Foretrukne wobblerfarger i jakten på laksen 🎣🎣

Et av mine første innlegg på denne bloggen min, for rundt 5 år siden, var Personlige erfaringer i forhold til fargevalg på wobblere. Dette er et av de mest leste innleggene mine så langt og er lest omkring 11 tusen ganger 😳😳😳

På bakgrunn av den store interessen rundt dette tema, samt at topp 10 lista mi har endret seg siden sist, velger jeg å skrive et nytt innlegg om det samme. Men denne gangen er bildene av min selvlagde wobblere (HeSt Wobbler’n), hvor jeg har forsøkt å lakkere de aktuelle favoritt mønstrene, med en liten vri selvfølgelig 😊

Viktig å merke seg at hva som funker for meg i Namsen ikke nødvendigvis behøver å funke for deg i andre elver. Faktisk kan det virke som at det kan være tildels store variasjoner fra hvor du er i ei og samme elv også, uten at jeg har noen god forklaring på dette 🤔

Til syvende og sist er kanskje det aller viktigste at du som fisker har troa på det du bruker, for da fisker du best 👍 Men at det å finne «rette» fargen tidvis spiller en relativt stor rolle er jeg hellig overbevist om!

Noen av mine «tommelfingerregler» når det kommer til valg av farger er: Grønt på kald elv, mørke farger i gråvær og da spesielt mørk buk, skarpe og gjerne fluoriserende farger på farget elv, noe dusere fager på klar elv osv. Kontraster er alltid bra uansett forhold!

Med dette harlingfisket jeg bedriver i Namsen, med 3 stenger har jeg heldigvis muligheten til å ikke måtte følge disse «reglene» mine til punkt og prikke. Med 3 wobblere i bruk, kan man bryte mønsteret med en av dem og i blant gjøres det med hell! Med andre ord ingen fasit 🤪

Justering av wobbleren i forhold til tempratur og strømforhold er også svært viktig! Om du først skal bruke en håndlagd wobbler, så lær deg å utnytte det potensialet den har!!! Uten å lære deg dette vil det kanskje kunne sammenlignes med å kjøpe seg en sykkel med mange gir, men bare bruke ett av dem 🤪 Slenger derfor med en link til et innlegg jeg skrev tidligere som omtaler og viser hvordan du justerer en håndlagd wobbler 😊

Det er selvfølgelig en hel masse andre forhold som spiller inn, utover farge og riktig justert wobbler, for å få tellende resultat. Timer på elva og fiskeforhold er utvilsomt det aller viktigste! Det å lære seg valdet man fisker og/eller klare å «lese elva» kan også komme godt med 👍 Slenger derfor med en link til, som jeg skrev tidligere, som omhandler grunnleggende ferdigheter for en laksefisker. Trykk her

Her kommer altså den oppdaterte topp 10 lista mi. Viktig å påpeke at mine selvlakkerte varianter som du ser på bildene under, foreløpig ikke har fanget en eneste fisk. Dette er bare min tolkning av mønstre fra andre wobblermakere, som jeg har hatt suksess med 😊👍

Nr1 (Panda) Tiger’n

Er bare de 2 nederste som er med Panda folie, de øvrige med glitter og LGH folie 😊

Panda Tiger’n troner stadig på topp og jeg er neppe alene om å ha den som en favoritt. Tviler på at noen farge har tatt mer laks i Namsen siste årene! En wobbler som jeg aldri drar på elva uten å ha med og som vil kunne fange laks under alle forhold, gjennom hele sesongen! Om det er med panda folie eller glitter som er best er det delte meninger om, men når man alltid bruker panda variantene som meg er det jo det man tar de på 🤪 Tiger’n vil som mye annet fiske aller best på noe farget elv!

Nr 2 Styggen

Neste på lista mi må bli denne fargen som omtales som Styggen. Før jeg ble hekta på det å kun fiske med håndlagde wobblere bukte jeg denne fargen mye i en variant fra Bomber. Senere, selv om jeg har hatt tilgang på noen håndlagde i denne fargen, har de blitt glemt. I 2019 fant jeg den frem igjen og det med stor suksess 😊 Så de 3 foregående sesongene har denne fargen vært av mine aller beste og mest effektive. Aller best erfaring med denne fargen på noe farget vann i juni måned 🎣🐟

Nr3 Pappegøya

Papegøye fargen er utvilsomt en killer og en stor favoritt for svært mange. Faktisk hørt om folk som alltid har ute en av disse, uansett fiskeforhold, og det med godt hell! For egen del brukes den nok ikke like flittig, men relativt mye gjennom hele sesongen. Gir meg som regel noen lakser hvert år og kanskje aller flest etter oppfløinger på brunt vann 🎣

Nr 4 Lassemo fargen

Den såkalte Lassemo fargen kunne sikkert kommet enda høyere på lista, for dette er en vanvittig god farge!!! Som med Pappegøya, kan gi laks gjennom hele sesongen, uansett forhold! Er nok en av fargene som plukkes først ut av skrinet tidlig i juni, på farget vann og under høstfisket! Er alltid med ut på elva!

