Nærmer seg sesongstart i Namsenvassdraget 😎👍🎣🐟

Fjorårets miserable laksefiske er for lengst glemt og sikkert flere enn meg har i lang tid kjent på lengselen etter å komme i gang igjen. Nå er troa på topp igjen og årets desidert største og viktigste dag er like rundt hjørnet, nemlig 1 juni 😍🎉🎣

Men det er noen som så vidt har tjuvstartet, for 15 mai gikk startskuddet for fisket i Høylandsvassdraget og Bjøra. Mens for de fleste av oss som venter på at Namsen skal åpne må vente noen dager til 😊

De første meldingene om laks i prøvenota er kommet. Ikke det helt store antallet ennå, men det er helt normalt. Det viser i alle fall at laksen er på tur 👍

19 mai kom også meldingen om årets første laks i Bjøra. En 8kg’s laks som ble tatt på valdet Skogstad/Bjørnes av Inge Iversen og Harold Lorentsen 😊👍 20 mai ble det tatt 2 laks og slik vil det sikkert fortsette frem mot åpningen i Namsen, om vannstand og forhold er ok.

Selv er jeg stor optimist før denne sesongen, for mye snø i fjellet er det normalt sett lik godt fiske🎣🎣 Mye snø vil gi en skikkelig vårflom, noe som igjen hjelper laksen å finne veien opp i elva. Og når den først har kommet opp i elva blir den enklere å fange når vi har god vannføring 😊🎣

Om du kommer fra områder sør for Dovre og ikke helt har fulgt med på snømengder andre steder i landet, blir du kanskje overrasket når jeg snakker om store snømengder. For vi østlendinger har knapt startet snøfreser’n i vinter. Men ja, i nedfallsområdet til Namsen er det ekstremt myyyye snø og det er fremdeles kaldt, så vi får bare krysse fingre for at ikke alt smelter samtidig, for da vil det nok bli mer vann enn vi ønsker oss 🤪😳 Men om elva skulle bli for stor til å dra utpå en dag eller tre i starten så tåler vi det, for den som venter på noe bra venter ikke forgjeves, sies det 👍

Når det gjelder fiskeregler/kvoter har det kommet noen justeringer. Dette som en følge av det dårlige fjoråret og var litt som forventet… De endringene som er gjort er jeg litt usikker på hva jeg syntes om 🤔

Personlig var jeg jo av den oppfatning at fjorårets dårlige laksefiske var pga normale sesongsvingninger og ikke minst elendige fiskeforhold. Mens en del andre var svært bekymret for Namsenlaksen og at det fremtidige laksefisket skulle være truet.

Meningene har vært mange og jeg tror ingen kan være helt sikre på hva som er rett. Så da får man vel bare leve med at det kommer noen endringer fra ett år til et annet.

De viktigste endringene er i alle fall at du kun kan ta 1 laks over 65cm i døgnet, men 4 laks totalt (altså 1 over og 3 under 65cm). Du kan ta 1 SØ i døgnet og fra 1 august er all laks over 80cm fredet. Sesongkvoten er på 12 laks.

Dette vil si at fisket i utgangspunktet ikke stopper om du har avlivet en laks på over 65cm eller en SØ for den del, men kan fortsette å fiske til kvota er fylt. Får du flere over denne 65 cm grensa må de slippes levende ut igjen!

I juni får du skjeden laks under 65cm og dermed kan du i utgangspunktet slå ihjel laks nr 1 og bare fortsette å fiske. Bare kjøre på med C&R. Skulle en og annen være så hardt skadd at de ikke kan slippes må de leveres til grunneier, som igjen leverer laksen på gamlehjemmet…

Om dette vil redusere beskatningen i særlig grad tviler jeg på. Og det gjør nok de som har laget reglene også, så det er derfor laget en åpning for at de ulike grunneiere kan velge å si at fisket stopper etter laks nr1 over 65cm 😳 Det vil derfor komme til å bli ulike regler på ulike vald i år, da jeg vet at det er mye ulike meninger og synspunkter innad i elveierlaget….

At dette vil medføre større bruk av C&R er helt sikkert og debatten for eller imot vil sikkert bli et hett samtaletema i år 🤪 Det viktigste syntes jeg er at folk prøver å skaffe seg litt info om hvordan man behandler en fisk som skal gjenutsettes, for det tror jeg det er mange som ikke kan…

Skal utrente folk begynne å få løs krok som sitter i både hov og fisk, måle lengder, fotografere fisken osv, så er det langt fra sikkert dette går helt som det burde. Oppfordrer derfor folk til å lese seg opp litt rundt C&R før de skal på fiske!

Et lite råd vil kanskje være å unngå å bruke hov om du tror nr 2 er for stor, ha en tilgjengelig tang for å fjerne krok raskt og enkelt og ikke lett fisken ut av vannet. Minst mulig håndtering!

Uansett om du er enig eller uenig i disse innstramningene, om du er for eller imot C&R, så tror jeg alle som er ivrige Namsenfiskere kjenner på spenningen og gleder seg masse🎣🐟 Selv er jeg mer spent enn noen gang, for i år har jeg for første gang laget wobblere til flere enn meg selv. Spenningen er derfor utrolig stor i forhold til om disse vil friste laksen eller ei 🫣 🙏

Ønsker avslutningsvis å minne om FB siden Elvenes Dronning – Namsenvassdraget. Dette er en side som vi håper du vil fortsette å poste fangstbilder, stemningsbilder, livestreaminger og annen interresante ting i forhold til dette laksefisket. Her vil du også kunne finne praktiske linker, info om ledig fiske osv 👍

Ønsker med dette alle en fantastisk fiskesesong og skitt fiske!

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s