Siste del av mitt wobblerprosjekt fullført 😊🎉 HeSt wobbleren🐴

Som noen kanskje har fått med dere, så «HeSt wobbleren» dagens lys før sesongen 2020 🎣🐟 Tidligere skriveri om den prosessen finner du her.

Altså egenproduserte wobblere, som faktisk gjorde det helt greit i sin første sesong🎣🐟 2 av de 5 wobblerne som ble ferdige leverte laks 😀 Totalt 6 stk med blant annet 16,1kg og 11,2kg, til tross for noe begrenset svømmetid 😊

Nederst venstre 16,1kg med Even Amdal, øverst høyre 11,2 og 2,8kg med kona og nederst høyre 7,8kg med guttungen. Alle på HS wobbler 🎣😊👍 De 2 siste var på 4-5 kilo.

Et lite skår i gleden var selvfølgelig at jeg ikke fikk gjort hele jobben med disse selv. Pga denne pandemien som kom, ble jeg forhindret i å dra til Hallingdal for å lakkere 😔 Det var derfor Mr. Halling (Martin) som sto for den delen av jobben…

Ovenfor er de 5 som Martin lakkerte for meg til 2020 sesongen. De 2 som peker nedover var de som ga laks 😊

Men nå har jeg omsider fått fullført hele jobben selv 👍 Hadde nemlig spart igjen 15 blanks fra sist vinters produksjon og siden jeg hadde igjen noen biter med balsatre så klarte jeg ikke å la være. Det ble ytterligere 13 kropper 🤪

Ovenfor er de 13 nye og litt lengre ned er samlingen av både fjorårets og årets.

Alle håndlagde wobblere er selvfølgelig unike, men når alt lages for hånd uten mal vil jo forskjellene bli enda større enn om man får frest opp en hel masse av de samme emnene. Disse markante forskjellene som jeg dermed har på mine syntes jeg er både gøy og litt spennende 😊 Det medfører selvfølgelig en viss risiko for at ikke alle vil overleve svømmetesten. Men erfaringene fra disse 5 første er at Balsa wobblere er stabile og enkle å få til, så jeg er optimistisk 😊

I disse 12 nye har jeg lagt inn noe mer bly, samt valgt å prøve med noen flere leppevarianter i håp om å få til denne søkende gangen, som jeg så gjerne ønsker å få til 🙏 Dette klarte jeg nemlig ikke å få på disse 5 første 😔

Må nok innrømme at jeg ikke er overbevist om at dette vil utgjøre noen stor forskjell, men tenkte at det ikke skadet å prøve 🤪 Tror nok innerst inne at det først og fremst er et annet og tyngre treverk i kroppen som skal til 🤔

Har også prøvd etter beste evne å kopiere kroppsformen på denne som funka aller best sist sesong 😊 Men å få til helt lik var umulig, når jeg kun sitter og spikker på frihånd. Noen av dem ligner da i alle fall litt 😊

3 og 4 Desember gikk turen opp til Hallingdalen for å ta fatt på denne lakkeringsjobben 😊 Dette hadde jeg gledet meg veldig til i snart 1 år 😁🎉💪

Planen var å lakkere de fleste i gode standard mønstere, som jeg vet med sikkerhet funker godt i Namsen. Men ønsket samtidig prøve å få til noen små egne særpreg, slik at det ikke bare blir en blåkopi av andres farger.

Helt galt kunne jo ikke dette gå med veiledning fra en av landets aller beste wobblermakere, Martin Løvstuen 😊

Jeg var på plass hos Martin rundt kl 10:30 denne torsdagen, 3 desember. Etter en kjapp forklaring og en liten demonstrasjon var det bare å sette i gang 😊👍 Alt av lakkering skulle jeg stå for selv, så Martin fikk ikke lov til å røre. Han hadde vel forresten nok av egne wobblere som skulle lakkeres, så vi satt side om side med hver våre 😊

Jeg hadde for øvrig aldri så mye som tatt i en airbrush tidligere, men må jo innrømme at det gikk overraskende bra 😊 Riktignok med noen detaljer jeg ikke ble 100% fornøyd med, samt et par ganger hvor det gikk helt til dundas, som på bilde til venstre under 😳

De største utfordringene var utvilsomt å få til symmetrien. F.eks det å avslutte ryggfargen på samme høyde på hver av sidene. Flere ganger hadde jeg klart å dra fargen litt for langt nedover på ene siden og da måtte man bare korrigere med å dra den lengre ned på andre… Dette førte igjen til at den opprinnelige fargen i siden av wobbleren ble mindre enn planlagt 😞

Gøy var det uansett og tiden gikk fryktelig fort! Når Martin sa at klokken var 00:30 og kanskje på tide og gi seg for dagen, lurte jeg på hvor tiden hadde blitt av 😳 Men de aller fleste av wobblerne var i alle fall tilnærmet klare 😀 Under ser du 4 av de totalt 25 wobblerne jeg hadde prøvd meg på 👍

Noen ekstra prikker som skulle males på for hånd, litt glitter, øyne og første runde med klarlakk fikk vente til neste dag 😊

Dette var ikke store jobben og i løpet av et par timer var det gjort 😊

Fargene kommer for øvrig først skikkelig til rette etter første dypping i klarlakken. Her et par av de jeg ble mest fornøyd med 😊👌

