Trolling etter Mjøsørreten 🎣🎣🐟🐟

Jeg har vært en lidenskapelig fisker hele livet, samt bodd ved Mjøsa’s i over 25 år. Likevel har jeg frem til nå aldri prøvd meg på dette trollingfiske etter den store ørreten som finnes der.

Det er det vel få som kjenner meg som ville trodd 🤪 Men sanningen er at trolling aldri har vært helt min greie. Har jo trollet noe langs Stillehavskysten i Costa Rica og fanget mye Sailfish, Dorado, Tunfisk med mer, men selv der, med myyye aktivitet og stor fisk, har det aldri helt falt i smak… Støy fra motor, samt en fiskeform som blir litt for passivt er nok grunnen til dette…

Det at jeg er småbarnsfar og at dette ørretfiske i Mjøsa i all hovedsak foregår på natta er selvfølgelig også en grunn til at det ikke er blitt prioritert 😊 Vanskelig å fungere godt på dagtid om man skal være våken hele natta!

Uansett, om man bare har nok lyst, så får man det til. Og til tross for min skepsis har altså lysten til å prøve dette fisket kommet snikende… I alle fall bare for 1 gang, slik at det ikke lengre er uprøvd! Begynte nok å tenke så smått på dette i fjor, da jeg lenge har fulgt godt med på fangster som tas. Faktisk er jeg veldig imponert over hvor mye stor fisk som blir tatt! I disse dager våkner jeg opp og ser på disse wobblersidene jeg følger på FB at de har massevis av nye fangstfoto hver eneste morgen 🎣🐟

Her er en av flere på rundt 7kg som jeg har sette postede bilder av siden oppstart 1 mai 🎣

Geir Arne Løvås er en av de virkelig ivrige i dette miljøet. Og siden jeg tok han med til Costa Rica på Tarponfiske tidligere i år, så var det ingen bønn. Nå måtte han ta med meg inn i hans verden 😊

Capt. GAL og båten hans 🚣‍♂️

Natt til lørdag 16 mars var det altså tid for min debut og faktisk var jeg veldig spent og gledet meg masse 😊 Vi dro ut kl 21:00 og planen var å drive på til rundt kl 07:00 neste morgen.

Målet for egen del var å sette ny pers på ørret, for det burde være et realistisk mål ute på Mjøsa 😊 Eller i alle fall langt fra uoppnåelig! Husker faktisk ikke helt hvor stor brunørret jeg har tatt på stang, men må nok ikke være særlig mye over 2kg.

Vi rigget i alle fall opp med noen flotte Halling, Draugr og Eraas trolling wobblere og satte ut 4 stenger 🎣🎣🎣🎣

Følte meg selvfølgelig helt lost i forhold til alt og satt meg derfor bare til å se på når han gjorde klart og satt ut stengene.

Så var det bare å sette seg ned å vente, samtidig som jeg graver å spør om alt i forhold til dette fiske, for å lære.

Ble relativt imponert over alt utstyret. Skjermer som ga informasjon om så si alt. Autopilot på båten osv. Faktisk gikk dette så si av seg selv! Geir Arne fortalte at det slett ikke var uvanlig at han la seg ned for å sove litt, mens han fisket 🤪 Eneste man da måtte sørge for å ha oversikt over var at det ikke var mye båter nært, da autopiloten neppe har full oversikt over andre båter, vikeplikt osv.

En av de store utfordringene når det ble skikkelig mørkt var båter uten lys. De var det faktisk en del av 😞 Vanskelig å se før du er tett på dem, utfordrende å se hvilken retning de kjører osv. Og ikke minst ulovlig!

Lav nattetemperatur og litt kald vind fra nord gjorde dette til en relativt kald opplevelse og ørreten var ikke særlig på hugget. Det var stille i stangtuppene frem til omkring kl 04.00. Da begynner det å tikke i ei snelle, samtidig som Geir Arne banner 😊 Vi fisket nemlig svært tett ved land på dette tidspunktet og wobbleren hadde satt seg fast… Mens han løser opp i dette og får ut igjen snøret, spør han meg rolig; har du lyst til å sveive opp en fisk eller??? Hva? Har vi på fisk spør jeg. Ja, men bare en liten en altså, svarer Geir Arne.

Jeg tar stanga og sveiver. Den kommer enkelt mot båten, med et par små forsøk på å gi motstand, noe som får meg til å tenke et lite øyeblikk at den kanskje ikke er så liten. Uansett ikke all verdens og uten så mye som et eneste utras kunne vi lette nattas første ombord 😊

Akkurat 50cm, som er minstemålet på lovlig ørret i Mjøsa) feit og full av Krøkle (småfisk) som den spydde ut når vi fikk den ombord.

Disse ville nok Geir Arne normalt sette ut igjen, men jeg hadde lyst til å spise min første Mjøsørret. Dermed ble den klubbet. Riktignok litt lite mat for en familie på 4, så jeg satset på at det skulle bli en til 😊

Nr 2 skulle komme ikke så lenge etter. Geir Arne får med seg at noe er etter på den ene stanga uten at den fester seg. Men fisken gjorde et forsøk nr 2 og denne gangen satt den 🎣🐟 Jeg fikk tilbudet om å sveive inn denne også, men jeg insisterte på at nå var det Geir Arne’s tur. Heller ingen fisk som klarte å dra ut sene eller gi noen kamp. Dermed var denne ombord på null komma niks også.

Ble vel målt inn til 51cm, men var noe slankere enn min og dermed 100gr lettere, altså 1,1kg. Fisken tok som den første en flott Eraas trolling wobbler 😊

Mer fisk ble det ikke denne natta, men Mjøsørret middag for hele familien var i alle fall sikret 😊

Om jeg skal prøve å konkludere noe i forhold til denne opplevelsen, så må det bli som følger.

Svært hyggelig å tilbringe en natt på Mjøsa med en lidenskapelig fisker som Geir Arne. Urolig gøy å interresant å endelig få testet dette Mjøsfiske som jeg har hørt så mye om!

Likevel ble vel dette som en bekreftelse på mine antakelser. At selve fisket blir alt for passivt for min del og er ikke noe jeg ser at jeg kan bli hekta på. Og samme oppfatning ville jeg garantert hatt, selv om vi skulle fått opplevd å få skikkelig stor ørret!

Ser likevel ikke bort fra at det skal prøves igjen, men da etter at det blir litt varmere i været 😊 Stor ørreten mangler jo fremdeles! Slenger med et bilde av Geir Arne’s sønn som var ute på Mjøsa noen dager tidligere enn oss 🎣🎣🐟🐟 Slik en hadde jo tross alt vært gøy!

Nå fremover er det i alle fall storlaksen i Namsen som er fokus, for min del. Selv om dette også er fra båt og at jeg heller ikke her sitter med fiskestanga i hånda, så føler jeg dette som et svært aktivt fiske. Kanskje min aller største lidenskap innen fiske!

Nevner kort at sideelven til Namsen, Bjøra, åpnet 15 mai og på selveste 17de mai kom rapportene om at laks på 18kg var blitt tatt🎉🎉🎉🇳🇴🇳🇴 Jørgen Velje Andersen og Line Levang sto for bragden og jeg ønsker med dette å gratulere med en fantastisk start på sesongen!!!! Slikt gjør iveren til å komme i gang, om mulig, blir enda større!

2 uker igjen til starten på sommerens aller største begivenhet for meg og mange andre 🎣🐟 Det gledes!!!!

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s