Selvlaget wobbler, «HS wobbleren» 🎣🎣🐟🐟

Da har «HS-wobbleren» sett dagens lys 💪🎣🤪

Jeg har på ingen måte planer om å sarte noen produksjon av wobblere på fast basis! Så dette har kun vært en utrolig morsom og lærerik prossess, for en wobbler entusiast som meg 😃

Lysten til å prøve dette har jeg kjent på de 2-3 siste årene. Interessen for håndlagde wobblere har jo vært stor i mange år og dermed har denne nysgjerrigheten og lysten kommet snikende 😊

Utfordringen i forhold til å begynne med dette har vært at man trenger en egnet plass med god lufting, en del utstyr og ikke minst ledig tid.

Diverse lakk og kjemikalier med både sterk lukt og farlige avgasser egner seg på ingen måte i alle hjem, ei heller hjemme hos meg i et hus med små barn 😏

Heldigvis har jeg etter hvert fått flere gode kamerater som er wobblermakere og som har kunnet bistå meg med både gode råd og ikke minst lokaliteter og utstyr, for den delen av produksjonen som jeg ikke har kunne gjøre hjemme 😊

Tenkte nå å ta dere med gjennom deler av prosessen fra du har et stykke treverk til du har en håndlagd og forhåpentligvis fiskeklar wobbler 😊 Viktig å påpeke at dette ikke er noen fasit, da jeg er en amatør i denne sammenheng 😊

Jeg valgte å bruke Balsa tre, som er et svært lett treverk. Grunnen til dette valget var at det var enkelt å få tak i. Balsa er svært enkelt å spikke og pusse til den formen man ønsker. Det finnes mange forskjellige materialer som er mulige å bruke, som f.eks Abachi, Svart Or med flere. Abachi er vel kanskje den mest brukte og etter manges mening den beste.

Problemet med dette Balsa treverket som jeg valgte er at det er så lett at det er vanskelig å få wobbler til å søke, i følge BeWa mannen Benny. Ble derfor anbefalt å legge inn litt bly, for å få til søk. For søk er selvfølgelig sterkt ønskelig å få til når jeg først skal lage en wobbler 😊

Etter et par kvelders spikking og pussing hadde jeg formet 12 wobblerkropper (og så ble det etter hvert noen til). Hadde vel egentlig ikke noen stor plan på hvordan de skulle formes, så de bare ble til underveis 😊

Så var de neste stegene å sage spor til streng, legge i bly, lage streng, liming, sparkling og mer pussing.

Jeg var litt bekymret i forhold til deler av denne prosessen 😫 Blant annet i forhold til at streng ikke skulle havne for dypt/høyt opp i kroppen, selve bøyinga av streng osv.

Jeg fant et baufilblad som var omtrent like tykt som strengen for å sage spor.

Sagde først litt før jeg prøvde å legge inn strengen, for å se om den kom innenfor treverket, så litt til om det var behov.

Bøying av streng hadde jeg også trodd skulle by på store utfordringer, men etter et lite besøk oppe hos Benny fikk jeg en demonstrasjon og noen tips 😊 Litt utfordrende må jeg likevel innrømme at det var…

En rund spiker, hvor hode på spikeren klippes av, i en planke eller benk og ei rundgang var det som trengtes.

Viktig å huske på at plasten, samt lakk og coating vil bygge noe. I tillegg skal leppa på, slik at man prøver å beregne dette i forhold til lengde på streng.

Så var det dette blyet som skulle inn i wobbleren. Her tok jeg et spiralsøkke, klipte av en bit og klemte det flatt og trykte det opp i streng-sporet omkring området for buk-krok.

Når bly og så streng var på plass var det neste skrittet å lime. Man legger først streng før man fyller resten av sporet med lim.

Så må man finne frem sandpapiret igjen. Denne gangen for å gjøre siste finpuss med å pusse bort alle ujevnheter.

Så må det sparkles. Dette for å sørge for at wobbler er 100% tett. Denne sparkelen kan også brukes til å fylle eventuelle sår og skader på kroppen. Når sparkel har tørket må det pusses enda en gang.

Neste steg er å dekke kroppen med propionat. Dette kan vel på godt norsk kalles plastikk 😊 Denne propionaten er som små plastkuler og må blandes med et middel som gir farlige avgasser og man er derfor avhengig av å bruke gassmaske. Etter at dette har stått en stund, samtidig som det røres i, blir det som en tyntflytende masse. Kroppene må dyppes flere ganger med noe tørketid og fjerning av plast i strengøyer mellom dyppene.

Så en liten finpuss av wobblerne igjen før lakeringsjobb skulle starte. Her var det snakk om å fjerne plast i krokøyer osv som ikke skal være der, samt gjøre et forsøk på å foliere noen kropper 😊

Her prøvde jeg meg med litt pandafolie, LGH folie, samt en annen flott sølv folie 😊 Dette skulle vise seg å bli en utfordring å få pent, men selv om det ikke ble helt perfekt så ble jeg fornøyd med resultatet 😊

Så var det denne lakkeringsjobben som stod for tur. Dette hadde jeg gledet meg veldig til å ta fatt på 😊 Hva dagens wobblermakere er i stand til med airbrush’n (lakksprøyta) er intet mindre enn små kunstverk! På bilde under 2stk BeWa (Benny) til venstre og 2stk Halling (Martin) til høyre, for å vise hvor flott det kan det gjøres!!!

Hadde vel aldri noen forhåpninger om å få til noe tilsvarende på første forsøk, men håpet på et OK resultat med bistand/veiledning av Martin 😊

Jeg startet på dette prosjektet mens jeg var i Namdalen rundt månedsskiftet juli/august 2019 og planen var å dra til Hallingdal etter Nyttår for å sluttføre prosjektet. Lakkeringen hadde jeg sett på som det absolutte høydepunktet i denne prosessen, men så kom Covid 19….

