skulle jeg fiske med Bengt og David, men i år var fiskerlaget utvidet med Sigurd som er svigersønnen til Bengt og Roy som var eier av Kvanangen Adventure og ikke minst den flotte båten vi skulle bruke 😊

Fra høyre; Bengt, Roy, Sigurd og David. Så er det meg foran.

Roy har lang fartstid som yrkesfisker og de senere, år gjennom selskapet Kvanangen Adventure guidet sportsfiskere fra inn- og utlandet. Båten hadde god plass med lugarer som vi skulle overnatte i. På denne måten være tettere på områdene vi hadde planlagt å fiske i 😊

Vi kom frem til Spildra sent på ettermiddagen fredag 13 mai og som en positiv overraskelse ble det tid til å så vidt kunne slippe snørene i vannet før vi skulle ta kvelden 😊

Før jiggen traff bunnen beit det på gang etter gang. 3-5kg’s Torsker i hopetall🐟🐟 Det tok heller ikke lange stunda før noe tyngre beit på for Sigurd og vi skjønte raskt at dette var av rette sorten. Etter ei lita sund kunne vi se at turens første Kveite nærmet seg overflaten 😊🎣

Siden vi ikke rakk og kleppe raskt nok gikk den til bunns igjen, men på andre forsøk fikk vi den ombord 👍 Det ble riktignok ikke flere Kveiter på denne drøye timen vi fisket, men antall Torsk mista jeg helt oversikt over 🤪 Kveita til Sigurd var forøvrig på 23kg👍 En god start, så dette lovet godt!!!

Vi la til en liten kai ved et forlatt hus innerst inne i en liten fjordarm, i fantastisk vakre omgivelser 😍

Hele område langs kysten der oppe består jo av usedvanlig vakker natur, små og store øyer, et og annet hus på steder hvor man ikke skulle tro noen kunne bo, dyreliv og naturopplevelser som jeg kan anbefale en hver å dra for å se! Og når du kan krydre disse opplevelsene med et vanvittig godt fiske så kan jeg ikke skjønne hva mer man kan ønske seg 😊

Dag 2 var det noe mer vind og det ble en del transport mellom hver gang vi slapp snøret i vannet i søken etter ly for vind og egnede fiskeplasser.

Foruten en del Torsk fikk vi noen småsei på første stedet vi fisket. Hadde vi bare vist at småsei skulle bli mangelvare for resten av turen, ville vi nok fortsatt å fiske flere av dem før vi dro videre. For etter noen store Torsk, en svær Steinbitt (10-15kg) som glapp rett før klepping og ei Kveite på meg var vi tomme for agn, og vi klare altså ikke å finne flere 😳😳😳

Alternativet til småsei ble små torsk, samt noen fileter av både Torsk og Hyse. Det funket det også, men hovedsakelig for Brosme… Ble derfor mest fiske med jigg på resten av turen.

Ble ikke mer kveite denne dagen, men godt med Torsk og en ny PB på sei for meg, uten at denne var større enn 7-8kg 😊 Har nemlig ikke veldig lang fartstid med dette havfisket i Norge 😊

Vi tok tidlig kvelden og la til kai for på et nytt sjarmerende tettsted som hete Bergsfjord. Etter et deilig måltid med kortreist mat og mye godt drikke var det bare å krype ned i lugaren og lade opp til en ny dag på sjøen 😊

Selv om det var både litt sludd og regn var fiskeforholdene på søndag bedre. Mindre vind er tross alt det viktigste 👍 Men drømmen om stor-Kveita skulle vise seg å utebli denne dagen også. Sigurd fikk dagens eneste Kveite, David fikk turens største Torsk på 20kg og vi fikk tatt opp det vi trengte av fin Torsk for å ha med hjem 😊

Vi valgte så å dra tilbake til Spildra denne kvelden, siden for mandag var det meldt skikkelig uvær. Dermed ikke noe mer fiske på denne turen. I stedet et fantastisk måltid med fish and chips laget av egen fangst, servert på landets minste bar/restaurant 😊

Selv om drømmen om kveite på 40+ ikke ble oppfylt denne gangen var det en fantastisk tur, med godt selskap og alt man kunne ønske seg. Som prikken over i’en fikk vi se et par Knølhval på nært hold, på turen inn til fastlandet igjen 🐳

Ingen tvil om at jeg ønsker meg tilbake til Finnmark på Kveitefiske igjen!

Nå er det laksefiske som står for tur om snaue 2 uker og det gledes 😁 Har vel en drøm i forhold til størrelse her også, men den drømmen er nok betydelig vanskeligere å oppnå enn drømmen om stor-Kveita 🤪

Tight Lines!!

Helge

1 kommentar

  1. Herlig å lese. Finnmark er utrolig flott. Kveite-fisket er MEGET spennende og om fisken er 12 kg, 25, 40 eller større er opplevelsen bare herlig! Hos meg er det loin fra årets skrei til middag i dag, kveite til uka. Takk til Fiskekameratene for deling av opplevelser, som er SÅ bra når det er en tid til en selv kommer seg på ny tur

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s