Namsen, sesongen 2019

Da er fiskesesongen 2019 i Namsenvassdraget historie og vi kan se tilbake på en relativt god sesong totalt sett 🙂 En sesong med mye stor laks, til tross for at det kun ble tatt 1 over denne magiske 20kg´s grensa.

Bilde er hentet fra FB siden Elvenes Dronning

Bjøra og de øvrige sideelvene som åpner 15 mai, startet unormalt bra! Første stor-laksen ble tatt 18 mai. Deretter ble det daglig tatt flere laks frem til åpningen i Namsen. Totalt 81 stk, med en totalvekt på 659kg i løpet av mai måned. Og det var nettopp i Bjøra hvor vassdragets største ble tatt. Den kom opp den 31 mai på valdet Røttesmo/Glømmen og ble tatt av Ivar-Arnt Rivelsrud og Knut Prestegård.  20,9kg veide den og er med det den største laksen i Bjøra på svært mange år, selv om de har blitt tatt betydelig større der tidligere!

Bilde er hentet fra FB siden Elvenes Dronning

Forventningene var derfor enorme før det skulle brake løs, natt til 1 juni i Namsen! Elva så perfekt ut, med OK størrelse og fin farge. Det gode fisket i Bjøra var en god indikator på at det hadde gått opp myyye laks 🙂

69403669_2771897956171719_2795476676891377664_n
Bilde er hentet fra FB siden Elvenes Dronning

Tross de fine forholdene ble det kanskje ikke den kanonstarten vi hadde sett for oss. Det ble tatt en og annen laks jevnt fordelt over hele vassdraget, uten at det var noe bonanza fiske noe sted. Fisken som ble tatt var stor, mye over 10kg og svært mange av dem uten lus. Dette vil si at vi tok mye laks som hadde stått på elva en stund og at oppgangen av ny fisk sannsynligvis hadde stoppet litt opp.

Bilde er hentet fra FB siden Elvenes Dronning

Dette syntes jeg var tendensen store deler av juni. Vi hadde relativt gode forhold hele tiden og det ble tatt greit med laks hver eneste dag, men selv etter kraftig regn måtte man stort sett legge ned en del jobb mellom hver fisk. Når det er sagt så hadde vi heller ikke mange dager på rad uten fangst, og man rakk å dermed ikke å bli særlig frustrert 🙂 Det gikk jevnt og trutt og innen utgangen på juni var Namsenvassdraget oppe i svært så akseptable 2683 fiske med en samlet vekt for juni på 13.618kg 🙂

Bilde er hentet fra FB siden Elvenes Dronning

Dette var altså en god juni måned, til tross for at vi alle syntes det burde vært enda bedre med de forholdene vi hadde gjennom hele måneden. Dette er jo som det alltid er med dette laksefisket; vi er aldri helt fornøyde, klør oss litt i hode og funderer over ting vi sjelden finner svaret på 🙂

Bilde er hentet fra FB siden Elvenes Dronning

Juli måned ble vel også ganske så bra med 4148 fisk og totalt 9.327kg, mens august ikke ble helt som vi hadde håpet på med beskjedne 2003 fisk og totalt 4.206kg. Sensommeren er jo svært avhengig av at det kommer en del regn og dette uteble i stor grad den siste måneden.

Totalen for Namsenvassdraget ble denne sesongen på 8.944 fisk med en totalvekt på 27.965kg, noe jeg syntes vi skal være svært så fornøyd med!

Under har jeg listet opp totalfangst de senere årene. Vi kan det svingninger både litt opp og ned, men slik jeg leser disse tallene så står det relativt bra til med Namsenlaksen 🙂 Stabilt og bra!!!

  • 2019 Totalt 27.965kg
  • 2018 Totalt 24.168kg
  • 2017 Totalt 35.141kg
  • 2016 Totalt 24.008kg
  • 2015 Totalt 31.550kg
  • 2014 Totalt 18.998kg

Det at det står bra til med Namsenlaksen kommer også frem av beregninger gjennomført av NINA som viser at gytebestandsmålene for vassdraget nås med god margin, i år som tidligere år 🙂

For egen del ble det også en helt ok sesong. Langt fra noe toppår når det gjelder antall laks, men i alle fall godt fornøyd med antallet fisk fra rundt 10kg og oppover. I tillegg hadde jeg de 3 lengste fightene med laks jeg noen gang har vært med på (som guide) og så toppet det seg med disse 2 storlaksene jeg tok på min singleharling økt den 31 juni, på 15,7 og 15,8kg 🙂

1561979657781

I tillegg til å være i Namsen hele juni, så var jeg også i der en del dager både i juli og august, men traff veldig dårlig på tidspunktene alle gangene 😦 Lite og klart vann gjorde at jeg kun klarte å friste noen smålaks…

Bilde er hentet fra FB siden Elvenes Dronning

Men når fisket i Namsen ikke er på sitt beste så finnes det flere gode alternativ for fiske i Namdalen 🙂 Som jeg tidligere har skrevet om ble det en minnerik dag ute på havet sammen med Kjell Petterson og Tommy Moa og siste kvelden min i august før hjemreise til Gjøvik tok Benny meg med på ørretfiske i Tunsjøelva 🙂

Tunsjøelva er en av elvene som gir vann til Namsen, men ligger godt ovenfor den lakseførende delen av vassdraget. En idyllisk og flott elv, med myyye stor ørret 🙂 Her var det snakk om landfiske med wobblere!

Vi hadde en litt treg start når vi kom til denne elva, noen småørretter før sola gikk ned, men når mørket kom sigende så var det som om en bryter ble skrudd på. Vi tok 5 flotte ørret fra 1,2 til 1,8kg, hadde maaange på som glapp og i tillegg må det nevnes at Benny hadde 2 stk oppe på land som var godt over 2kg, som han på mesterlig vis klarte å miste 🙂 Vi hadde ikke med oss hov og fisken måtte løftes over en kant og noen små kratt, så ene gangen røk sena til Benny idet han lettet fisken i land, slik at fisken landet like ved kanten før den sprellet seg uti igjen med wobbleren i kjeften. Den andre gangen klarte han å kroke seg i buksebeinet når han skulle lette den i land 🙂 Denne gangen beholdt han i alle fall wobbleren, men fisken kom seg uti igjen 🙂

Ble dessverre ikke tatt så mange fangstbildene, da det fort ble for mørkt…

Nå venter 9 lange måneder før det braker løs igjen og jeg gleder meg allerede til å dra tilbake til Namdalen for å fiske!

Heldigvis er det en annen «sesong» som starter for min del når laksesesongen er over, nemlig det tropiske fiske og det er slett ikke så verst det heller 🙂

Har foreløpig lagt planer for 3 turer til Costa Rica hvor jeg i all hovedsak skal fiske etter Tarpon, samt muligens litt fiske i både Florida og Panama. For de av dere som syntes slikt er interresant vil det bli lagt ut rapporter, bilder og video´r på Fiskekameratene, som alltid 🙂 Her er noen bilder viser hva noe av dette tropiske fisket dreier seg om!

1546274451716-1

Tight lines!

Helge

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s