Hol i Hallingdal, hvor Martin bor, er også et av de hardest rammede områdene i Norge og dermed ble det vanskelig å få til noen tur før sesong 😢

Nødløsningen ble dermed å få Martin til å lakkere en håndfull av dem. 5 stk for å være eksakt. Kanskje litt rart å være tildels skuffa over nettopp det. Altså å få en av landets desidert beste på å lakkere wobblere, til å gjøre jobben for deg. Problemet er jo da at det ikke føles helt som mitt håndtværk 😞 Trøsten får være at jeg har spart igjen 15 stk som jeg kan lakkere selv, når verden er tilbake til normalen ☺️

Her er første bilde jeg fikk tilsendt og jeg var i ekstase 😍 Vakker lakkeringsjobb er vel ingen overdrivelse!

Ivrig til å sjekke postkassa de neste dagene og endelig onsdag 13 mai kom pakka jeg hadde ventet på 😁 Aldri vært så spent mens jeg har ventet på post 🤪

Kjente det kriblet i hele kroppen når jeg åpnet og de var minst like fine i virkeligheten, som de så ut som på bilde! Fantastisk flotte, i mønstre jeg har valgt ut selv. 4 av dem er i Martin’s egne farger og den med folie i en farge hvor jeg hadde mønsteret til den gode gamle Vaaksi Rød/Gull i tankene 🤩

Litt fjerning av lakk i krokøyer, på med ringer og kroker og her er resultatet 😎

Fargene er hva jeg regner som relativt safe valg. Altså farger jeg er helt sikker på vil klare å terge opp laksen om wobblerne svømmer ok. Samtlige er likevel i mønstervarianter jeg ikke har fra før. Med dette mener jeg f.eks selv om jeg massevis av rødhuggu´r er ingen av dem i denne Halling fargen #063

Rød/gull; er altså en gammel Vaaksi farge og er nok uten tvil en av fargene som opp gjennom årene har gitt flest laks i Namsen. Den er likevel laget med annen folie enn orginalen, samt fått et par røde felt under, samt litt annen plassering og str på prikkene. Denne er relativt slank og er 90mm lang.

Halling farge # 063, en fantastisk vakker rødhugguvariant. Rødhuggu er som tidligere nevnt en av mine absolutte favoritter i Namsen og vil få mange sjanser om den overlever svømmetesten 🙂 Lengde er 87mm og har en fasong som lingner skummet mye på Halling’s H1 wobbler ser jeg… Mulig jeg blir beskyldt for kopiering 🤪

Halling farge #097 må vel kunne kalles en variant av en Papegøye. Denne varianten er ny for året fra Halling og vil garantert fange laks! Om ikke på HS wobbleren, så i alle fall på Halling sine egne kropper 🤪 Lengde på denne er 84mm og fikk en ganske så flott fasong syntes jeg selv 👌

Halling farge #107; måtte jo bare ha en rød og jeg er av den oppfatning at rød vil fange laks enten den kommer med striper, prikker eller i ulike fargenyanser. Et sikkert valg! Denne er lang og slank, 100mm.

Halling farge #118. Dette er vel eneste av de valgte fargene jeg ikke med sikkerhet kan si at vil terge laksen. Ganske enkelt fordi jeg aldri sett eller prøvd noe lignende. Orange med gul buk, samt noen striper og prikker. Ser i alle fall giftig ut og jeg har troa!!! Denne wobbleren syntes jeg ser spennende ut! Ganske kraftig sak på 75mm og kanskje den som ligner minst på alt annet 😊

Når wobblerne kom tilbake fra Hallingdal hadde de ikke vært i vann enda. Svømmetesten ville jeg gi dem selv🙂 

Relativt nervepirrende og spennende! Må innrømme at det ville blitt en fryktelig nedtur om ingen fikk godkjent og måtte i søpla…

Når jeg dro ned til Mjøsa for å begynne testing var det perfekte forhold for slikt. Vindstille, sol og god sikt i vannet 😊

Første wobbler ut var denne Pappegøya. Den kunne jeg umiddelbart se ville bestå. La seg litt på siden, men ristet bra med halen. Øye litt til siden og så svømte den som en drøm👍👍

Det å få den til å søke var derimot en større utfordring… Etter mye justeringsforsøk klart jeg å få til små søk, men ikke fryktelig mye å skyte av. Uansett svært fornøyd med denne 😊👍👌

Samtlige av de andre besto også svømmetesten med glans, men i liket med Pappegøya var det lite eller ingen søk å få til. I det hele tatt lite variasjon å få til i forhold til alt med svømmen…

Det kom plutselig en del vind, som ga bølger på vannoverflaten. Dette kombinert med sol gjorde det umulig å se detaljer, så jeg har ikke helt gitt opp å kunne påvirke svømmen noe mer, men noe stort justeringspotensiale tror jeg vi med sikkerhet kan utelukke!

Føler meg likevel ganske sikker på at det vil være mulig å terge laksen nok til å bite på samtlige, uten at jeg tør å vedde store summer på det 🤪🎣🐟

Relativt fornøyd med resultatet må jeg tross alt si at jeg er! Men om jeg skulle komme til å prøve dette igjen en gang i fremtiden, så vil nok Balsa bli byttet ut med et tyngre trevirke. Føler meg ganske sikker på at det er nettopp dette som gir begrensningene som wobblerne har.

Er optimistisk og krysser fingre for at et tilsvarende bilde, hvor det henger en HS wobbler på fangsten, kan postes om noen uker 😊

Tight Lines!

Helge

 

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s