Første uka med laksefiske i Namsen, 2019

Da er første uka av årets laksesesong i Namsen unnagjort.

Før vi startet opp natt til 1 juni var optimismen stor! Elva så veldig fin ut, selv om vi gjerne kunne ønsket oss enda litt mer vann i de nedre deler.

Fargen på elva var i alle fall fin, rapportene fra testnota ute i fjorden var bra og det hadde vært en svært så god start i sideelven Bjøra med nesten 60 storlaks landet 🙂

På kvelden 31 mai ble det også rapportert om en fanget storlaks på 20,9kg i denne lille sideelven Bjøra! Denne var det et par karer ved navn Knut og Ivar Arnt som hadde fått på valdet Røttersmo Glømmen.

Når vi startet opp ved midnatt var jeg, sammen med 4 andre båter på valdet Ranum. Blant oss ble det landet 1 laks disse 4 første timene, noe som kanskje ikke svarte helt til forventningene. Men for vassdraget sett under ett ble det en ganske så god start 🙂

Hele første og andre døgnet kom det opp relativt mye fisk og størrelsen var unormalt høy. Myyye fisk på godt over 10kg og flere like oppunder 20kg. Snittstørrelsen var like oppunder 8,5kg, noe som er godt over 1kg høyere enn normalt!

For egen del var jeg i kontakt med fisk på hver eneste økt jeg var ute, men det var ikke før utpå ettermiddagen den 2 juni det skulle bli tellende resultat.

Denne gangen hadde jeg med en fast gjest på et vald jeg ikke var veldig happy for å fiske på, men vi gjorde et forsøk og det med hell 🙂 Fisken tar forsiktig og gjesten sier at dette ikke er så store fisken. Selv så jeg at den gikk dypt uten noen risting i stangtupp og sier sier at jeg tror det kan være en bra laks og det skulle jeg få rett i 🙂

Når vi kommer oss i land våkner laksen til liv og vi må sette skikkelig press på den for å unngå at den skal gå ut fossen 150m nedenfor 🙂 Etter en drøy halvtimes knallhard fight hadde vi en flott laks i hoven på 11,1kg 🙂

I løpet av disse 2 første døgnene skulle det komme opp rundt 2,5tonn med laks, noe som er bra, men så døde det litt ut. Elva så fremdeles ganske fin ut, men det kunne virke som at det ikke kom særlig mye ny laks på elva. En og annen har selvfølgelig blitt tatt, men langt fra hva vi drømmer. Dette er selvfølgelig helt normal, at man får rolige perioder og vi vet med like stor sikkerhet at før eller senere så blir det fult kjør igjen 🙂

Den 3dje juni skulle likevel jeg med gjest få oppleve en av de lengste fightere jeg noen gang har vært med på 🙂 Denne gang trodde jeg det var drømmefisken vi hadde i andre enden av lina 🙂

Fisken gikk på i et stryk på valdet Ranum og som vanlig tar vi med fisken nedover til et område hvor det er dypt helt inn til land for å fighte den. Her er også strømmen stri.

Før vi hadde kommet oss i land hadde laksen gått ut med mye line, men når den nærmet seg land sto den bare dypt og vi fikk ikke rikket den. Vi prøvde etter hvert å ta den med oss nedover elva og stoppet opp på ulike plasser for å se om det kunne endre noe, men den bare fortsatte å stå, mens fiskeren (Marius) har så mye press på den som vi tør.

Etter å ha beveget oss noen hundre meter nedover elva med den og fighten begynner å nærme seg en time lang, begynner jeg å bli litt bekymret for om knuter osv skal tåle påkjenninga. Jeg ringer kollega Rune og diskuterer hva vi skal gjøre og blir enige om at det kanskje vil være lurt å hente båten igjen for å ro den over på grunnsiden av elva for å få den til å bli litt mer vilter og bruke mer krefter 🙂

Det ble dermed en rotur med den på drøye 20min, og det funka! Flere utras som tappet laksen for krefter 🙂

Ryktene om at vi kjørte på skikkelig storlaks hadde nok også begynt å spre seg og vi hadde en del tilskuere når vi omsider fikk den i hoven. Det var nesten litt flaut når det skulle vise seg at laksen kun var på 9,8kg, men forklaringen var en krok som satt feil, slik at fisken gikk som ei oterfjøl i strømmen 🙂 Kroken satt akkurat slik du ser på bildet. Langt fra første gang kroken har sittet litt rart, så dette var nok i tillegg en kjempesterk laks!!!

Marius som riktignok håpet at han skulle få satt ny familierekord var uansett fornøyd med ny pers, i alle fall 🙂

En laks til skulle Marius klare å få før han satt kursen hjem til Østlandet 🙂 Denne gangen var vi på valdet Krukåren.

I skrivende stund, 7 juni, venter vi fremdeles på at det skal komme ny laks på elva, men har i alle fall sett tegn til bedring. Noe av laksen som har blitt tatt opp har lus, rapportene fra nota er bra og elva stiger kraftig pga snøsmelting og noe regn. Jeg tror vi går veldig spennende dager i møte 🙂

Totalfangst pr nå er 4.380kg fordelt på 559 laks. Dette er en helt OK start 🙂

Her et lite bilde av wobblere jeg har tatt laks på eller vært i kontakt med laks med 🙂

For øvrig er det ikke noen spesiell farge som har utpekt seg som veldig mye bedre enn noe annet så langt, så vidt jeg har fått med meg 🙂

Tror og håper på spennende dager i Namsen de kommende dagene og ønsker alle skitt fiske!

Slenger med noen flere fangstbilder fra årets sesongstart i Namsenvassdraget, som jeg har hentet fra vår nye FB side Elvenes Dronning – Namsenvassdraget. Her har det vært myyye aktivitet og bør være interresant å følge for en hver laksefisker!

Tight Lines!

Helge

2 kommentarer

 1. Bra skrevet. Moro å følgr med på facebook.Reiser oppover i natt. Skal i Fiskumfoss og nedover, bo på Namsentunet.

  Liker

  1. Takk for det 🙂
   Da må du ha skitt fiske! Tror forresten tidspunktet er bra å komme på nå. Elva har gått opp mye og begynte å falle for noen timer siden, så vi tror og håper på godt fiske de neste dagene!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s