Uke 3 av årets sesong i Elvenes Dronning, 2019

På tide med en liten rapport igjen fra årets laksefiske i Namsen 🙂

I motsetning til fjorårets sesong har det vært tilnærmet perfekte forhold siden sesongstarten 1 juni. Snøsmelting i starten av sesongen, samt tildels mye regn har gitt vannføring i de nedre deler på 200kubik og oppover.

Dette har gjort at det har blitt tatt en del laks i elva hver dag, selv om det aldri har blitt det helt store antallet.

Totalfangsten for hele vassdraget er i alle fall ganske bra med totalt 1666 laks og 10.366 kilo i skrivende stund, men igjen sitter vi litt med følelsen av at det burde blitt tatt betydelig mer under slike forhold…

Innsiget av laks, har i følge statistikkene til disse notfiskerne falt dramatisk siden starten av måneden, hvor det var veldig bra. Vi ser heller ikke like mye fisk i overflaten som vi har gjort tidligere år og selv konkluderer jeg med at det er unormalt lite fisk som har gått opp. Så vi satse på at det er betydelige mengder med laks ute på havet ennå som er på tur inn snart 🙂 Siste rapport fra en bekjent notfisker var i alle fall at fangsttallene var på tur opp igjen rett før helgen. Det er dermed grunn til optimisme 🙂

For egen del har det også vært litt lenge mellom fightene, men noe har det jo blitt. Når man har fisket hver eneste dag i snart en måned så husker jeg ikke helt alle opplevelsene, hvor mange hugg og når man fikk de ulike laksene, men jeg får skrive noen ord om 2 av dagene som jeg husker med glede 🙂

Første av disse var med en fast gjeng, 3 pers, hvor jeg ror med Thomas. Fiske hadde vært tregt de 2 første dagene og pausene på land ble lange for de 2 andre kara i følget. Thomas var heldigvis av den oppfatning at så lenge man har snørene i vannet er det mulig. Og det skulle han få betalt for 🙂

Mens de 2 andre kara i følget sitter på land å drikker kaffe hugger det til i stanga til Thomas og det er bra kraft i laksen. Vi kan se den når den hopper langt unna og det ser ut som en laks på 6-8kg. Vi kommer oss etter hvert i land og laksen legger seg i strømmen slik at vi sliter med å rikke på den. Prøver å ta den med oss nedover for å finne steder med mindre strøm. Laksen følger etter, men å få den nærmere land var umulig. Etter hvert hopper vi ombord i båten igjen for å få den til å bruke litt krefter og det fungerer bare sånn delvis.

Når vi kommer oss i land på nytt stiller den seg opp på samme måte og selv om vi hadde sett laksen så vokser den jo i hode vårt etter som tiden gikk 🙂 Etter 1 time og 20min begynner den å bli sliten og vi kan se at det ikke var den giganten vi etter hvert hadde begynt å tro. 6,4kg var likevel en helt OK avslutning på årets fisketur for Thomas.

Grunnen til at fighten ble så lang var av samme grunn som en fight tidligere i år, hvor bakkrok satt i munnvika og bukkrok like bak gjellene. Dette gjorde at den gikk som ei oterfjøl i strømmen 🙂

I går, den 22 juni, ble jeg leid inn som roer hos Kjell Petterson som hadde en fast gjeng som jeg også var med å rodde på en dag i fjor. Valdet var Foss/Melhus og Grande/Melhus, som er flotte vald med myyye strøm 🙂

Med meg skulle jeg ha Mathias på ca 20 år, som for øvrig opplevde å ta laks på 19kg på samme vald i fjor.

Første økten denne dagen ror vi oss ned stryket på Foss/Melhus og begynner å nærme oss grensen på Grande/Melhus når det hugger til. Laksen går ut med relativt mye line før den hopper og vi antar at det er en laks på 7-8kg. Vi kommer oss i land og denne laksen er aktiv slik at vi til stadighet har den i nærheten av land før den går ut med mye line igjen. Vi må følge laksen nedover valdet, faktisk nesten gjennom hele Grande/Melhus. Jeg må etter hvert hente båten slik at vi har den i nærheten og til slutt var det ikke noen bønn. Vi måtte sette oss i båten og ta den med nedover elva og til motsatt side, til valdet Grande/Vold. Jeg er fremdeles av den oppfatning at dette er en feilkroket laks på 7-8kg, men når laksen begynner å bli sliten og kommer inn mot land kan jeg se at denne gangen var den betydelig større enn vi trodde 🙂

Etter omlag 1 time og 30min, muligens enda mer er laksen klar for landing og viser seg å være en flott sølvblank laks på 12kg, som var kroket på samme måte som disse 2 foregående laaaange fightere i år. Denne gang i munnvika og bukfinnen 🙂

Forøvrig ganske merkelig at jeg skal ha vært med på de 3 lengste fighter med laks, gjennom mine 20 år som laksefiske, denne sesongen, som jeg egentlig ikke har rodd på all verdens mye laks. Uansett veldig gøy 🙂

Mathias og jeg skulle også få oppleve 3 kontakter til med laks denne dagen. Første i det vi hadde sveivet inn en wobbler som lå ca 1 m bak båten i vannskorpa 🙂 En laks på 6-7kg kommer opp, slår borti wobbler og er høyt i været, men kroker seg ikke 🙂

Så har vi et kraftig hugg og bra utras, men som glapp før fighten hadde begynt for fult 😦 Avslutta dagen med å miste en mellomlaks ved hovkanten… Til tross for litt stang ut var vi fornøyde med dagen 🙂

Som vanlig legger jeg ved et bilde av wobblere som jeg tatt fisk på eller vært borti fisk med. Problemet nå er at jeg ikke husker helt…. Her er i alle fall 3 stk som jeg husker har pirret laksen 🙂 Noen vil sikkert bli litt overrasket over at det er med en Grønn Bomber, da jeg i utgangspunktet aldri bruker annet enn håndlagde. Men Mathias insisterte på at denne skulle brukes og denne gangen var det et heldig valg og ga denne på 12kg 🙂 Faktisk så var alt av aktivitet på denne wobbleren denne dagen…

Før jeg avslutter så vil jeg nevne at det regner, elva stiger og det skal normal gi godt fiske i dagene som kommer. Så kom dere på elva 🙂

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s