Namsen; kvoteregler, C&R, kilenot m.m.

I November kom, som sikkert mange har fått med seg, kvotebestemmelsene for Namsen sesongen 2021. Her er det kommet noen nye innstramninger 😳

Døgnkvote 2 laks under 55cm og 2 laks over 55cm. Dette er vel omtrent som i 2020. Sesongkvote på 12 laks er derimot nytt av året og er vel noe som betyr lite eller ingenting for de aller fleste! Det er vel også kommet en skikkelig innstramning for SØ, hvor sesongkvotakvota nå er på kun 2 stk.

Går vi tilbake enda et år og årene før var det i tillegg til ingen sesongkvote ei heller noen døgnkvote på laks under 1,5kg. Man kunne faktisk ta helt ubegrenset av dem!!!

Har sittet og tenkt litt på hvorfor de gjør innstramninger for andre året på rad 🤔 Hva dette vil bety for laksefiskerne i Namsen og om det vil utgjøre noen forskjell for laksestammen??

At villaksen er truet i det ganske land er noe alle vet og er enige om. Største grunnen til dette er også noe de aller fleste er enige om, nemlig oppdrettsnæringen.

Namsen har uansett klart seg relativt bra så langt! Garantert ikke som det var i «gamledager», men de siste årene har vi en statestikk å forholde oss til, gjennom laksebørsen. Der kan vi se at fangstene har variert mellom 18 og 35 tonn. Det er ikke slik at vi kan se at pila peker nedover, da noen av de virkelig gode årene er relativt nylig! De par siste sesongene har det bitt tatt +\- 28 tonn i vassdraget!

Gytebestandsmålene for Namsen nås i følge NINA med god margin hvert år! Som for alt annet er det noen som sår tvil rundt disse målingene, uten at jeg helt har fått med meg hvorfor…

Selv kan jeg ikke fatte at disse innstramningene vil utgjøre noen som helst forskjell. Om den gjennomsnittlige fiskeren i Namsen får 1 eller 2 laks i sesongen så er de nok happy med det. Men så har vi selvfølgelig noen ytterst få personer som vil bli berørt. De ivrigste av de ivrige, som elsker Namsen og som har laksefiske som den største gleden i livet.

Dette er ikke snakk om fryktelig mange fiskere og hvor mange laks det totalt vil dreie seg om tror jeg er helt ubetydelig.

Disse få som vil bli berørt, de mest trofaste og lidenskapelige, vil kanskje dra til en annen elv når årskvota er fylt?!? En del vil kanskje la være å rapportere inn all laks de tar, i frykt for at de skal nå årskvota?!? Og så vil sikkert mange flere benytte C&R! Da først og fremst smålaks som vil bli kastet tilbake i elva, dead or alive.

Jeg er på ingen måte imot C&R, men er sikker på det er VELDIG mange som ikke har peiling på hvordan dette utføres på en korrekt måte. Så hvis målet er å få Namsen til å praktisere C&R i større grad, burde det kanskje blitt blitt stilt krav om større kunnskap om hvordan dette praktiseres også🤔

Personlig tror jeg som sagt ikke innstramningene vil utgjøre noen som helst forskjell. Men vi kan jo håpe at dette er en del av en større plan 🤔

Kanskje elveierlaget ønsker å vise moderasjon før de bretter opp armene og tar opp kampen mot det som vil utgjøre en forskjell, nemlig kilenotfiskerne 😊👍👍 Tviler sterkt på dette, men det er jo lov å håpe🤞🙏

Har tidligere skrevet litt rundt dette kilenotfiske og hvor meningsløst jeg mener dette er. De vokser i antall, tar halvparten av all fanget villaks i Norge, fisker på blanda bestander, ingen kvoter og er svært ødeleggende for fantastiske opplevelser i elva for så mange. Kilenotfisket slår også helt feil ut i forhold til verdiskapning og arbeidsplasser på bygda rundt de ulike vassdrag.

Skapte mye debatt sist jeg skrev om dette og kom i kontakt med flere som hadde kreative forslag rundt hva man kunne gjøre. Et forslag var å skaffe til veie penger for å kjøpe ut noen eller alle kilenotfiskere. Her er noen av innspillene jeg fikk. Ett av punktene alene er neppe nok, men en kombinasjon av flere punkter vil nok kunne gi litt penger?!?!

– legge på en liten avgift på fiskekort som øremerkes formålet

– redusere døgnkvote, for så å kunne kjøpe seg en tilleggskvote ved behov

– gå til næringslivet som er tjent med fisketurismen og spørre om bidrag

– kontakte oppdrettsnæringen og be om bidrag, noe som bør være naturlig å tro at de vil gi som et plaster på såret i forhold skadene de utgjør på villaksen.

– Innovasjon Norge vil kanskje støtte noe slikt, da økt fisketurisme vil bidra til økt verdiskapning

Jeg har også selv snakket med godt bemidlede laksefiskere som gladelig ville donert penger til et slikt formål. Og det finnes garantert flere enn de jeg vet om!

Tror mulighetene er mange om noen kloke hoder setter seg ned. Kanskje det ikke engang behøver å koste ei eneste krone?!? Heller finne personer med påvirkningskraft klarer å komme i kontakt med de rette myndigheter og få de til å se hvor urimelig og uheldig dette kilenotfisket er!

Noen lurer sikkert på hvorfor jeg ikke nevner oppdrett i større grad…. Den kampen kjempes allerede fra mange hold, men her ser i alle fall myndighetene på verdiskapning som viktigere enn alt annet og lukker bare øynene 😞 Så hvorfor skal ikke verdiskapning bety noe når det gjelder hvor villaksen skal fanges? 🤔

For egen del så lever jeg godt med innstrammingene som er gjort. Noen år så tar jeg nok mer laks enn denne nye årskvota, mens andre år ikke. Har jo også rundt 2mnd med fiske i Namsen hvert år, riktignok som guide meste av tiden og da går ikke laksene som blir tatt på min kvote 😊 Så om jeg slipper ut en del av smålaksen jeg tar, så er jeg nok trygg 😅

Uansett kvoter og alt annet vi kan være uenige om så vil det bli laksefiske i år også 😊 Våren er i anmars og sesongen nærmer seg fort 😊😊 Jeg gleder meg 👍😊🎣🐟

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s