Laksefiske 2020 🤔 ???

Et av de store spørsmålene for en ivrig laksefisker i disse corona tider er jo om det blir noe laksefiske eller ei. Ikke vet jeg, men klamrer med til håpet 😬

Laksefiske er for meg som for mange andre den store avhengigheten i livet. Om jeg ikke skal klare å komme meg til Namsen for å fiske laks i sommer er det en katastrofe! Vil nok kunne sammenlignes med om vi skulle fjernet godteri, is, bursdager og julekvelden for barna et helt år, om ikke verre 😫

Utsiktene for en god laksesesongen er i alle fall til stede, om vi ser bort fra dette viruset. Snømengden i fjella er enorm og forutsetningene for en juni måned med mye vann er bedre enn på mange år.

Mange av oss husker sikkert med glede tilbake på forrige gang det var mye snø i fjella, nemlig 2017. Da hadde vi vel egentlig god vannføring gjennom hele sesongen og et kanonbra fiske fra 1 juni og frem til midten av juli!

Her en gjeng som kun rakk ei fiskeøkt a 4 timer før elva gikk over sine bredder slik at fisket måtte avbrytes (2017). Største på 16,4kg

Da var det tidvis så mye vann at fisket måtte avbrytes, men dette varte skjelden lengre enn et halvt døgn om gangen. Når vi først kom oss utpå, ble det stort sett tellende resultat 🎣🎣🐟🐟🎉🎉 Totalt ble det tatt 35 tonn med laks i Namsen dette året og omkring 10 stk på over 20kg om jeg husker rett 😊

Selvfølgelig er ikke mye vann alene alt som skal til for å få drømmefiske, men om det først er fisk i elva så er det til STOR hjelp 😊

Skrekk scenarioet vil jo da være at elva blir perfekt og vi som ikke bor i nærheten av vår lakseelv for lov til å dra. Mens for de lokale kan det derimot bli tidenes fiske! Tenk dere en perfekt elv uten noen form for fisketrykk 😯 Tror i så fall man bør logge av alt av sosiale medier om man ikke skal bli gal av missunelse 🤢

Uansett om verden skulle forandre seg i tide og vi får lov til å dra tror jeg det vil bli en litt annerledes sesong med mindre fisketrykk. Flere av gruppene fra næringslivet vil nok utebli pga økonomi. At landegrenser skal åpnes opp som før første juni er vel også tvilsomt, dermed færre utlendinger. Og så har jo heller ikke dette corona viruset vært noe heldig for de flestes privatøkonomi og dermed vil nok dette bety at noen faller fra her også 😞 Er jo tross alt ikke helt gratis dette fisket..

Uff, dette ble mye negativitet… Får heller mimre litt og avslutte med en fiskehistorie fra noen år tilbake, fra et magisk døgn Namsen, med mine beste kompiser. Denne historien har jeg skrevet om tidligere, men det er lenge siden. Dermed er det nok ikke så mange som har lest den, da dette var en av de første innleggene jeg skrev på denne bloggen min, før jeg hadde mange følgere 😊 Bildene har nok likevel flere av dere sett tidligere 😊

Året var 2010 og jeg med mine fiskevenner/barndomskamerater fra Dokka skulle til Namsen og valdet Foss/Engstad for 10’de året på rad. Et lite jubileum 😊🎉

Geir Jarle hadde 6mnd i forveien dratt til Brasil, men hadde selvfølgelig planlagt hjemreise til årets laksefiske. Før avreise Brasil hadde han pakket alt fiskeutstyr og levert det oss, slik at han bare kunne mellomlande på Gardermoen og ta flyet videre til Værnes. På denne måten kunne vi bare svinge innom Værnes og plukke han opp når vi var på tur oppover til Namsen 😊

Siden vi var en gjeng på 6 pers hadde Thomas og jeg dratt et par timer tidligere for å rekke starten av fiskedøgnet som startet ved midnatt, natt til 19 juni.

