Noen nyttige tips og råd før det braker løs 🎣🐟

Har skrevet en god del rundt dette harlingfisket etter laks tidligere. Med dette har jeg prøvd å komme med noen nyttige tips til de av dere som er mindre erfarne som laksefiskere. Om dette kan være til hjelp i forhold til å gi tellende resultat i elva ville jeg syntes det vært supert 😊 Mitt harlingfiske er for øvrig utelukkende knyttet til erfaringer fra Namsenvassdraget!

Skal ikke skrive på nytt alt som allerede er skrevet, men legger ved linker til de artiklene jeg mener er relevante, før jeg så skriver litt om noen nye ting, som jeg igjen håper vil starte noen små diskusjoner og debatter 😊 Kom også gjerne med andre gode råd og innspill som kommentarer!

Første link er til en av de første artiklene jeg skrev og er i tillegg ett av de mest leste. Her prøver jeg å gi uerfarne laksefiskere litt grunnleggende kunnskap om hvordan man fisker laks. Trykk her for å lese!

Nok et gammelt innlegg er i forhold til personlige erfaringer i forhold til fargevalg på wobblere under ulike forhold. Dette er veldig langt fra noen fasit, men vil kanskje være til nytte for noen 🤪 Trykk her for å lese!

Fisker du med håndlagde wobblere vil det være nyttig å kunne litt om justering. Skal du få maksimalt ut av dem må de justeres etter forholdene i elva! Trykk her for å lese!

Til slutt en artikkel om fiskeutstyr og oppsett av det for harlingfiske. Trykk her for å lese!

Så til noen av de tingene jeg tenkte å skrive om denne gangen:

Wobblerhemper og Rappalaløkke

En Rappalaløkke er i utgangspunktet et svært godt alternativ når du bruker wobblere. Vanlig sluk knute eller sluklås er i alle fall ikke å anbefale!!! Gjøres denne knuta riktig så er den solid nok i massevis. Utfordringen er at det tar litt tid å skifte wobbler, fortom blir kortere for hver gang, samt at dersom du får et lite sår i seneøyet til wobbler etter mye justeringer med tanga så slites sena fort av. Da mistes i beste fall bare wobbler og i verste fall drømmelaksen 😫 Her et bilde av hvordan Rappala løkka knytes!

Wobblerhemper er derfor et godt alternativ, spesielt om du justerer mye på wobblerne dine eller skifter mye wobblere når du fisker! Men her finnes det mye rart å velge mellom og man bør derfor kanskje bruke litt tid til å finne noe som er bra! En stor og tung hempe vil i værste fall påvirke wobblerens gange i negativ retning. Dette gjelder som oftes i forhold til de små wobblerne, men kan også påvirke svømmen på noen av de større!

Selv bruker jeg Sebile hemper i str #3 og #4, men nå er disse ute av produksjon 😞 Disse er i alle fall lette og utrolig solide! Ser det har kommer noen som ligner veldig på disse fra Gamakatsu, men her er det kanskje noen som kan komme med gode tips??? Selv har jeg igjen av disse Sebile hempene slik at det holder ei stund til 😊

Sene, fortom med mer

Skal du fiske i ei elv med stor laks så bruk tykk line. Ved harlingfiske er man jo heller ikke avhengig av kasteegenskaper, så eneste grunn til gå ned i senetykkelse må i så fall være linekapasitet på snella. Får du på i overkant av 200m og oppover så går i alle fall jeg for 0,50mm nylon. Nylon er å foretrekke frem for braid til dette harlingfiske av flere årsaker. Litt strekk i lina gjør at fisken ofte krones bedre. Nylon sena skjærer heller ikke like lett gjennom vannet, slik at wobbler får en finere bue gjennom vannet når du svinger båten. Tykk sene gjør jo da også at elva får enda bedre tak i sena 😊

Fortom er også veldig fornuftig å bruke og gir flere fordeler! Her kan du variere på tykkelsen om man skulle ønske eller ha behov for det. Man kan, som mange velger å gjøre, bruke FluorCarbon som tåler mer juling mot steiner osv. Den er i tillegg usynlig for fisken! Siste fordel er denne svirvelen i skjøten mellom hovedline og spiss. Om wobbler skulle henge seg opp og begynne å spinne så slipper du å ødelegge hele lina ved hjelp av denne svirvelen 😊 Her pleier jeg også å spare igjen senestubbene (ca 2 cm) på hver side av svirvel. Disse vil fungere som gressfangere, om det er skit i elva!

Fortommen/spissen/lederen har jeg normalt på 1 til 1,5m og for orden skyld i tykkelse rundt 0,50mm tidlig i sesong og noe tynnere senere i sesongen når elva blir liten og klar, uten at jeg vet om dette har noe for seg 🤪 Bruker i alle fall noe tynnere fortom når wobblere er byttet ut med fluer!

