Da er det snart Tarponfiske igjen; fluer og jigger m.m

Ikke lange stunden siden jeg kom hjem fra Costa Rica, men nå er det bare en drøy måned til det er tur dit igjen 🙂

Dette ser jeg veldig frem til og vil så absolutt være med på å korte ned på ventetiden før sommerens store begivenhet som starter 1 juni, i Namsen for min del 🙂

6 Mars har jeg altså med meg en gjeng til Tarponens mekka, Barra del Colorado. Dette blir første gang jeg drar så tidlig i sesongen, men i følge guidene har fisket vært vanvittig bra på denne tiden de siste årene. Da primært på innsiden av elvemunningen, hvor det har kokt med bitevillig Tarpon 🙂 Dette gjør jo også at vi ikke vil være så avhengig av perfekte værforhold, som ellers når vi er avhengig av å komme oss ut på det åpne hav.

Dette er ikke akkurat hva som regnes for høysesong og dermed forventer jeg lite andre fiskere der, noe som er positivt 🙂 For det å kunne fiske på et sted hvor fisken stort sett har kunnet svømme rundt i fred uten et hopetall av sportsfiskere som jager dem tror jeg faktisk betyr ganske mye.

Forberedelsene for turen begynte jeg vel egentlig med allerede i november. Siden da har jeg stort sett hatt noen økter foran bindestikka hver dag, med unntak av denne måneden jeg var på juleferie. Dermed begynner det å fylles opp med fristelser for Tarponen 🙂

7kg med jigger er bundet opp, hvor hver enkelt jigg veier ca 50gr. Det skal vel være omkring 140stk det. Når jeg i tillegg har omtrent samme antallet liggende i Costa Rica så bør det vel egentlig holde en stund 🙂

Jiggene er i bundet noen lunde på samme måte som tidligere. Eneste forskjell fra de første årene jeg lagde disse er at jeg bruker litt lange BuckTail hår under denne bunken med Nayathair, for å gi støtte til halen. På denne måten unngår jeg at den henger seg opp under bruk.

På toppen en god bunke Silver Crystal Flash og noen dråper superlim. Uten dette superlimet har jeg erfart at hele halen har en tendens til å slippe på første fisken etter at jeg begynte med denne BuckTailen 🙂 Til slutt BuckTail hackle og på nytt litt lim. Så enkelt er det!

Farger så er det mye hvit/rød, svart/gul/orange det går i. Men etter gode resultater med gul/svart på oktober, samt på desember turen min er det også laget flere av denne. Svart/rosa hadde jeg med for første gang i desember og den funka som f…. også, dermed noen av dem. Svart/rød er jo en kanonbra farge for flue så da tenkte jeg at dette må testes på jigg også. Dermed noen av dem 🙂

Fluer har jeg vel også et par hundre stk liggende av i Costa Rica, men så har jeg fått noen nye materialer som må testes, noen nye tanker om farger, samt noen ideer om nye måter å binde gamle mønstre på. Dermed har det blitt en del nye fluer også 🙂

Om noen lurer på hva jeg skal med slike store mengder med fluer og jigger så er det fordi jeg pleier å gi dette til alle jeg har med på tur dit. Har jeg med 10 pers så går det fort over 100 stk på en uke… Så skal det også sies at jeg elsker å sitte forran bindestikka 🙂

Den nye bindemåten for fluer med CraftFur tenkte jeg å vise. Her er forskjellen fra tidligere at jeg klipper av en liten bit, ca 3 cm lang og 1cm bred. Her splitter jeg halve lengden på midten, binder den på undersiden av kroken slik at ca 1,5cm + hårene stikker ut på hver sin side av kroken. Dette har 4 fordeler. Man kan kombinere ulike farger på hale om man ønsker det, denne underdelen vil støtte oppunder den lengre topp halen og forhindre at man kroker seg selv når man fisker, man får et enda grovere haleparti på flua og man vil få en nesten dobbelt så grov kropp på flua. Her et bilde som viser:

De nye materialene jeg nevnte dreier seg vel i hovedsak om lange og kraftige fjær, som du kan se på bilde under.

