Vår uke med Tarponfiske i CR, 7-13 Mars 2020

Da er årets første tur til Costa Rica unnagjort og vi kan se tilbake på en fantastisk uke 😊 Vi hadde godt fiske og det var en herlig gjeng og være på tur med!

Vi var 7 pers fordelt på 4 båter. Otto og Anders, som har vært med en gang tidligere fisket sammen, Geir Arne og Kåre fisket sammen, jeg fisket med Tommy, mens Bjørn Harald fisket alene.

Totalt landet vi 40 Tarpon, noen Jack og en Stingray, noe som jeg syntes er et svært godt resultat. Dette fordi vi i hovedsak fisket i elvemunningen hvor det er enda mer krevende å lande fisk enn ute på havet. I tillegg må det også nevnes at Bjørn Harald, som ikke var med kun for å fiske, kun fisket 3-4 timer pr dag. Otto og Anders har også noen begrensninger i forhold til å kunne klare å stå oppreist og klare å bevege seg rundt i båten når de fighter fisk i bølgene og at Tarponen av den grunn ofte kom seirende ut at fightene deres.

Action i form av heftige Tarponfighter fikk vi i alle fall i bøtter og spann av alle mann, hver eneste dag. Den første hele dagen prøvde jeg å telle antall kontakter med fisk for meg og Tommy. En god stund før lunsj var jeg oppe i 25 stk, men så mistet jeg telling. Garantert over 30 hits, før lunsj og noe mindre etter lunsj, men om jeg sier minimum 40 kontakter med Tarpon bare for båten vår denne dagen så er det i alle fall ingen overdrivelse 😊

Når vi først klarte å kroke fiskene ble det en del heftige fighter. Kan nevne noen av de jeg husker best fra båten vår. Tommy som primært fisket med flue fikk på flere beist av noen Tarponer og flere av dem ville helst rett ut igjen på havet. Siden vi er ankret opp i elvemunningen og ikke kan følge dem pga for store bølger er eneste muligheten å prøve å snu dem eller stoppe dem. En gang når han hadde ute mellom 200 og 300m line legger han så mye press på at selve fluelinen ryker på midten. Ved en annen anledning, i tilsvarende situasjon, legger han så mye press på at backingen som er på 60lb ryker. Dette skal noe til, men må innrømme at det også har skjedd meg 🤪

Noen av dem klarte vi også å stoppe. Den største med fluestanga var det Tommy som stod for og var på hele 90kg, på det som etter hvert skulle vise seg å være på en knekt krok (7/0 Owner AKI).

Mens jeg omsider skulle klare å nå denne 100kg’s grensa med jigg og haspelstang.

Bjørn Harald klarte å få 3 Tarpon på sin begrensede fisketid med blant annet en på 95kg og en like under dette.

Både Geir Arne og Kåre måtte nøye seg med 60kg’s Tarponer som sine største, men fikk selvfølgelig oppleve de som var betydelig større i enden av snøre. Noen ganger endte det med senebrudd, andre ganger utretta kroker og selvfølgelig de fleste gangene bare glipper de… That’s Tarpon fishing, som guidene pleier å si 🎣🐟🤪

Otto og Anders hadde også mange gode fighter, selv om det ikke ble så alt for mange Tarpons til ripa. Otto fikk i alle fall prøve seg på å måle krefter mot en Tarpon på godt og vel 100kg, som Clifford hadde anslått den å være, uten at de fikk den til båtripa. Disse kara prøvde seg også på litt trolling i elva, hvor de også fikk oppleve en del action. Her var det vist ved en anledning eller to hvor fisken hadde gått under trær i vannkanten som igjen forårsaket senebrudd…

Jeg og Tommy var eneste båt med tellende resultat hver eneste dag, uten at jeg skal ta æren for det. For det klarte Tommy å ordne helt på egenhånd 💪😎 Vi var også eneste båt med en del Tarpons på fluestang, Tommy med hele 6 på flua, mens jeg tror det ble med 2 på flua for min del. Tommy kom også heldig ut i forhold til størrelsen på de han landet, med kun 1 av 9 Tarpons under 60kg.

Et par fighter til fra vår båt må jeg ha med 😎

Tommy kroker en på flua og den går ut med myyyye line. Vi ser den hopper langt ute hvor bølgene er på sitt største før den snur. Den kommer i et voldsomt tempo oppover på skrått mot oss, men pga strømmen i elva er den langt høyere opp enn hva vi tror neste gang den hopper. Vi blir derfor overrasket og ikke minst stressa når vi ser den hopper ca 1-2m ved siden av båten som ligger ankret opp litt ovenfor og ca 30 ved siden oss. Og når jeg ser den hopper 1-2m ved siden av denne båten, så var der på feil side av båten også 😫

Den fortsetter så oppover og i feil retning. Både guiden vår Roy, Tommy og jeg er 100% sikre på at Tarponen er gått under ankertauet og bare venter på at ting skal ryke, men av en merkelig grunn fortsetter fighten. Tarponen snur og er på tur utover mot havet igjen, men selvfølgelig på feil side av nabobåten. Vi ser guiden i den båten tar tak i fluelina til Tommy og letter den over hele båten og til vår STORE overraskelse går det bra 🤪 Mens Tommy fortsetter å fighte fisk står jeg og Roy å klør oss i hode og diskuterer hva f…. som skjedde. For var ikke lina under ankertauet?!?!? Eneste forklaring er at fisken svingte de nødvendige meterne mot oss og under ankertauet deres før den fortsatte oppover og lengre fra. Litt flaks skal man ha! Fisken ble i alle fall landet etter en lengre fight og om jeg husker rett var på omkring 75kg 😊 Dette var nok uten tvil den mest spektakulære Tarponfighten jeg har sett!!!