Før sesong i fjor hadde vi en liten debatt rundt flere av disse tingene, hvor jeg fikk et par nyttige tips som jeg tenkte å dele 😊 Det første var en smart løsning for å unngå gress på kroken når det var myyye skit i elva og som kan være som et tillegg eller alternativ til disse senestubbene. En Finne ved navn Tapio hadde laget disse på bildet under, som kunne enkelt festes på lina. De er i tillegg enkle å lage! Du trenger en ståltråd på ca 1mm tykkelse og ei rundtang 😊

Sena legges inni et av de runde løkkene, snurres minst 3 ganger rundt og nedover stammen før den går ut av siste løkke. Denne vil være naturlig å feste på hovedlina over svirvel og fortom. Om det er veldig grisete i elva vil det nok uansett komme litt gress på wobbler, men vil gå ren en stund lengre i alle fall 😊

Gummiperle over denne svirvelen er også et tips jeg fikk, som jeg har satt stor pris på. Dette er for de som har med seg uforsiktige fiskere i båten, som har det så travelt med å sveive inn at svirvel smeller inn i stangtupp så kjeramikken i stangring knuses. Disse kan kjøpes på Biltema for slikt og ingenting, og er en billig sikring av utstyr 😊

Et siste tips vil være å knyte opp igjen alt med jevne mellomrom, da spesielt etter å ha kjørt stor laks. Alle knuter vil svekkes over tid og fortom kan få små skader. Veldig surt om denne eventuelle lille latskapen skal koste deg drømmelaksen, når den endelig biter på…

Så langt lite tips om hvordan man skal få laksen til å bite, men dette er det gitt noen råd i forhold til i linkene over. Nevner likevel kort litt i forhold til hvordan jeg tenker, om vi får de forholdene jeg tror vi skal få i starten av juni. Altså mye og kaldt vann.

Men slik at det er nevnt så er dette jeg kommer med langt fra noen fasit, bare mine teorier og erfaringer og det er langt fra alltid de funker 🤪 Uansett kanskje et godt utgangspunkt om ikke har opparbeidet særlig mye erfaring selv 😊

  • Ikke ro for fort! Om tempratur i elva er lav (under 8-9 grader) så er laksen treg.
  • Bruk en wobbler uten særlig mye søk.
  • Ro gjerne nøye innover de grunne partiene i elva med minst strøm. Om det er mye vann med litt farge. Fisken vil under slike forhold føle seg trygg og bruke minst mulig energi på ferden oppover.

Ellers vil brekk kanter, på utsiden av hvor små bekker/sideelver kommer ut og bak store steiner o.l steder alltid være steder det er lurt å fiske nøye 🎣🐟

Når det gjelder hva du skal ha i enden av snøret er det skummelt å antyde noe som helst, men noe de fleste er enige i er at det kan være fornuftig med litt variasjon. Farger, størrelser og ikke minst hva slags lepper som sitter på wobblerne. Dette for å variere både dybde og gange. Skjesluker og fluer kan også være lurt å teste 😊 Drister meg også til å si at minst 1 grønn wobbler vil være første farge som velges ut om elva blir kald 😊

Så helt til slutt har jeg lyst til å ta opp et par ting til, som tidvis er til stor irritasjon og frustrasjon!

Gjelder uerfarne fiskere som kommer til et vald med flere båter. Et tips vil være å prøve å gjøre som de andre og mer erfarne på valdet. Hvert år har vi disse som ror på kryss og tvers, oppover og nedover, i slalom mellom øvrige båter på en måte som gjør at vi blir mer opptatt av hvor de er, for unngå å krasje båter eller snører, enn av å fiske 😊 Dette fisket er lagt opp på en måte for å unngå slike problemer. Du begynner alltid øverst på valdet og holder din plass i rekken av båter til du er nederst. Da ror du deg oppover langs land og begynner på igjen øverst. Om du ønsker å passere båten nedenfor så spør om lov først!

Ting nr 2 er jeg litt usikker på om gjelder for hele Namsenvassdraget, men i alle fall i de nedre deler av elva så har landfiskere vikeplikt for harlingfiske. Dette vil si at når en båt kommer så sveiver du inn og holder snøret ute av vannet frem til båten har passert, evt går på oversiden av båten og kaster ut. Altså ikke bare trekke nedover og fiske forran utstyret båten bruker, eller i værste fall bli sint fordi vi fisker for nære. Grunnen til at det praktiseres slik er at båtfiskerene betaler en langt høyere pris for sitt fiske!

Når dette er sagt syntes i alle fall jeg at det bare er hyggelig om du som nybegynner velger å prøve dette fantastiske laksefisket, men spør gjerne om råd fra andre fiskere du møter ved elva, om det skulle være noe som er uklart. Det finnes mange som meg, som ønsker at du skal få fisk og som vil komme med nyttige tips 😊

Bare dager igjen før det braker løs og forhåpentligvis vil det bli noen nye flotte opplevelser å skrive om 😊 Kjenner det er vanskelig å tenke på noe annet enn laksefiske om dagen, så da er alt som det pleier på denne tiden 🤪

Ønsker nok en gang god sommer og skitt fiske!

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s