Siden det går rundt 8 timer mellom hver runde i LV1 (klarlakk) fikk jeg bare gjort dette selv 1 gang, før hjemreise. Så dermed måtte wobblerne bli igjen i Hallingdal slik at Martin og hans far Tov kunne fullføre denne prosessen. I mens sto jeg stå vakt ved postkassa på Gjøvik til de dukket opp 🤪

Det store spørsmålet var jo dermed om de ville komme før isen la seg på Mjøsa. For å vente med justeringsjobben helt til våren ville nok blitt vanskelig for en fersk, utålmodig og spent wobblermaker 🤪😱

Noe venting ble det, men heldigvis lot sprengkulda lot vente på seg. I alle fall frem til 1te uka i januar, omtrent når pakka kom, og dermed var det fremdeles mulig å finne åpent vann 😊

Først litt fjerning av LV1 på steder hvor det ikke hører hjemme, på med ringer og kroker før noen kalde timer ved vannkanten i Mjøsa 🥶 Under ser dere alle wobblerne ferdig preppa med ringer og kroker, som er klare til å ta svømmeknappen 😊

Fristet ikke veldig å ta turen første dagen med -12 på gradestokken, men neste dag klarte jeg ikke vente lengre, selv om det fremdeles var kaldt (-8) 🥶🥶🥶

Bildene nederst er altså sena mi 🥶😂

Kaldt var det og etter å ha prøvd 12 av dem var jeg så gjennomfrossen at jeg måtte gi meg 😊 De siste 13 får vente til temperaturen øker.

Uansett en svært så oppløftende time i vannkanten 👍 Samtlige svømte godt og 8 av de 12 som ble testet klarte jeg enkelt å justere til en søkende gange, noe som gjør de mer anvendelige til ulike fiskeforhold 🎉👍😊 Under et bilde av de som fikk kjenne på det kalde vannet.

De 8 til venstre hadde gode søk 👍

Felles for disse 4 som jeg ikke klarte å få til å søke er at seneøye i front enten er lengre eller kortere enn alle disse som søkte. Dette får meg til å tro at nettopp dette kan være like avgjørende som denne vekta jeg har vært så opptatt av. For jeg vet også at en av disse som søkte fint er helt uten ilagt bly…

Til slutt en liten titt på de ulike 😊

Under 3 varianter av grønn, gul orange. En typisk kald elv farge som jeg vet funker godt og som jeg har stor tro på at vil kunne gi litt action for meg 😊 Alle disse svømte godt og er etter min mening også blant de aller flotteste av de jeg har laget 😊

De folierte. Par Tigervarianter øverst, den øverste med Pandafolie. Irriterer meg grenseløst over at jeg glemte å lage svarte kinn på den 😳 Nr 1 og 3 har fått svømt, hvor kun den øverste søkte.

Måtte jo bare ha noe røde 😊 Helrød med glitter og Lassemo farga. De 2 øverste har fått svømmetesten, hvor den til vestre besto med glans, mens den andre svømte godt uten søk.

Så til min tolkning av Styggen og Pappegøya. Ikke 100% fornøyd med lakkeringen her, men det duger… Som ovenfor de 2 øverste har fått prøvd seg i vannet, hvor kun den til venstre klarte å søke: Nå skal det sies at det er fult mulig å få laksen til å bite på en wobbler uten søk, så det er på ingen måte noen stor skuffelse at ikke alle søker 😊

Kinesere og en variant av en BeWa farge jeg har fisket godt med i gråvær. Kineserne ble vel kanskje ikke helt som jeg hadde håpet på med tanke på lakkeringen, mens disse 2 andre ble jeg svært fornøyd med. Disse 2 øverste fikk prøve seg i Mjøsa i dag og svømte godt 😊👍

Under til venstre har jeg forsøkt å lakkere varianter av noen farger jeg har god erfaring med. Når jeg var ferdig så lignet det ikke veldig på hva jeg hadde tenkt, men syntes likevel de ble bra 😊 De 2 andre fagene er jo sikre fargevalg. Ingen av disse har vært i vannet, men er veldig spent på rosahuggu’n, da jeg selv syntes kroppen på denne er veldig kul 😊

De 2 siste er et forsøk på å lage en variant av denne fargen Martin lakket for meg i fjor og som jeg tok 5 laks på. Alt så lovende ut frem til jeg skulle ha på litt sølv farge i siden med sjablonger. Ble alt for mye sølv og dermed de jeg er mest missfornøyd med 😔 Øverste fikk svømmetesten og klarte ikke å søke, til tross for en ok svøm ellers.

Planen med hele dette wobbler prosjektet mitt har hele tiden vært å bare gjøre det 1 gang, slik for å tilfredsstille nysgjerrigheten min og forstå litt mer rundt prosessen med å lage wobblere. Lærerikt og gøy har det så absolutt vært, men må nok innrømme at lysten til å gjøre dette igjen er VELDIG stor! Så vi får se om jeg må på et årlig besøk i Hallingdal eller om jeg rett og slett må lage eller finne meg ei lakkbu i nærheten 🤔🤔🤔 Time will show!

Tight Lines!

Helge

2 kommentarer

  1. Jeg laget en video på Fiskekameratene for et par år siden som tar for seg mye av grunnarbeidet med wobblere, deriblant bøying og montering av ståltråd. Ta en titt på den 😊👍

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s