Litt fra Juli måned i Namsen, 2020

Laksesesongen i Namsen har vært et eventyr så langt. Selv om det kun har blitt et par smålaks for egen del, så har jeg vært så heldig å få tatt del i både mange og tildels store lakser, som roer. Og det er nesten like bra som å ta dem selv! Faktisk noen ganger enda bedre når du har med barna, kona og gode venner i båten som fiskere 😍

Det er langt flere enn meg som har opplevd gode dager i Namsen så langt. Juni var som de feste vet relativt bra med en total fangst på rundt 14000kg, om vi tar med mai. Dette er helt på linje med 2019. Men juli i år har vi hatt god vannføring, til tross for krystallklart vann, og dermed har det vært relativt gode muligheter til å få fisk 🎣🐟 I 2019 ble det tatt 9331kg i juli, mens i år har vi ca 10200kg 3 dager før måneden er over. Med en ok august måned bør det være mulig å nå 30 tonn og det vil i så fall være svært bra!!!

Selv har jeg hatt 2 fisketurer til Namsen i juli. Første med barndomskompisen Morten. Det ble tatt en del laks i dagene før vi kom og vi var derfor relativt optimistiske. Men så virket det til å stoppe helt opp rett før ankomst.

Vi valgte derfor å konsentrere fisket på natta, på vald med relativt hurtigflytende vann og med små viltre wobblere. Skal vel ikke påstå at det ble et fantastisk fiske likevel, men noen smålaks og en litt større ble det i alle fall 😊

Fighten på Grande/Ranum var også av den gode sorten 😊 Laksen gikk på i det strieste partiet på valdet og når vi prøvde å ta den med nedover ville laksen oppover. Gikk ut med mye line før vi fikk kontroll og etterhvert fikk den i hoven 🎣🐟

Etter et par dager hjemme på Gjøvik var det klart for ny tur til Namsen 😊 Denne gangen med kona, barna og naboene Andreas og Stina med datteren Hannah.

For øvrig 14-15 år siden sist kona var med. Den gang var hun med å fisket ca 1,5time, fikk laks på 1,5kg og SØ på 1,6kg. Når vi var ferdige sa hun at det var gøy å sveive inn fisk, men at all denne ventingen på at det skulle bite var uutholdelig og jeg måtte dermed love at jeg aldri igjen skulle ta henne med på fisketur igjen 🤪

Tur ble det nå likevel og det var vel langt fra drømmeforhold når vi kom. Namsen gikk på 150lubik og vannet var krystallklart. Prøvde oss første økta med fluer på Sellæg sone 4. Andreas og jeg med hver vår båt og hver vår datter som fiskere. Uten vind var vel dette håpløst…

På natta tok jeg med Andreas til Ranum for å lære han litt om hvordan dette fisket gjøres. SØ’n var relativt hissig og beit mye i toppen av valdet og når vi kom oss ned til strømmen klarte vi også å lure en laks på 2,8kg. Da Andreas ikke er noen fisker var faktisk dette den største fisken han noen gang hadde tatt 😊

Dette ble eneste laks for Andreas, da han måtte være roer for kona og dattera resten av turen.

Kraftig regnvær gjorde at det ble lite fisking frem til lørdag, men et par korte økter ble det. Kona (Ana) var med et par timer og syntes faktisk det var alright denne gangen. En laks på ca 1 kg fikk hun også 🎣🐟

Matias var den andre som klarte å få en smålaks før den STORE dagen, lørdag 25 juli.

Etter det kraftige regnværet var jeg overbevist om at vi tidligst ville få fiskbar elv på lørdag kveld eller søndag. Andreas og familien var avhengig av å dra hjem tidlig på lørdag og dermed var jeg i tvil om det ville bli mer fiske på dem. Men som alltid snur elva fortere enn jeg tror 😊

Kl 06:30 er vi på elva i hver vår båt med hver vår datter igjen, på Sellæg sone 2. På forhånd hadde jeg fortalt at jeg var tilnærmet 100% sikker på laks. Som alltid på slike forhold med 2 DD’r i enden + 1 med vanlig leppe.

