Grande/Ranum – Namsen

Jeg har tidligere skrevet om alle valdene i Namsen som jeg selv mener jeg kjenner godt og hvor jeg har noen små og forhåpentligvis nyttige tips å komme med. I mangel på fisketurer å skrive om for øyeblikket får jeg nå gjøre et forsøk på Grande/Ranum 😊

Grande/Ranum har vi (Namsen Opplevelser) disponert annenhver dag, de 3 siste sesongene. Og selv om jeg langtfra har knekt koden i alle partiene av valdet, så får jeg prøve å skrive litt 😊

Valdet ligger i området Overhalla sentrum, mellom Grande/Rodum og Grande/Hildrum. Det er ca 1200m langt og har varierte forhold med stedvis sterk strøm. Et svært populært vald for både harlingfiske og landfiske med sluk, mark og tildels flue.

Kan vel også kalles et storlaksvald hvor det hvert år tas noen skikkelige rugger. Det står også mye laks på valdet, som tidvis er oppe og viser seg 😊 Om jeg husker rett kom forrige på 20+ i 2017 og så må det også nevnes at avstøpningen som henger på veggen hos sporten i Overhalla på 24,3kg også er tatt på dette valdet i 2004 😊👍

Tatt av Ole Vidar Aasbak og Jonny Rian

De virkelig store ruggene ser jeg ofte boltrer seg i djupåra langs nordsiden i nedre del av valdet. Et område jeg selv aldri helt har klart å knekke koden på. Vet jo at mange av de dyktigste fiskerne på dette valdet ror seg rett ned dit uten å slippe wobblerne uti i det området jeg fanger omtrent alle mine…

Litt usikker på hva jeg gjør galt, men muligens noe med ro-teknikken min å gjøre 🤔 Prøvd å observere litt og gjøre som disse virkelig gode kara; altså få wobblerne så tett inn til land på nordsiden som mulig før jeg skyter ut igjen med noen kraftfulle åretak. Ror meg deretter ut til ca midten av elva og inn på nytt. En vakker dag skal jeg nok få det til 😊🎣

Området hvor jeg derimot føler at jeg har knekt koden er i den midtre delen av valdet. Her trives jeg så godt at valdet så absolutt har blitt et av mine foretrukne i Namsen 😊

Her starter jeg opp ca 50m ovenfor den øverste båtplassen, i et relativt rolig og djupt parti. Altså i svingen rett ovenfor ørneredet. Om noen reagerer på at jeg skriver ørnerede, så er det faktisk det det er! Hvert år kan vi nyte synet av et hekkende ørnepar som tidvis flyr over hodene våre 😊🦅

Her oppe fisker jeg godt i nesten hele bredden, men spesielt godt inntil kanten på nordsiden, frem til det grunner ut på samme side litt lengre ned. Her oppe blir det også lite strøm og svært grunt inntil sørsiden, så ganske enkelt å se hvor det er naturlig å snu 😊

Her kan fisken ta over alt, men kanskje aller oftes i en liten høle, før det grunner ut, i svingen langs nordsiden og inne mot land, før det blir skikkelig grunt på sørsiden litt lengre ned.

Så kommer du til område 50m nedenfor den øvre båtplassen hvor elva er blitt smalere og kanten av djupåra går fra nesten ingenting til flere meter, altså en kant hvor det går rett ned 😊 En yndet plass for markfiskere i tillegg til båtfiskene. En plass hvor det står mye fisk og er enkelt å fiske godt. Her begynner strømmen og ta bra også!

Her sørger jeg for å fiske meg godt inn til sørsiden og denne kanten av djupåra. Ofte er det helt inn til denne kanten hvor laksen tar. Men laksen kan ta i hele bredden her. Riktig nok ikke mulig å fiske seg helt inn til land på nordsiden da det blir grunt her etter hvert, men fisk så langt inn som mulig!

Denne djupåra er rundt 100m lang og blir striere og striere jo lengre ned du kommer. Etter hvert blir det skikkelig grunt og skikkelig stritt i hele bredden, samtidig som elva blir bredere igjen. I denne overgangen vil du se konturene av en del stor stein under overflaten og nå er du inne i området hvor jeg tar minst halvparten av den laksen jeg tar på valdet 😊

Her kan laksen ta i hele bredden, men problemet er at det er så stritt at dersom du velger å fiske hele bredden er du gjennom den beste delen av dette området før du har klart å krysse elva 1 gang… Jeg prioriterer derfor 9 av 10 ganger å fiske 1/3 del av bredden inn mot sørsiden. Ro gjerne så langt inn til kanten som mulig og ikke bry deg om at wobblerne slår nedi bunn tidvis. Du setter skjelden fast og om du skulle gjøre det så ro inn til land og gå oppover så får du det som regel løst 😊 Sjansen er i alle fall verdt å ta! Dette er for øvrig også et populært sted for landfiskere!