La tøffelen min (str 45) i midten for å kunne gi inntrykk av mengde og størrelse på fjærene 🙂

Jeg har i lang tid lett etter de optimale fjærene for å få skikkelig lengde på fluene. Kjøpte Whitting Schlappen fjær til vanvittige priser og trodde dette var eneste løsningen. Fluene syntes jeg selv ble fantastisk flotte, men må innrømme at etter relativt mye fisketid med dem i desember ga de ikke så mye som ett eneste hugg av fisk 😦 Har ikke gitt opp disse enda, men foreløpig ikke svart til forventningene.

Tarponflue bundet med Schalappen fjær

Samtidig som jeg kjøpte disse Schalappen fjærene, fant jeg noen skikkelig billige fjær på 8-10 inch som ble solgt enorme kvanta for slikt og ingenting. Disse fjærene var ikke fryktelig pene og jeg hadde ikke veldig troa når jeg bant opp noen få fluer for desember turen. Men disse fluene utpekte seg som de desidert beste på denne desember turen og dermed må det jo lages fler 🙂

Her et bilde av disse billige fjærene. De er lange, brede og har en relativ tykk og stiv stamme.

I desember hadde jeg kun med i rødt/svart av disse fluene med disse billige fjærene, men nå er de bundet opp i flere farger 🙂

Fluene bindes med 6-8 fjær, god bunke CrystalFlash, BuckTail rundt hele kroppen, Maribou hackle og øyne. Av øyne bruker jeg enten bredchain eller 3D øyne med uv lim.

Når det gjelder farger på fluene så går det i varianter av ei flue som en bekjent fisker i Barra kaller Tarpon Cocaine. Hvorfor den han fått dette navnet er selvfølgelig pga at Tarponen er helt vill etter den 🙂

Den den svarte og røde flua med navnet Black Death er jo et must å ha med 🙂 Er vel kanskje en av verdens mest brukte mønstre for Tropisk fiske og det med god grunn 🙂

Så har vi en av mine største favoritter og som jeg selv har funnet opp mønsteret på og som jeg har gitt navnet The Rivermouth fly. Grunnen til navnet er at den er vanvittig effektiv i det brune vannet i og utenfor elvemunningen. Et must å ha med til Barra!

Øverste med Whitting Schalappen fjær, nr 2 med CraftFur, nr 3 med disse nye billig-fjærene mine, nr 4 med Whitting Rooster Cape, alle varianter av Rivermout flua mi 😊

Siste tilskuddet i fargeutvalget er gul og svart som har funka så fryktelig godt på jiggene. Denne tror jeg vil gi mye fisk 🙂 Har ikke gitt denne flua noe navn ennå, men hvis den viser seg like effektiv som jeg tror så vil det komme 🙂

Det vil nok også komme noen fluer i svart og rosa ala denne Black Death flua, hvor rød hackle byttes ut med rosa. Dette er et mønster jeg har gode erfaringer med fra tidligere 🙂

Om noen flere enn meg skal binde fluer som er for store for de fleste fluebokser og sliter med å finne ut hvordan de skal pakkes når du skal på tur, så har jeg nå funnet den ideelle løsningen 🙂

Plastposer for bestikk, som du ofte kan se på billige restauranter i utlandet er løsningen. Jeg kjøpte en rull med 1000 poser og kostet meg ca 40kr i Costa Rica 🙂 Med disse slipper man at alle fluene/jiggene pakkes ut som en stor klump hvor det er nesten umulig å få de fra hverandre 🙂

Siden vi denne gangen vil fiske mye på innsiden av elvemunningen må man også ha med noen wobblere. Disse kan tidvis være ekstremt effektive her og gjør at vi kan fiske langt fra båten om vi ønsker det.

Her er det Rappala Super Shad Rap 14cm og Rappala Magnum 18cm floating som egner best! Har selvfølgelig prøvd en del med håndlagde også, men foreløpig er de nok ikke like bra som Rappala’ne til dette fisket…

Som vanlig er det 6 dagers fiske som vi skal på nå i Mars. Vi er en noe mindre gjeng enn vanlig med kun 7 fisker. Dette er i grunn helt greit, da det kan bli trangt om plassen om for mange båter skal ankre opp i denne elvemunningen.

For de som syntes det er gøy å følge med litt, så vil jeg prøve å legge ut bilder og fangstrapporter etter hver av dagene.

Både håper og satser på at det blir mye å rapportere om fra Costa Rica 🙂

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s