Ble vel først en smålaks og en SØ uten særlig mer action. Klødde meg litt i hode og funderte på hvorfor laksen ikke beit. Men når vi kom oss nederst på valdet bøyde stanga seg på nytt og jeg skjønte det var en bra laks.

Etter en god fight for min 8 år gamle datter, nesten uten hjelp av pappa, var ny pers for Kristina et faktum 😊 6,1kg var den gamle rekorden, mens nå var hun oppe på storlaks nivå med 7,2kg 👍

Ringte til hytta og ba nestemann komme og det var Stina. Hun hadde aldri tidligere fanget en fisk… Var vel kun med 10 min før det ble stangbøy og det var tydelig en svært bra laks! Gikk ut med mye line, slik at jeg måtte bøye meg frem for å stramme brems flere ganger. Likevel klarte vi ikke å få den med opp til landingsplassen. Måtte følge laksen nedover og gikk i land på sone 3 for å lande den. Her måtte jeg selvfølgelig bistå med litt demo av hvordan man kjører laks underveis for å få den inn. Men Stina lærte fort og gjorde stort sett jobben selv 😊 Siden dette var hennes første fisk ever, var det selvfølgelig pers med småpene 9,8kg

Siden Andreas med Hannah kun hadde fått en liten SØ roper jeg til dem at kanskje vi kanskje skulle bytte passasjer. Hadde jo vært veldig gøy om Hannah på 10år også hadde fått sin første laks. Slik ble det, men dessverre så uteble laksen frem til de måtte hjem. Kun en liten SØ til på henne 🙁

Så var det Mathias sin tur til å bli med. Før vi gikk ut satt jeg på en av mine selvlagde wobblere (HeSt) i Pappegøye farge, da det meste hadde skjedd på denne fargen.

Vi rodde oss ned hele sone 2 uten et napp og det kunne virke som at de gode forholdene man ofte har etter kraftig stigning i vannstand var over. Fortsatte litt nedover sone 3 før jeg spør Mathias om han var fornøyd eller om han ville bli med til valdet Ristad. Før han rakk å svare skriker det i snella og det var på HeSt wobbler’n 😊 Vi går raskt i land og Mathias tar hele fighten helt på egenhånd 😊

Etter ei stund hadde vi en kraftig og flott hannlaks i hoven. Nr 2 på storlaks lista hans med 7,8kg 😊

Etter en liten pause var det Ana’s tur. Denne gangen på Ristad valdet. Var vel ganske sikker på at det gode fisket var over da vi dro ut, men om man ikke prøver blir det i alle fall ikke laks!

Vi har rodd en halvtime når en laks tar med STOR kraft. Makan til hvor mye line det gikk ut med uten stopp kan jeg nesten ikke huske å ha opplevd!!! Vi følger laksen nedover et stykke til den har roet seg noe og går i land.

Får den inn mot land, men den er langt fra ferdig og har mange nye utras. Mye av tiden står den 30-40m fra land i strømmen på elva og gjør jobben tung. Siden Ana langt fra er noen dreven fisker måtte jeg etter beste evne prøve å forklare hvordan man skulle få den inn, for slike lakser sveiver du ikke inn uten å pumpe. Det gikk sånn delvis greit og etter 30-40min var den ferdig 😊 Nok en gang var det HeSt’n som frista laksen 😊

Faktisk ble det enda en laks på samme wobbler for Ana 😊 11,2kg og 2,8kg

Altså en god dag på Namsen, hvor hele familien + nabokona fikk storlaks, mens jeg måtte nøye meg med et par smålaks igjen litt senere på kvelden 🤪

Om jeg skal prøve å ta noen lærdom fra denne dagen må det være at DD’ne som alltid funker fantastisk bra de første timene etter at elva snur, men etter hvert som elva klarner kommer de wobblerne som går høyere i vannet bedre til sin rett!

Opplevelser som dette, for barna og andre som ikke har opplevd slikt tidligere er gull verdt! Overbevist om at slikt huskes med større glede og lengre en en uke på stranda i Spania 😊 Så for deg som fremdeles lurer på hva du skal gjøre i ferien; Dra på laksefiske 🎣🐟

Fortsatt god sommer og skitt fiske!!

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s