Wobblere som fristet laksen i 2020 🎣🐟

Da er snart laksesesongen 2020 over. For egen del har den dessverre vært over et par uker allerede og jeg har faktisk begynt å kjenne på savnet… Man får ganske enkelt aldri nok av dette laksefisket!

Jeg kan uansett se tilbake på en innholdsrik og god sesong. Namsen har som vanlig vært raus og gitt flotte opplevelser som jeg kan drømme meg tilbake til gjennom en lang og mørk vinter. Litt over 9 mnd med lengsel før det braker løs igjen 😊

Tenkte denne gangen å skrive litt om hva laksen lot seg friste av og tanker rundt dette. Dette er selvfølgelig kun mine egne erfaringer og langt fra noen fasit 😊

Det vi uansett kan si med sikkerhet er at dybde tidvis var en avgjørende faktor. Spesielt i juni måned, når vi hadde ekstreme vannmengder, ble det tatt myyyye laks på dyptgående wobblere! De som hadde klart å skaffe seg DD’r fikk nok valuta for pengene i år 😊

Vet jo også at en del valgte å blye ned wobblerne, til tross for at dette av en eller annen grunn ikke er lov i Namsen. Dette funket nok også svært godt!

Om noen ikke skulle vite hvordan dette gjøres og ønsker å prøve i de vassdrag det er lov, så settes et spiral søkke på hovedline over svirvel og lederen, ca 1-1,5m ovenfor wobbler. Søkke glir løst på lina og stopper mot svirvelen du har mellom hovedline og fortom/leder. Ofte 15-20gram spiralsøkke eller kanskje enda mer der det virkelig er dypt.

Mine 5 beste wobblere denne sesongen:

Har laget en liten liste over sesongens beste wobblere. Flere av disse er wobblere som har funka godt i flere sesonger og må nok innrømme at jeg har vært alt for dårlig til å teste ut nye farger og wobblere i år. Garantert at det finnes det finnes plenty av så langt uoppdagede skatter av noen wobblere i skrinene mine 🤪

Halling 75mm DD Tiger er jeg ganske sikker på var wobbleren som ga flest laks for min del denne sesongen. Når denne ga stangbøy så ofte fikk den jo også mye svømmetid. Om det var fargen eller rett og slett at den svømte så fantastisk bra, skal være usagt, men denne holdt seg nede uansett strømforhold og det er skjelden vare for en DD!

Nr2 på go-wobbler lista tror jeg må være BeWa 85mm Tiger. Ikke så uventet, for denne leverer bra med laks hvert år! Altså samme farge som den ovenfor. Jeg ventet uvanlig lenge med å ta i bruk denne favoritten min, da jeg ønsket å teste ut noe annet snadder 😊 Men når den først fikk sjansen så leverte den varene med en gang. Ikke helt sikker på hvor mange laks den ga, men et bra antall store junilakser 😊

Nr3 på lista må nesten bli denne, BeWa 85mm. Ga kanskje ikke så mange skikkelig store laks, men mange små og mellomlaks. Denne fiska aller best på gråværsdager, men når gråværet kom så var den helt i en egen klasse! Dattera mi på 8år, fikk de aller fleste av sine 12-13 laks på denne wobbleren og omtalte den som go-wobbler’n 😊 Min nye favoritt i gråvær! Kan også nevne at 65mm i samme farge også ga noen laks!

Nr4 på lista må vel nesten bli fjorårets favoritt. BeWa 80mm i Styggen fargen. Tidvis ekstremt giftig, men det var kamp om plassene om å være blant de 3 utvalgte og ble nok brukt noe mindre enn den hadde fortjent. I forhold til svømmetid leverte denne ekstremt bra!

Nr5 på lista må faktisk bli en av mine hjemmelagde 😊 Hadde vel aldri drømt om slik suksess i første forsøk. Men akkurat denne var jeg optimistisk i forhold til allerede første gang jeg så den i vannet. Ga sesongens første og største på hele 16,1kg, ga også lakser på 11,2kg, 7,8kg, samt en mellomlaks og en smålaks. Totalt 5 laks + en laks på en av de andre selvlagde er langt over hva jeg hadde turt å håpe på før sesong 😊

Selvfølgelig langt flere wobblere som har gitt en eller flere laks og kunne fortjent litt omtale, men får duge med et bilde. Her de jeg kan huske!

Ulike Hallinger på vestre side, 3 BeWa øverst til høyre, så en HeSt (selvlaget) og 2 stk Perkele nederst

Noen flere wobblere har selvfølgelig også klart å terge laksen til å bite, uten at det har gitt tellende resultat. Under ser du noen av de 😊

Fra venstre øverst: Eraas, Halling, 2 stk Murto, Halling og 2 stk BeWa

Så har jeg som vanlig latt noen bekjente få låne wobblere noen økter og det har gitt flere fine lakser. På bilde under mangler 1 BeWa 80mm DD Pappegøye og en BeWa 85mm DD Rødhuggu, som fremdeles ligger i wobblerboksen til en roerkolleger i Trøndelag…

Halling og 2 stk BeWa DD

Øverste av dem, en Halling 75mm ga for øvrig laks for Geir Jarle med datteren Isabella på hele 14,7kg 🎉👍

Som de ulike bildene viser, så er det ikke spesielle farger som har utpekt seg som noen soleklar nummer 1 i år. Der er litt hummer og kanari! Dette har jeg sett gjennom bilder postet i sosiale medier også, at laksen har tatt det meste. Tiger, Pappegøye, Lassemofarga, Kineser’n og flere av de klassiske fargene har selvfølgelig levert gjevnt og trutt, men det er vel gjerne fordi de er mye brukt.

Har sett klarere tendenser tidligere år at en farge har kunne utpekt seg som den rette. Hadde vel kanskje noen dager i år hvor jeg fikk med meg at mye ble tatt på rosa og denne nr 3 på lista mi som leverte klart og tydelig bedre enn alt annet på gråværsdager. Men i det store og hele tror jeg svøm og dybde som wobbleren fisket på var det avgjørende det meste av sesongen. Så må man også huske at dette er håndtværk og selv om wobblere i samme farge fra samme produsent ser helt like ut, så er de ikke det! Ørsmå forskjeller i hvordan de svømmer kan utgjøre den store forskjellen 😊

Når elva ble mindre og fikk klart vann var det små viltre wobblere som klarte å pirre laksen for min del. Dette er vel som det pleier å være 😊

Når vi hadde en skikkelig oppfløing i juli og fikk mye og brunt vann var også alt som det pleier. Laksen var veldig hissig på DD’ne første par timene etter at elva hadde snudd, før den så begynte å la seg friste av de med vanlig leppe.

Denne oppfløingen vi hadde i juli var kanskje sesongens beste og mest minnerike dag for min del, med storlaks til både kona, begge mine barn og nabokona 🎣🐟😊

Det får være nok i denne omgang! Håper det blir mer fisketurer å skrive om i løpet av høsten og vinteren, men foreløpig ser alt litt usikkert ut 😔 Planen var og er Kveitefiske på Sørøya i september, men reisefølget mitt er fra røde Sveits, dermed foreløpig svært usikkert. Planlagte Tarponfiske i oktober utgår garantert pga av Covid 19 😢 Madagaskar i februar har jeg fremdeles et lite håp om at skal la seg gjøre, men vi får foreløpig bare vente å se…

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s