Så til min 100kg’s Tarpon, som jeg skrev kom den med en viss bismak. Dette fordi noen sikkert vil mene at jeg ikke kan si at den ble landet og det er vel egentlig følelsen jeg selv sitter med også 😞 Det er nemlig slik i sportsfiskerverdenen at om du tar i lederen med hånda så er den tellende.

Jeg hadde i alle fall en lang, utfordrende og knallhard kamp med den. Først de vanlige hoppene og lange utrasene før fighten virkelig endret karakter og vanskelighetsgrad. Hadde nok kroket den i ene munnvika slik at den gikk runde på runde rundt båten, ofte tett ved båtripa. Her er det omkring 3 m dybde og med et anker tau i front og en stor motor bak. Utfordringene er da; går den over eller under ankertauet og klarer jeg å unngå slå sena borti motor. Nevner også at elva er skikkelig brun slik at du ikke kan se fisken om den går 30cm under vann og at du føler det er et godstog du har i enden av snøret med dertil ekstremt stram brems! Det å lette opp stanga samtidig med at strekke ut armene for å komme rundt og over motor tar på mer enn noen som ikke har prøvd det kan forestille seg 😊

Jeg mistet telling på hvor mange runder på denne måten jeg hadde, men Tommy mente det var 6 eller 7 runder. Føltes som langt flere, da jeg så absolutt ikke ville miste denne 😊 Roy bisto med sin erfaring og dro inn tauet til ankeret slik at det ble både kortere og brattere hver gang jeg kom til dette kritiske hindret. Gikk fisken på oversiden kunne han slippe ut tauet, mens gikk den på undersiden hadde han dratt inn nok tau til at dette kunne lettes over meg når det trengtes. Trangt ble det vist også når Roy står der og drar, i tillegg til at det står en fighting stol fastskrudd i gulvet som egentlig gjør det trangt nok fra før 😂 Mye klabb og babb, samt knall og fall mens vi skulle få til dette, men det gikk med miste mulige margin.

Vi hadde tak i lederen flere ganger og gjorde vel egentlig et godt forsøk på å lande den skikkelig hvor Roy og fisken har den vanlige drakampen for at den skulle legge blanksiden opp og være klar, men det var den ikke helt med på ennå… Var godt i gang med en ny «runde» hvor jeg kjente den skulle under båten og fremover på motsatt side. Jeg stikker som vanlig stangtupp rett ned i vannet og starter bevegelsen for å komme meg rundt motoren, er på tur til å følge den så langt bakover jeg kan før jeg begynne å bevege armer og stangtupp opp og over motor da jeg kjenner fisken skifter litt retting og setter litt fart oppover. Selv var jeg kommet så langt i denne bevegelsen min at jeg ikke klarte å stoppe. Armene reagerer et lite øyeblikk senere enn hodet mitt og lederen kommer så vidt i kontakt med metallet på motoren. Dette får en 200lb leader til å føles som sytråd. Pang og takk for denne gang 😫 Jeg følte meg ikke særlig glad selv om konkurransefiskere/sportsfiskere kaller dette fangst. Det føltes ikke slik…

Ble en liten trøstepremie etterpå da med en på 80kg 🎣🐟😊

Total fangst på de ulike ble:

Geir Arne 11 Tarpon og 1 Stingray. Første Stingray ever på mine turer og hele 5 Tarpon på sin beste dag. Største 60kg

Tommy 9 Tarpon og 1 Jack. Klarte å lande Tarpon alle 7 dagene, 6 stk på flue mest stor fisk.

Kåre med 8 Tarpon og 2 Jack, største på 60kg

Helge med 6 Tarpon og 1 Jack, største 100kg (den føres opp på samme måte vi tidligere har gjort når vi har holdt i lederen).

Bjørn Harald med 3 Tarpon, største 95kg og sannsynligvis best uttelling i forhold timer med fiske 🤪

Anders med 2 Tarpon, største 60kg. Dessverre lite bilder av Anders og Otto i fiskesituasjoner ennå 😞

Otto med 1 Tarpon og 4-5 Jack om jeg husker korrekt

Ellers kan jeg nevne at det var uvanlig mye «liten» Tarpon som ble landet på denne turen. Jeg har tidligere påstått at snittvekt ligger på omkring 60kg, det klarte vi nok ikke denne gangen… I flg guider er det vist ikke så uvanlig for denne tiden av året å få dem helt ned til 20kg, men heldigvis ble det da en del helt i andre enden av denne skalaen 😊

Må bare nevne en morsom sak til helt til slutt 😊 Tommy har en kamerat som har en side som heter Flyfishing Fanatics og hadde sendt med ett par klistremerker for å ta noen kule bilder med det. Håper han ble fornøyd 😂

Etter fantastiske dager i Barra del Colorado er det 14dg i karantene, til tross for lite Corona smitte i Costa Rica 😞 Sånn er reglene og det må selvfølgelig overholdes!

Godt mulig det resulterer i mer fiske skriveri de nærmeste dagene. Time will show!

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s