Når det kommer til øvre delen av valdet går djupsiden inntil nordsiden. Elva er her svært bred og grunn i største delen av bredden. Må innrømme at jeg fisker lite her oppe og er dermed et sted jeg kjenner lite til. Men har fått med meg at på rette forhold så tas det også her en del fisk. En kollega av meg opplevde skikkelig bonansafiske her sammen med familien en dag slutten av juni denne sesongen. Da hovedsaklig innover grunna slik jeg forsto det 😊

Får avslutte med et par historier fra valdet 😊

Min kollega Rune hadde snakket om valdet Grande/Ranum i årevis, om hvor bra det var og hvor mye han ønsket at vi skulle få dette. Ønsket ble altså oppfylt før sesongen 2018 og selv skulle jeg få min deby der ved midnatt, natt til 1 juni samme år 😊

Valdet var totalt ukjent for meg, men fikk beskjed om å snakke litt med en av de andre guidene der like før vi skulle ut. Vi var totalt 5 båter som spredde oss utover valdet og jeg skulle begynne rett ut for den øvre båtplassen. Altså midtstrekke som i dag er mitt foretrukne 😊

Vi får ut stengene ror oss over elva og tilbake og der smeller det på en laks på venstre stang, når vi svinger opp inntil denne kanten av djupåra på sørsiden av valdet. Godt under 5 minutters fiske før den satt.

Skriker til en av det andre båtene for å høre etter egnet landingsplass, da jeg hadde glemt å orientere med om dette før oppstart. Det var vist var vist langs nordsiden på nedre strekke. Kampen var ikke så mye å skrive om da laksen var kroket i både over og underkjeften. Uten vanngjennomstrømning i gjellene gir den seg raskt. Uansett et fantastisk møte med Grande/Ranum. 5min fiske og laks på 11,7kg, om jeg husker rett 😊🎉

Kan også nevne at en av de erfarne guidene på valdet som var med tok 2 laks i øvre delen av valdet på samme økta 😊

Dette var altså mitt første møte med Grande/Ranum og etter dette har det også gitt flust av gode opplevelser. Er jo tross alt på vald som dette, med mye strøm man ofte får de heftigste fightene 😊 Tenkte derfor å skrive noen ord om den så langt aller heftigste og lengste fightene på dette valdet 💪🎣

Dette var tidlig juni 2019 hvor jeg hadde med en første gangs Namsenfisker og det var den aller første økta hans. Når vi kommer oss ned til dette stri og grunne partiet på mellomstrekket smeller det på en laks. Den går først ut med mye line og vi velger å snu opp båten for å ta med laksen ned på nordsiden av det nedre strekket, hvor vi normalt går i land for å lande laksen. Men som ofte, både før og senere, så velger laksen å gå oppover. Her er elva så stri at man ikke er i stand til å snu opp for å ro etter den 😮

Etter noen kritiske minutter hvor det begynner å bli lite line igjen på snella får vi snudd laksen og får den med oss nedover 😅

Vi går i land og er klare til å fortsette kampen der og etter noen gode utras stiller laksen seg opp 15-20m fra land. Den er ikke mulig å rikke. Strømmen er nemlig relativt stri i denne djupåra langs nordsiden og når laksen legger breiside til blir det tungt!!!

Etter å ha stått og fightet den ei stund uten å få den noe nærmere prøver vi å ta den med litt nedover. Laksen blir med, men fortsetter å ligge på strømmen med samme avstand til oss. Brems strammes til stadighet mer, frem til vi ikke tør mer. Laksen er aldri oppe og viser seg. Står dypt og om vi tidvis skulle klare å presse den et par meter nærmere land så var det bare for et lite øyeblikk. Den hadde bestemt seg for hvilken avstand til oss den ville ha. Troa på at dette var en skikkelig gigant av en laks var så absolutt til stede 👍

Vi går til stadighet nedover med den og etter at fighten hadde vart langt over en time, uten å få den noe nærmere, begynte vi å nærme oss brua i toppen på Grande/Hildrum. Laksen hadde hverken hatt særlige utras eller kommet nærmere oss og jeg er i villrede om hva vi skal gjøre. Ringer derfor kollega Rune for råd, og vi blir enige om at det kanskje ville være fornuftig å ro litt med laksen. Få den over på grunnsiden av elva for å få dem til å få den til å gjøre noe annet enn å bare stå å stange.

Det funker! Når vi ror oss over på grunnere vann blir laksen vilter og gir oss noen saftige utras. Slikt tar på for laksen og den blir betydelig mer medgjørlig 😊

Denne telefonen som jeg hadde gjort gjorde jo at ryktene om kjøring av skikkelig storlaks sprer seg som ild i tørt gress, og før vi har rodd oss i land på nordsiden igjen er tilskuerne på plass 😊 Det var derfor nesten litt flaut når vi omsider får landet laksen etter drøyt 1,5 time. En laks på 9,8kg som satt med bakre krok i munnvika og bukkrok langt bak på gjellelokket, gjorde at denne laksen fikk fult utbytte og hjelp av den strie strømmen.

Fiskeren var uansett godt fornøyd med ny pers, selv om han underveis kanskje hadde trodd den var dobbelt så stor 😊

Det ble mye skriveri om og fra et vald som jeg selv har myyye å lære om ennå, men kanskje noen av dere som leser dette og som kjenner valdet godt har noen tips som legges i kommentarfeltet 👍😊

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s