2 første ukene i Namsen, 2020

Da er det blitt 15 juni og de 2 første ukene med laksefiske i Namsen er unnagjort. Det har vært fryktelig mye vann i elva, noe som tidvis har gjort det vanskelig å fiske mange steder. Likevel har det blitt tatt greit med laks 🎣🐟🐟

Totalfangst i skrivende stund er i overkant av 1000 laks og 6750kg + 51 laks og 375kg som ble tatt i mai måned i sideelvene. Dette er omtrent akkurat det samme som etter de 2 første ukene i 2019. Eneste forskjell er at mesteparten av fisken i år har blitt tatt i de nedre delene av vassdraget. Dette er helt vanlig de årene hvor vi har mye og kaldt vann.

De siste dagene har riktignok temperaturen i elva tatt seg opp og dermed har laksen gått videre oppover og gitt betydelig mer stangbøy og fangst i hele vassdraget, noe alle er glade for 😊

Den virkelig store laksen lot vente på seg, men i går, 14 juni satt den 👍 Rune Danielsen med Jacob Kleiven som roer, på valdet Valskrå, hadde hatt en vanvittig fight på 2,5timer før de klarte å få en gigant i hoven på 21kg.

2,5 time høres kanskje mye ut, men når elva er på rundt 900kubikk så er det ikke bare bare å lande en slik. Mangel på gode landingsplasser og ikke minst en stri strøm er med å gjøre en vanskelig oppgave enda vanskeligere!!! Man må nok både være dyktig, tålmodig og være litt heldig for å i det hele tatt klare det under slike forhold 😊

Hørt snakk om flere som mener de har hatt på gigant-laksen i år, men gått tapende ut av fighten. Selv trodde jeg med gjest (Ketil) at vi hadde den på, så sent som 13 juni 🎣🎣🎣

Vi fisket på valdet Krukåren når fisken gikk på og det kunne umiddelbart kjennes ut som STOR fisk. Vi var omkring midt på valdet og laksen gikk ut med mye line. Turte derfor ikke å gå i land, prøvde derfor å jobbe laksen litt nærmere båten først. Skulle vise seg å være en umulig oppgave. Jeg velger derfor å prøve å ta den med over på andre siden av elva hvor strømmen ikke er like stri, men fisken bare fortsetter å dra ut line mot den såkaldte Kilengodden. Dette er nedre grense på Krukåren hvor elva er på sitt aller strieste, mange rare strømninger i vannet og et stort skjær like under vannskorpen 😫

Jeg ringer kollega Rune og spør om det er trygt å gå ut med båten der på så stor elv og får til svar at jeg skulle prøve å unngå det. Men jeg hadde ikke noe valg og sa jeg måtte! Fikk beskjed om å være forsiktig og det gikk overraskende greit. Måtte bare sikte seg inn på rette løypa 😊

Ryktene om at man kjører storlaks sprer seg som ild i tørt gress og før vi kom oss i land på valdet nedenfor har tilskuerne samlet seg langs bredden 😊 Livestreaming på FB siden Elvenes Dronning – Namsenvassdraget osv 😊 Etter en kort fight i land måtte vi igjen ombord i båten. Kraften i denne var enorm og tanken om at dette kunne være 20kg’s laksen, som jeg har drømt om lenge, var så absolutt til stede!

Noen hundre meter lengre ned så vi etter hvert laksen i overflaten. Den bare bare surfet baklengs oppå vannet og vi kunne konstantere at det kun var snakk om en feilkroket laks 😞 Laksen var kroket i halefinnen. Vi hovet den fra båten og kunne konstantere at den allerede var død. 7,7kg var ikke helt hva vi hadde drømt om, men for en fight!!! 🤪

Opplevelsene denne sesongen har vært mange og gode. Jeg velger derfor å skrive om en helt spesiell fangst til 😊

Som noen av dere kanskje har fått med dere har jeg laget en håndfull egne wobblere og første økta for sesongen valgte jeg å sette på en av dem.

Valdet var Oppdal/Ristad, 3dje juni med Even som fisker. Vi hadde fisket en snau time når stanga bøyde seg og den vakreste lyden i verden kunne høres for første gang denne sesongen, nemlig knarringen i snella 😍

Det var Even som sa; det er jo på wobbleren din! Måtte tenke meg om et lite sekund før jeg klarte å konstantere det samme 😀

Tok ikke lang tid før laksen hoppet høyt opp i været. Slikt er sjelden et godt tegn, men den satt fremdeles 🎣 Vi kunne se at laksen var stor og kjenne at den var sterk 😊 Problemet på dette valdet var at alle landingsplasser var under vann og vi var relativt høyt oppe på det 1,5km lange valdet når den beit på. Vi rodde oss sakte nedover mens vi speidet etter en egnet landingsplass. Diskuterte om vi skulle prøve å ta den fra båten osv.

Laksen gjorde ytterligere 2 hopp, hvor den var høyt oppe i lufta. Vi kunne derfor fastslå at den var over 10kg og ble enige om å fortsette nedover til en landingsplass nederst på Sellæg sone 1. Laksen var selvfølgelig ikke så lydig og vi måtte tidvis ro motstrøms når den ikke ville bli med nedover 😊

Vi kom oss etter hvert i land og etter en god og lang fight der var den i hoven 😊

Siden dette var årets første laks og mine siste fisketurer har vært i Tropiske strøk etter langt større fisk, ser alt lite ut 🤪 Jeg tippet derfor 10-12kg, mens Even sier; nei den må da være større enn det!

Vi ringer Rune og ber han komme med vekt, men den viser bare error hver gang vi prøver. Det viser seg at vekta kun går til 15kg 😊 Etter hver får vi tak i en annen og den viser 16,1kg. Historiens nest største laks for både Even og meg 😊

Faktisk også en delt førsteplass på storlakslista for Namsen første uka, frem til Lars Rennemo med gjest dytta oss ned et hakk med laks på 18kg 😊 Skal også sies at det kom opp lakser på både 18 og 19kg i sideelvene i mai måned 😊

For øyeblikket er jeg selv tilbake på Østlandet for en liten snarvisitt, før turen går tilbake til fantastiske Namsen ❤️

Til info er det fremdeles myyyye snø i fjellet og jeg relativt sikker på at vi vil ha fantastiske forhold i elva i lang tid! Så om du ikke har booket årets laksefiske ennå så gjør det! For dette må være toppen av lykke 😊

Om jeg skal prøve å komme med et lite fisketips på slutten må det være følgende. Når det gjelder farger er det kanskje ikke noe som har utpekt seg som særlig mye bedre enn noe annet, men tror vi kan konkludere med at det er lurt å fiske med minst en av tre wobblere litt dypt 😊

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s