Kveitefiske på Sørøya, sept. 2020

I over et halvt år har planen vært klar om å dra til Sørøya med noen fiskekamerater fra Sveits, men pga den seneste oppblomstringen av Covid 19 er stort sett alle land har blitt rødmerket og dermed måtte turen kansleres 😢

Men etter å ha invitert med meg mye folk fra det ganske land på Tarponfiske i Costa Rica begynner man å få en del gode bekjentskaper med lidenskap for fiske 😊

Jeg ringer derfor litt rundt og hører om noen har lyst til å bli med på Kveitefiske. En av dem Bengt, som var med meg på Tarponfiske for et år siden 🎣

Han hadde vel ikke akkurat planlagt noen tur, men skulle tenke litt på det og ringe en annen kompis (David) med gode bekjentskaper på Sørøya. David spiller nemlig fotball på Sørøy Glimt 😊

Tirsdag 1 sept mottar jeg en melding fra Bengt med spm om jeg har mulighet til å dra allerede på torsdag 3 sept 😊 Har sjelden hatt det travlere med å pakke, booke fly, skaffe nødvendig utstyr osv, men tur ble det. Mitt første forsøk på Kveita ever 😊🎣🎉

Ca 48timer etter forespørsel om tur sitter jeg altså på flyet til Alta. Så en liten biltur, ferge til Sørøya, noen timer søvn og klare for Kveitefiske, hos Big Fish Adventure, fredag morgen🎣👍

David’s gode bekjentskap/venn var Stjernekamp vinner og storfisker Bilal Saab. Han kom innom oss, på klubbhuset til Sørøy Glimt hvor vi bodde, hver kveld for å gi oss nyttige råd og tips. Men måtte samtidig meddele at fisket ikke hadde vært på sitt normalt gode nivå siste tiden og at været heller ikke så særlig lovende ut… Lavtrykk og mye vind er sjelden bra 😔

En røff start ble det også fredag morgen. Vinden og bølgene gjorde det svært vanskelig å fiske godt. Skulle nemlig vise seg at vindretning hadde endret seg noe fra hva som var meldt kvelden før, når planen ble lagt og dermed fisket vi på feil plass…

Før ettermiddags økta hadde vi fått nye råd og fant et sted som var i ly for vinden og dermed ble det i alle fall enklere å fiske 😊 Kveita var derimot ikke på hugget og det var kun jeg som tilsynelatende var i kontakt med noe som kunne minne om å være ei Kveite. Men det å kroke ei Kveite for en nybegynner er ikke alltid så lett… Dermed ikke noe tellende resultat første dagen.

David til venstre og Bengt til høyre

Apropos gode kontakter, så hadde David flere gode kontakter i området og dro til en annen bekjent hvor han fikk massevis av dagsfersk Kongekrabbe. Herre min gud så godt!!! Slikt har jeg kun spist som en liten forrett tidligere, men her hadde vi slike mengder at vi kunne spise oss stappmette både til middag og lunsj en senere dag 😊👍

Dag 2 var det mindre vind fra morgenen av og vi hadde blitt anbefalt å dra til et område som hadde stått urørt en stund og som ville ligge i ly for den vinden som var. Startet med å slenge ut ei stang med agn og her bøyde stanga seg opp omtrent med det samme, problemet var bare at vi hadde litt for mye motstand i bremsen og dermed slapp den før den hadde rukket å ta skikkelig… Men vi skulle ikke vente lenge før ny fisk tok agnet. Denne gangen ventet jeg vel og lenge, slik man skal før brems skrus til. Men igjen kløner jeg det til 🤪 Strammer brems og kliner til. Det var ikke helt i henhold til rådene jeg hadde fått når man fisker med Cirklehooks… Det gikk som det måtte gå, hvor jeg river både krok og agnet ut av kjeften på fisken 😔

Etter dette ble det stilt på stanga med agn, men vi brukte jo jigger også og det var de som etter hvert skulle gi tellende resultat 🎣

Bengt tok første Kveita, som var under minstemål. David hadde på en som virket til være veldig stor. Så at den tok før den ei lita stund ble umulig å rikke og han lurte dermed på om han satt fast. Deretter rister den litt på hode og drar ut noen meter line før den takker for seg…

Jeg prøver så en teknikk Bilal hadde bedt meg om å prøve. Her kaster jeg jiggen ut så langt som mulig, lar den synke til bunn, sveiver 10-15 runder på snella, lar den synke til bunn igjen før jeg sveiver nye 10-15 runder igjen osv. Dette funker! Jeg tar først en tilsvarende Kveite som Bengt tok, deretter går det på en ny. Denne kan jeg kjenne har større kraft og etter et flott utras kom en 1 meter lang Kveite til overflaten 😊

Ikke lenge etter sitter min Kveite nr 3 for dagen 😁 Denne gang litt mindre, men ga faktisk en enda litt bedre fight og var på 85cm.

En svært god dag for min del, men dessverre kun denne lille for Bengt og ingen kveite for David.

3dje og siste dag skulle Bilal bli med og dette var dagen hvor værmeldingen virkelig hadde sett lovende ut, men dette endret seg i løpet av lørdagen. Plutselig hadde 1-2 sekundmeter vind blitt endret til 10-12 😮

Vi bestemte oss derfor å dra ut grytidlig, før det skulle blåse opp og bli ille. Kveita tok agnet omtrent med det samme, men tok aldri skikkelig. Så tok den jiggen min først en gang, hvor jeg selv ble litt for avventende. Like etter en gang til og denne gang sitter den. Fisken virker å være av rette sorten, så rister den på hode, begynner å gå før den slipper 😔

Jeg sveiver opp for å se på jiggen og der var stinger’n (kroken) borte med en «griserumpe» i enden av snøret 🤥 Noe så flaut og irriterende!!! Mener jo selv at jeg burde ha lært meg å knyte fiskeknuter etter et langt liv som fisker 😳 Shit happens!!!

Fra venstre; David, Bilal og Bengt

Flere forsøk fikk vi ikke før vinden kom og vi måtte gi oss. Men veldig fornøyd med turen til Sørøya! Et fantastisk sted, superhyggelig reisefølge og ikke minst mine første Kveiter 😊

Kan også nevne at jeg totalt var i kontakt med 7-8 Kveiter på turen, samt at de andre gutta var i kontakt med noen, så det å lande Kveiter er ikke det enkleste i verden 😊 Drømmen om Kveite på 40+ lever så absolutt videre og gir grunn til å komme tilbake. Forhåpentligvis allerede til våren!

Stor takk til Bilal og Big Fish Adventure, samt Bengt og David for en fantastisk helg!

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s