Namsen, sesongen 2020

At det ble en laksesesong i 2020 var en gedigen opptur for de fleste av oss 😊🎣🐟Dette var i alle fall jeg var veldig usikker på frem til like før det braket løs. Tenker da selvfølgelig på all usikkerheten som var knyttet til Covid 19 pandemien.

Men laksefiske ble det og målt i kilo med fisk i Namsenvassdraget så kan det vel karakteriseres som en nokså bra sesong! Dette til tross for at sesongen har gitt noen bekymringer for enkelte, som jeg kommer tilbake til…

Totalt ble det i alle fall landet ca 28.500kg med laks og SØ. Mye stor laks, til tross for kun 1 over den magiske 20kg’s grensa. En svært bra juni og juli, med en litt treg og dårlig august. Riktignok med noen heftige dager helt på slutten som gjorde at de fleste som fikk vært der kunne avslutte sesongen med godfølelsen 😊

Her en bamse av en laks, tatt i Namsen i slutten av august (17-18kg C/R)🎣

Til sammenligning de foregående år ble det i 2019 tatt ca 28.000kg, 2018 tatt ca 24.000kg, 2017 tatt 35.000kg, 2016 tatt ca 24.000kg, 2015 tatt ca 31.500kg og 2014 tatt ca 19.000kg

Med andre ord så ser det tilsynelatende ut til å være omkring et normalår. Men i enkelte områder av vassdraget har jeg fått med meg at det har vært dårlig med fangst og ikke minst unormalt lite fisk å se. De begynner derfor å undres over om noe er galt og om det bør gjøres noen grep etter føre var prinsippet…

Jeg skal være forsiktig med å mene noe som helst om dette, da jeg ikke har nødvendig kunnskap. Men i områdene jeg har fisket har alt virket normalt, kanskje enda litt bedre enn et normalår. Noe som sannsynligvis er et resultat av at vi har hatt perfekte fiskeforhold, for de områdene jeg stort sett har fisket, i store deler av sesongen.

Det har vel også tidligere vært noe forskning som viser at vi sportsfiskere tar omkring 30% av laksen som kommer opp i Namsen. Dette var før innstramningene i år, omkring hvor mange laks under 1,5kg som kunne tas pr dag. Så om det er noen som helst hold i denne prosentsatsen, bør det jo ha blitt tatt en mindre andel av laksen i år. I så fall bør alt være som det skal. Da bør det være igjen godt og vel 70 tonn med laks i Namsen, for å gjøre jobben de kom for å gjøre 😊

Gytebestandsmål får vi også rapportert hvert år er langt innenfor hva den skal være, men igjen er det noen som sår tvil rundt denne. Jeg aner rett og slett ikke og skal derfor også la være å mene noe som helst!

Personlig kan jeg i alle fall se tilbake på en fantastisk sesong, hvor høydepunktene har vært relativt mange. Dette til tross av at jeg selv kun har sveivet inn et par smålaks 😊 Har vel skrevet om flere av disse gode opplevelsene tidligere, men tenkte nå kort å skrive noen ord om de 3 jeg rangerer høyest 😊

Sesongens aller heftigste fight er ikke til å komme utenom 😊 Med Ketil ombord i båten var vi relativt sikre på at vi hadde på drømmelaksen. Laksen var umulig å stoppe og etter en hard kamp måtte vi følge den ut Kilengodden på Krukåren på +\- 1000kubik. Var en opplevelse som ble gjort med hjerte i halsen 🤪

Ryktene sprer seg om at vi kjører STOR laks og tilskuerne strømmer til 😊 Vi går i land på valdet nedenfor, altså Lilleøen, men må raskt ut i båten igjen for å følge laksen som nesten tømmer snella for sene 🎣

Noe senere, et stykke lengre ned ser vi etter hvert en laks som surfer baklengs i overflaten av den store og strie elva. Laksen var kroket i halefinnen og var på beskjedne 7,7kg. Laksen var også død når vi fikk den i hoven! En vanvittig opplevelse, selv om laksen var av en helt annen karakter enn hva vi hadde trodd og håpet 😅

Nr 2 på lista må nesten bli en hel dag på Namsen med venner og familie, som vi hadde i juli måned 😊

Vi var heldige ned timingen av turen og fikk en skikkelig oppfløing etter kraftig regnvær. Dette gjorde at laksen var på hugget og jeg rodde på en SØ, smålaks og storlaks (7,2kg) til min datter på 8år, en storlaks på 7,8kg til min sønn på 10år, en storlaks til nabokona Stina på 9,8kg, samt en et par laks til min kone hvor største var 11,2kg 🎣🎣🎣

Samtlige relativt uerfarne fiskere med dertil store utfordringer under selve fightene 🤪 Min kones laks på 11,2kg var vel kanskje den mest spektakulære fighten med en ekstremt sterk og morsom fisk. Vanvittige utras, høyt hopp, lang fight og en sliten, men strålende fornøyd kone 😊

Den siste på denne lista må vel bli sesongens første og største laks! 1 time ut i årets sesong for min del, med Even som fisker, gikk det på en laks på valdet Ristad. Elva gikk på 12-1300kubik og det å finne en god landingsplass var kanskje den aller største utfordringen 😊

Laksen er høyt oppe i lufta 3 ganger, slik at vi med all tydelighet kunne se at det var en stor laks! Flere lange og kraftfulle utras, både oppover og nedover elva gjorde den drøyt kilometer lange roturen nedover elva mot landingsplass noe krevende 😅

Etter ytterlige noen utras fra land, lå en stor og flott laks i hoven 😊 Jeg forsto ikke hvor stor den var før den hang på vekta 🤪 Den viste 16,1kg!

Første laksene hver sesong ser nemlig mindre ut enn hva de er for min del. Etter årlige turer i tropiske strøk om vinteren med fisker på opp mot 100kg, så ser alt smått ut når laksesesongen starter…

Det som kunne fått denne fighten høyere opp på lista hadde vært om vi hadde fått den litt senere i sesongen, slik at jeg hadde forstått underveis hvor stor den virkelig var. Da hadde nok pulsen vært høyere 🤪 At vi hadde klart å komme oss i land noe raskere hadde også vært et pluss. Det er tross alt mer brutalt å ta fighten fra land 💪🎣

Fornøyde var uansett både Even og jeg med en fantastisk flott junilaks 😊🎉

Da er det altså slutt på moroa i denne omgang 😢 Nå står høst, vinter og vår for tur før det braker løs igjen 🎣😊👍

Som vært år vil denne tiden brukes til å drømme meg tilbake til Namsens bredder, bygge opp forventninger, følge med på snømengder i de rette fjellområder, diskutere laksefiske med likesinnede, påfyll av wobblere og annet fiskeutstyr osv 🤪 Galskapen lenge leve!!!

Håper også at bekymringene til de nevnte er grunnløse. At det kun er snakk naturlige svingninger som sikkert kan forekomme på vald/områder av elva. Ser likevel at det gjøres en innsats for å finne svar, for dette fantastiske laksefisket må vi verne om og sørge for at både våre barn og senere generasjoner skal få oppleve ❤️

Laksefiske = lidenskap/livsglede!

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s