Wobbler galskapen

Nå har wobblergalskapen virkelig spred seg for alvor blant norske fiskere. Virker til å være en smittsom galskap som i tillegg til å gi glede og gode opplevelser i elva kan kreere både misunnelse, uvennskap og ikke minst koste skjorta 🤪

Selv var jeg nok blant de første som ble hekta av denne galskapen og skaffet meg et stort utvalg av farger og modeller fra det som var å oppdrive av produsenter. Var av de aller ivrigste til å by på ulike auksjoner osv. Kan huske når wobblere som gikk for priser på 500-1000kr stk på auksjoner, så ble det sett på som fullstendig galskap av enkelte 😀

Min mest kostbare auksjonswobber, uten at jeg tør si hva den kostet 🤪 En Kortto K8 (Finsk)

I dag selges stort sett de litt «spesielle» wobblerne (DD, Ledda, folierte osv) på auksjon, og du skal være heldig om du får tilslaget for under 2000kr. Faktisk ble rekorden satt i høst hvor en Draugr wobbler, produsert av Tor Håkon Skogheim solgt for 4.250kr. Dette er altså en fiskekrok som i værste fall kan sette fast i ei rot eller slites i kjeften på en fisk første fiskeøkta 🤪

En «vanlig» håndlagd wobbler selges som regel for 250-300kr fra produsent, selv om de mest anerkjente helt sikkert kunne 3 dobbelt prisen uten at det hadde blitt vanskelig å selge. Brukte som selges på annenhåndsmarkedet går ofte for det dobbelte av hva en ny selges for…. Så grådige kan jo ikke disse wobblermakere beskyldes for å være!

Da jeg kjenner en del av disse produsentene vet jeg at de har lett etter den beste måtene å få omsatt wobblerne på en mest mulig rettferdig måte. Dvs at flest mulig skal ha muligheten til å få tak i en wobbler uten at noen skal ha noen førsteprioritet. Måten dette har blitt gjort er at salget har blitt annonsert på sosiale medier (FB) med nummererte bilder. Salget starter på et angitt gitt tidspunkt hvor du kommenterer og første kommentar får tilslaget.

Her fulgte jeg spent med på blant annet siste salget av Halling wobbleren (Martin Løvstuen). Her var det fra 150 til 250 kommentarer på hvert av bildene i løpet av få sekunder!!!! Et fåtall av de som ikke fikk registrert sin kommentar først ble kjempesure og fulgte opp med å dele sin missnøye rundt den urettferdige måten dette ble gjort på 🤪 Når rundt 200 personer kommenterer på samme bilde i samme sekund så sliter nok selv FB med å sortere rekkefølgen 😊

I skrivende stund ser jeg at BeWa skal ha et tilsvarende salg fredag 6 mars kl 19:00. Forventer disse 220 wobblerne som skal selges er solgt på godt under 1 minutt, slik som det pleier 😊

Selv om denne wobblerentusiasmen for de fleste av oss kun er kos og gøy, og som på en måte gjør denne laksefiske hobbyen vår til en helårsaktivitet så hender det seg at det blir bråk og drittslenging…

For et drøyt år siden ble det skikkelig bråk og uvennskap blant wobblerentusiastene i Norge. Sakens kjerne var var kopiering av «andres» farger. Her var det tydeligvis kun noen utvalgte farger som skulle være ulovlig å kopiere, i følge noen… Litt vanskelig å forstå for de fleste da samtlige produsenter har standardfarger som rødhuggu, pappegøye, helrøde, gulrumpe og maaaange flere i sitt sortiment. Var sikkert en som var førstemann ut med disse også 🤪

Håper ikke jeg med dette heller bensin på bålet med skriveriet mitt her, da jeg kun ønsker å sette fokus på den store interessen 😊

Tilfeldig utvalgte produsenter med varianter av samme mønstre

Stakkars fluebindere om de skulle hatt samme problematikken å forholde seg til 🤪

Heldigvis har det værste av skittkastingen roet seg etter hvert og jeg ser en del av de nye produsenten ikke en gang prøver gjøre en egen vri på fargene de kopierer. Så da er sikkert den saken avsluttet, selv om det garantert er noen som sitter og irriterer seg litt ennå… Litt kjedelig blir det riktignok for oss kjøpere om alt av lakkering blir 100% likt, så vi får håpe produsentene skaper sine egne vrier på ting uten at de behøver å finne opp hjulet på nytt 😊

Jeg klarer i alle fall ikke å styre min begeistring for disse håndlagde små kunstverkene som produseres rundt om i landet på små hobbyrom!

Til tross for at jeg har et utvalg son holder livet ut for både meg og mine arvinger så MÅ det handles litt nytt før hver sesong! Men har nok innsett at det ikke er noen vits å ha av alle slag. Jeg har derfor valgt meg ut noen produsenter som jeg prøver å lære wobblerne godt. Da vet jeg med ganske stor sikkerhet hvilke kropper og farger som skal velge under de ulike forhold. Selvfølgelig ikke sikkert jeg har rett alltid, men har i allefall troa på det jeg velger og da fisker man som regel best 🎣🐟😊

Hvor mange wobbler produsenter det etter hvert har blitt her til lands har jeg mistet oversikt over, men det popper til stadighet opp nye. Skal prøve å liste opp og legge ved et bilde av de jeg kommer på, i tilfelle noen skulle ha lyst til å sjekke ut noen av de. For det er langt fra alle det er like vanskelig å få ta i fra 🙂 De fleste har egne sider på FB.

Norske produsenter

– Kvinge wobbleren (Robert Kvinge)

– BeWa (Benny Jørrum Wahl)

– Halling Wobblern (Martin Løvstuen)

– Bitti (Kjell Ravndal)

– Vinglepilt (Ken Vidar Pedersen)

– Perkele (Per Holmstad)

– Draugr (Tor Håkon Skogheim)

– GeBe (Geir Pedersen og Bjørn E. Sletnes)

– Nereid (Sverre Tobias Haugsted Solgård

– Peson (Kjell Petterson)

– aWe wobblern (Arild Westad)

– Fosseknall Wobbler (Håvard Oltedal)

– Eraas (Erik Aas)

– GAR wobbler (Tom Erik Bakke)

– Geir Furhovden

– Awobblern (Frank Arntsen)

– AK-wobbler (Arnfinn Kristiansen)

– Snekkerbua (tror dette er Bjørn Smith og Terje Thon)

– Melhus-wobblern (Ståle Melhus)

– Tyri Wobblern (Joakim Bakken)

– FL Wobblern (Frode Lothe)

Har sikkert glemt en håndfull og så er det sikkert også en del jeg aldri har hørt om som er så smått i gang :😎 Kommenter gjerne om jeg har glemt noen så kan jeg redigere og få de med 😀

Så kan jeg jo nevne at jeg selv ut fra ren interresse, nysgjerrighet og lidenskap snart er ferdig med et lite utvalg selvlagde wobblere også 😊 Har ingen planer om å lage flere enn de jeg nå er i gang med, så dette var kun et lite morsomt prosjekt for egen del. Kommer litt bilder og skriveri rundt dette etter hvert 😊

Nå går vi i alle fall lysere tider i møte og snart er det tid for å la herlighetene få teste ut egenskapene som fiskefangere. Det gledes 🎣🐟🎣🐟👌

Tight Lines!

Helge

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s