Kan en håndlagd wobbler utrette mirakler i elva??

Det er igjen den tiden på året hvor de etter hvert så mange wobblermakerne begynner å poste bilder, samt omsette hva de har kreert på hobbyrommet sitt i løpet av høsten 😊 Like sikkert som at dette er til glede for mange av oss, så er det til STOR irritasjon for andre!

Dette dreier seg i hovedsak om at det ikke produseres nok til å møte etterspørselen. På denne måten blir prisene ekstremt høye for de litt «spesielle» wobblerne som selges på auksjon og mens de øvrige «vanlige» wobblerne som selges til fastpris er det kun et fåtall av de som har raskt nok Internett som klarer å få kjøpt 🤪 Helt sprøtt, men faktisk helt sant!

Denne gangen har også jeg fått en dose kritikk, fordi jeg har vært med på å «hype» effekten av håndlagde wobblere. Muligens med det rette, uten at det i så fall har vært noen bevist handling fra meg. Det er nettopp derfor jeg skriver dette innlegget, for å slå fast hva man får om man velger å tømme sparekontoen for å få kloa i en håndlagd wobbler 🥴

Uansett viktig for meg å påpeke at jeg ikke er noen betalt markedsføringskanal for enkelte wobblermakere eller noen andre for den saks skyld 😊 Tanken med bloggen min er å spre fiskeglede, samt dele av den erfaring og kunnskap som jeg har. Wobblere er en viktig del av mitt fiske og dermed har det blitt en del skriveri om nettopp dette temaet. Til glede for en del har jeg fått tilbakemeldinger om 😊

Om du lurer på om en håndlagd wobbler vil gi noen fangstgaranti, selv om den ser ut som et kunstverk og du velger å betale 5000kr for den, så er svaret NEI!!!!!!

Kan de utrette mirakler? JA!!! Men det han også en masseprodusert. For hver gang du får en laks til å bite så er det jo nettopp det et mirakel! Å få en fisk som ikke spiser til å bite på det vi har i enden av snøret 🤪

Laksefiske er vanskelig uansett, enten du fisker med en masseprodusert Bomber til 100kr eller om du fisker med en håndlagd wobbler!

En Bomber, Rappala eller andre masseproduserte wobblere kan under enkelte forhold være like bra og noen dager kanskje til og med bedre.

Her en laks på 22,8kg som ble tatt på en masseprodusert Bomber av Odd Rønningsveen i 2010 😊

Men om interessen er stor og du lærer deg hvordan man tilpasser en håndlagd til de ulike forhold er jeg relativt sikker på at det er fordelaktig å fiske med håndlagd wobbler kontra en masseprodusert uten noen mulighet til å påvirke svøm. Du vil ta flere laks gjennom en lang sesong med fiske, under varierende forhold, tror jeg! Men å tro at det vil revolusjonere noe i forhold til fisket ditt er nok å ta i.

Et bilde dere sikkert begynner å bli lei av å se, men altså fra min største dag på elva hvor begge lot seg friste av håndlagde wobblere 😊

Personlig syntes jeg håndlagde wobblere er både fascinerende og gøy, noe som er som en forlengelse av laksesesongen og gjør laksefiske til en helårsaktivitet. Du tilhører et miljø av laksefiskere som du har kontakt med gjennom hele året 😊 Dette verdsettes av meg!!!

Ja det er magi hver gang du hører det skriker i snella og storlaksen sitter, enten det er på en Bomber eller en håndlagd. Men for min del gir det faktisk ekstra glede å ta laksen på håndlagd utstyr 😊

Dette har vel noe med affeksjonsverdi. Du har noe unikt som du selv har stått med i vannkanten og justert til å svømme slik du selv mener er rett. Og så gir det resultat 🎣🐟😍🎉🎉🎉 Verdens beste følelse!!!

Hva er det viktigste i jakten på storlaksen???

Ikke helt lett å være bastant her 🤔 Men om jeg skal lage liste over hva som er viktigst så vil nok ikke hva du har i enden av snøret være helt øverst.

Tror det første må være erfaring. Hørte en gang noen som sa at en lokalkjent erfaren fisker ville bruke ca 7 timer pr laks, mens en uerfaren ville bruke 7 dager 😊 Dette vil jeg tro stemmer ganske godt! Det å lære seg godt valdet man fisker på går vel også under erfaring 👍

Fiskeforhold kunne kanskje vært satt helt øverst, men er i alle fall helt avgjørende! Krystallklar og lita elv så må i alle fall erfaringa være på plass om du skal ha snev av sjans, mens på gode forhold er muligheten til stede selv uten erfaring 😊

Hva skal jeg ha i enden av snøret? Først her på på 3je plass kommer wobblere, fluer etc. Noen fasit på dette finnes selvfølgelig ikke, men det kommer sammen med erfaring. Hva som fungerer best for meg, behøver selvfølgelig ikke å fungere best for deg, der du fisker! Men finner du deg noen favoritt wobblere og lærer deg å bruke dem, så mener jeg du har et svært godt verktøy/hjelpemiddel i søken etter stangbøy 😊👍

Om jeg skal ta med et punkt til så må det bli flaks 😊 Litt flaks må selv en erfaren fisker ha, men så er det jo slik at man i blant kommer langt bare med flaks også 😊

Til slutt, uten at jeg skal ta dere for med så alt for langt inn i disse stadige uenighetene i wobblermiljøet, så hadde jeg en interresant samtale med en av disse wobblermakerne. Han er en av de som har blitt beskyldt for å være grådig, fordi 5% av prosent av produksjonen blir solgt på auksjon. Resterende 95% av produksjonen blir solgt på fastpris for 375kr, selv om det hadde vært uproblematisk å få det 3 dobbelte, minst!!

Disse auksjonswobblerne som blir solgt for 2-5 tusen kroner, så kan du først trekke ut 25% i mva. Siden dette regnes som ekstrainntekt får de også 50% skatt på det resterende. Hmmm, der forsvant plutselig 3 av hver 5te krone til fellesskapet 😳

Hørte noen sa at de regnet selvkost på en håndlagd wobbler til å være rundt 40kr, samt at man kunne regne rundt 1,5time jobb pr stk.

Da et det kanskje helt ok timebetaling for disse 5% av wobblerne som auksjoneres, men for de for resten??? Regnet meg frem til at de sitter igjen med en timelønn på 86kr, riktignok før vi tar med kostnader knyttet til produksjonsutstyret, produksjons plass, regnskapsfører osv.

Er det riktig å kalle disse kara for grådige 🤔🤔🤔 Ikke i min verden i alle fall!!!

Om det ikke skulle bli noe mer skriverier før jul, så ønsker jeg å benytte sjansen til å ønske alle fiskevenner en Riktig God Jul og ett Godt Nytt År !

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s