Vi traff en gjeng fra Finland som drev og pakket ut av gapahuken etter å ha fisket på valdet flere dager. De var litt verdensmestere og kunne meddele at her var det ikke fisk! Ikke helt hva du ønsket å høre før du skal i gang, men ved midnatt dro jeg og Thomas ut for å prøve.

Vi ror oss i toppen av valdet, svinger inntil kanten av djupåra og pang, Fish On 🎣🎣 Altså første kryssing over elva. Etter en god fight lander vi en laks på 11,5kg. Den største laksen innad i gjengen vår på disse 10 årene 😊🎣🎉 Når vi ringte de andre gutta som var på tur trodde de knapt på oss 🤪

Resten av gjengen kom altså en stund etter midnatt. Geir jarle hadde hatt over et døgn på reise før ankomst, men det hindret han ikke i å dra rett ut på elva. Med seg hadde han med seg Odd Rønningsveen, mens Thomas og Morten dro ut i den andre båten .

Thomas og Morten kom inn igjen med en laks på 8 kg etter kort tid og da fikk vi med oss at Geir Jarle og Odd har stangbøy litt lengre med.

Vi løper nedover langs kanten av elva for å se hva som foregår og får klar beskjed om at denne var STOR. Odd som holdt i stanga hadde ikke vært med alle 10årene og kunne vel beskrives som den minst erfarne av oss, med en personlig rekord på rundt 3kg fra før 😊 Det ble dermed mye beskjeder fra alle hold om hvordan han skulle få denne i land. Etter litt om og men gikk de i land hvor vi sto. Vi kunne se et beist av en fisk som tidvis var oppe og viste seg i overflata 😯

Etter ei stund måtte de kaste seg ombord i båten og følge fisken for å ikke gå tom for sene. Når de hadde fått den på litt mer behagelig avstand gikk de på nytt i land på motsatt side av elva, noen hundre meter lengre ned.

Etter å ha stått og fightet den der ei stund måtte de ombord i båten igjen for å følge fisken på nytt 😫 Begynte å komme skummelt nærme valdet Foss/Melhus, et svært stritt vald med mye store steiner, som det ikke var noe stort ønske å ro ned, for noen som aldri hadde rodd der tidligere. Den måtte stoppes!

De gikk i land igjen et par hundre meter ovenfor dette stryket og denne gang lyktes de med å få den i hoven, etter 2 timer og 15 minutters fight!!! Jubelsenene kunne sikkert høres helt opp til Grong 😊

Kjell Petterson som fisket på valdet nedenfor hadde fått med seg alt oppstyret og rodde opp med en vekt. Den stoppet på 22,8kg 🐠🍾🎉 Odd persa altså med ca 20kg 🤪

Kan også nevne at laksen ble tatt på en Bomber med originale kroker og ringer 😫 Kanskje kjekt at det var dem mest uerfarne av oss som kjørte fisken og ikke strammet stil bremsen like hardt som f.eks jeg ville gjort. Uansett satt den godt i alle 3 trippelkrokene og de sto omtrent rett ut samtlige 🤪

Etterpå ble det fest i huset vi bodde til langt utpå morgenkvisten og akkurat når vi alle hadde lagt hode på puta banket det på døra. Ei ung og flott journalist dame fra Namdalsavisa ville intervjue oss. Dermed ble den fulle og fornøyde gjengen intervjuet rundt kjøkkenbordet, samtlige av oss kun iført underbuksa 🤪

Etter noen timers søvn var vi på plass i elva igjen og da ble det nok en laks på 9,3kg. Et helt alright første døgn i Namsen 😃

Ikke rart man elsker dette laksefisket!!!

Krysser fingre for at sommeren 2020 skal gi oss flere gode minner og historier fra lakseelva! Laksefiske = Lidenskap ❤️

Ønsker alle en fortsatt god påske og benytter muligheten til å oppfordre alle å følge myndighetenes oppfordringer i et forsøk på å stanse denne pandemien, så kanskje får vi oppfylt laksedrømmen 🎣🎣🐟🐟😊😊

Tight Lines!

Helge

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s