Nr 5 «Gråværsfargen»

Så til en farge som så vidt meg bekjent ikke har noe spesielt navn, men for min del blitt en stor favoritt i gråvær. Rød rygg, gull og svarte sider og en orange buk. Har de siste årene hatt noen favoritter for fiske i gråvær og dette er utvilsomt den av dem som har gitt mest stangbøy de 2-3 siste sesongene 😊👍

Nr 6 Rød/Gull

Rød/gull «Ambulansi» er vel ikke til å komme utenom. Før denne Tiger’n kom for fult var nok rød/gull en av de mestfangende fargene i Namsen, men har nok av mange blitt litt glemt pga at den er litt for lik Tiger’n. Forskjellen er jo i hovedsak rød vs orange rygg. Uansett en fantastisk farge som alltid fisker godt, men som jeg ofte finner frem på fallende elv med noe farge.

Nr 7 Lassefargen (HOPO) med hvit buk

Den tradisjonelle Lassefargen (med mørk rød buk) har jo vært en favoritt i en årrekke, men av en eller annen grunn sviktet totalt de 2 siste sesongene. I stedet er det varianten med hvit buk som har stått frem og levert varene. En litt kjedelig wobbler å se på, men for en fiskefanger dette er på rette forhold. Har best erfaring med denne når vanntemperatur er 10gr eller mer og med snev av farge på vannet 🎣🎣🎣

Nr 8 Styggen 2

Ikke hvert år at denne funker like godt for meg og er derfor såpass langt ned på lista, men de sesongene den funker så funker den jævla bra!!! Har man stor og kald elv er dette første fargen som finnes frem! Har min så langt største laks på denne fargen og flere like bak. Det er nok nettopp fordi den gjør seg aller best på tidlig junielv med perfekte forhold (mye og kaldt vann) 💪

Nr 9 Rød med sølvglitter

Denne fargen kunne utvilsomt vært høyere opp på lista for den funker hvert eneste år og er av de sikreste stikkene som finnes! Har kanskje prioritert Lassemo fargen i noe større grad de seneste årene, da de er relativt like, men når den får sjansen så leverer den! Kan brukes under de fleste forhold; tidlig juni, brun elv, blank elv og spesielt under høstfisket!

Nr 10 Rosahuggu

Rød og Rosahuggu var jeg litt usikker på om jeg skulle ta med på lista denne gangen. Rødhuggu har i årevis vært på topp 3 lista, men av en eller annen grunn gitt lite action de 2 siste årene (bråstopp 😳). Rosahuggu derimot har gitt litt action jevnt og trutt, selv om det er langt unna hva rødhuggu en gang var… Rosahuggu, da aller mest i DD variant, har blitt brukt relativt flittig i juni og jevnt og trutt gitt litt stangbøy 🎣 Min største singleharlinglaks (15,8kg) kom for et par år siden kom på en Rosahuggu Halling H1 75mm DD 😊👍

Faktisk ganske vanskelig å velge ut en topp 10 liste, da det finnes så mye bra. F.eks Kineser’n som er manges STORE favoritt, må jeg innrømme at jeg av en eller annen grunn bruker alt for lite, men den har levert greit når den har fått sjansen. Så absolutt en av fargene jeg tror har potensiale til å snike seg inn på lista mi, for planen er at den skal brukes mer!

Plutselig vil også gamle favoritter som rødhuggu, Lassefargen med rød buk med flere våkne fra sin dvale og vise sitt sanne jeg igjen. Kanskje vil nye kreasjoner komme som et skudd de neste årene og gøy er det! Hadde det vært en evigvarende «fasit», så hadde det kanskje ikke vært så spennende å være hverken wobblermaker eller fisker for den saks skyld 🤪

Hadde vært veldig flott om dere som leser dette her hadde fortalt litt om deres favoritter i kommentarfeltet, kanskje slengt med et bilde, så kanskje jeg får inspirasjon til noen nye mønstre. Blåkopier vil jeg prøve å unngå å lage, men man behøver jo ikke finne opp hjulet helt på nytt 😊👍

Skulle du for øvrig ha lyst til å følge FB siden for mine selvlagde wobblere så er du hjertelig velkommen til å gjøre det. Her kan du følge det som produseres og som forhåpentligvis fanges på dem. Om testingen i sommer går greit så vil det også bli muligheter til å få kjøpt wobblere der 😊 Du finner siden på FB under navnet HeSt wobbler’n!

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s