Drøyt 2 uker igjen av årets laksesesong, Namsen 2021

Det har kanskje vært uvanlig stille fra meg i sommer og det er av den enkle grunn at jeg har fisket unormalt lite… Men nå er det vel uansett på tide å skrive noen ord igjen.

De store fiskeopplevelsene har stort sett uteblitt denne sesongen for min del, som for svært mange andre. Det har med andre ord vært en unormalt dårlig laksesesong 😞

Har hatt ca 4 uker med fiske i Namsen denne sesongen; rundt 3 uker som guide og 1 uke med barna. Dette mener jeg å huske har gitt beskjedne 12 laks, samtlige under 10kg 😞Om jeg skal prøve å trekke frem sesongens høydepunkt må det bli en laks på rett i overkant av 9kg med gjest på Ristad som ga en relativt god fight og troa på at den var enda større var så absolutt var til stede underveis i fighten 😊

I skrivende stund er det blitt tatt 16,3tonn i Namsenvassdraget, noe som er langt under normalen. Men igjen så er jo normalen bare et snitt av de gode og de dårlige årene. 2014 så ble det tatt i underkant av 19 tonn, mens 3 år etter tok vi 35 tonn 😳 I fjor ble det tatt nesten 29 tonn…

Etter en sesong som i år er det selvfølgelig mange kritiske røster og hvor flere av disse har brukt mye tid på å ytre sine dystre spådommer i sosiale medier. Dette har igjen skapt krisestemning og splittelser i laksemiljøet, samt blant valdeiere i Namdalen.

Om det må gjøres kraftige innstramninger for å redde Namsenlaksen er det som diskuteres; C&R, nedstengning, kvoter, fredning av ho-laks osv.

Selv føler jeg ikke at jeg har nødvendig kunnskap til å være for bastant i forhold til alt dette og har så absolutt respekt for at folk har forskjellige meninger. Men må nok innrømme at jeg ikke engang hadde kommet til å tenkt tanken at det var noen krise, om ikke det hadde vært for bråket i sosiale medier, samt tiltakene som dertil er blitt gjort.

For noen år siden, mulig dette var i 2014, rodde jeg og en kollega rundt 140 timer hver fra starten av juni før første laksen satt 😳 Noen gode sesonger har det da blitt siden da 👍 Har også hørt om sesonger før dette hvor folk har slitt på samme måte. Felles for disse periodene hvor man ikke får fisk er at det er elendige fiskeforhold i elva! Vi har jo perioder hvert eneste år hvor forholdene er dårlige og laksen ikke biter, forskjellen i år er at denne «perioden» med dårlige forhold snart har vart i 3mnd…

I år har vi hatt lite og krystallklart vann i Namsen gjennom hele sesongen, med unntak av 3-4 dager i juli, hvor det var gode forhold og fisket var fantastisk 🎣🐟👍 Dager jeg dessverre gikk glipp av 😱🥲

De fleste har også fått med seg at det har vært dårlig innsig av laks i år. Altså svært dårlige fangster i kilenøtene. Slikt virker i første omgang mer bekymringsfullt enn dårlig fangst i elva (på dårlige forhold) for meg, men etter å ha fått litt mer info og kunnskap om dette er det i følge dem helt naturlige grunner til dette også…

Han som driver forskningsnota hadde skrevet i loggen sin allerede i mai måned at det kom til å bli et seint innsig i år. Dette på grunn av vindretning, strømninger og lite ferkvann i fjorden. I tillegg vil mangelen på skittent elvevann bety klart vann i fjorden, noe som gjør at laksen svømmer under nota i stedet for inn i den. Med andre ord han er vist ikke særlig bekymret, noe han også har uttalt i avisa. Når man samtidig legger til at all forskningsbasert analyse av Namsenvassdraget er samstemte om at det står bra til med Namsenlaksen så klarer jeg ikke å være bekymret!

Det jeg derimot er bekymret for er gleden og fornøyelsen rundt det å bedrive dette fisket.

En fornøyd mann etter en fantastisk opplevelse (fra 2020), det er hva laksefiske handler om 😊 Kanskje man i fremtiden ikke kan dele silke øyeblikk i frykt for represalier…

I midten av Juli bestemte i alle fall elveierlaget seg for å gjøre grep. Etter mye rot og tull, hvor Miljødirektoratet etter hvert også kom på banen endte det med kraftige innstramninger. 1 laks i døgnet uansett størrelse, all ho-laks fredes, markfiske kun med Cirklehooks , for å nevne det viktigste.

Resultatet av dette er i alle fall at avbestillingene fra fiskere som har booket fiske har rent inn. Og om de nye reglene videreføres til neste år vil nok mengden Namsenfiskere reduseres kraftig 😦 Vil folk gidde å komme fra f.eks Oslo, leie vald og roere om moroa kan være over etter få minutter, om forholdene er bra og laksen er så skadd at den ikke kan settes ut igjen 🤔

Den nye hverdagen blir kanskje, som vi hører om fra enkelte andre vassdrag; juks, beskyldinger og kanskje bøteleggelser eller bortvisning av en fersk laksefisker som ikke har klart å se forskjell på en blank juni-laks om det er en hann eller hunn 🤮

Ser allerede på disse wobblersidene på FB at fiskere kun sender bilde til wobblermaker, som igjen poster bilder uten navn på fisker eller hvilken elv fisken er tatt. Noen bilder er til og med uten at hele fisken er avbildet, sannsynligvis i frykt for at det skal bli diskusjon rundt kjønn…

Dette bildet er mitt eget (fra juni) og kun brukt som et eksempel 😊

Skulle dette bli den nye hverdagen i Namdalen, vil jo selv jeg vurdere om det er her jeg skal tilbringe sommerene fremover eller ei…

Håper ingen misforstår hva jeg skriver, at jeg er i mot å gjøre tiltak om det skulle vise seg at Namsenlaksen skulle være truet. Men å gjøre dette på bakgrunn av en forsommer uten den vanlige vårflommen og en sommer knapt uten en dag med gode fiskeforhold syntes jeg er drastisk. Ok, jeg har fått med meg at det er et fåtall vald i øvre deler av vassdraget som også slet tungt i fjor, men så skal det jo også nevnes at Seem som også ligger i øvre deler av vassdraget som vanlig troner på toppen av lista som Namsens mestfangende laksevald i år, som tidligere år🤔

For øyeblikket er jeg i alle fall en kort tur til Namdalen og stått en del ved elvekanten for å finjustere egenspikka wobblere og har sett myyye laks som er oppe og viser seg. Hørte samtidig at det rapporteres om dobbelt så høyt innsig av laks som i fjor på samme tid. Ser også at det faktisk blir tatt en og annen nygått laks, selv om det knapt er en fisker å se på elva.

Krysser fingre for at de største skeptikerne tar feil og at det gjøres en stor innsats for å finne svar. At ting vil være tilbake til normalen før neste sesong braker løs, dvs kvoter til å leve med, positivitet og ikke minst gode fiskeforhold 😊👍

Tight Lines!

Helge

1 kommentar

 1. Bra Helge! 👍

  Det er variasjonene og kontrastene som skaper spenningen i laksefisket.
  Og gir de store opplevelsene.
  Fikk 2 mellom og en – smålaks, samt en sjøørret fordelt på 4 mann etter 4 døgn med roing i Juni.
  Ikke all verden synes sikkert noen, men opplevelsen av å høste av overskuddet i verdens mest bortskjemte land gjør meg ydmyk.
  Det gjelder å finne balanse og ikke regulere ihjel.
  Ett eller to eller tre år gir for lite data til å gjøre de mest dramatiske forandringene.

  Are

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s