Sesongstart 2019

Det nærmer seg 1 juni og ventetiden er snart omme, for min og mange andres del 🙂

Sommerens lakseeventyr er riktig nok så smått igang for noen. Noen elver starter opp 15 mai og det er da spesielt Bjøra som jeg følger godt med på. Dette fordi Bjøra er en del av Namsenvassdraget og vil kunne gi en god indikator på om mye laks allerede har gått opp i elva.

Før jeg fortsetter må jeg vel nevne at alle bilder i denne artikkelen er hentet fra sosiale medier 🙂

Første storlaksen ble tatt 18.mai og var på 9kg. Etter dette og frem til i skrivende stund (24 mai) er det kommet opp ytterlige 12 storlaks (over 7kg) hvor hele 8 av disse er over 10kg. Dette kan jo tyde på at det er mye stor laks og at dette kan være et såkalt storlaksår 🙂 Selvfølgelig et litt tynt grunnlag å konkludere med foreløpig 🙂

Den aller største så langt ble tatt på valdet Fuglår/Bjørnes den 23 mai av Thomas Greving og Pål Tore Raabakken. Laksen veide hele 16,6kg og ble tatt på en av disse nye Halling wobblerne 80 eller 88mm i Pappegøyefarge 🙂

Når det gjelder vannføring i Namsenvassdraget så ser det for øyeblikket perfekt ut! Vannstand i nedre deler ligger på 4-700 kubikk. Hvor lenge dette varer vet man selvfølgelig ikke, men jeg velger å være optimistisk 🙂

Snømengdene i fjellet er ikke særlig store, men i alle fall betydelig mer enn vi hadde på samme tid i fjor. Værmeldingene er også oppløftende. Kaldt i fjellet, noe snø er faktisk meldt, samt en del regn i de lavere strøk. Dette er oppskriften på hvordan jeg vil ha det før åpningen den 1 juni 🙂

Under et bilde fra Steinfjellet 20 mai.

Flere indikatorer på hvordan sesongåpningen vil bli har vi jo også. Kanskje den aller viktigste er innsiget av laks. Dette måles ved hjelp av en not i Namsfjorden. Oppdateringer og info finnes på Nina.no, men oppdateres dessverre bare hver 7de dag.

Via noen kontakter har jeg likevel noen litt ferskere opplysninger fra denne test nota 🙂 Mandag 20 mai; 49laks, mye på +10kg og største rundt 16kg. Onsdag 22 mai 21 laks fra 8-18kg.

Jeg skal ikke prøve å konkludere med noe annet enn at fisken i alle fall er på vei og at det er en del stor laks blant dem 🙂

For egen del er det 6 dager til avreise til Namsen. Da vil jeg være nettopp på stedet i verden jeg aller helst ønsker å være på denne tiden av året 🙂 De 2 dagene før det braker løs kommer jeg til å bruke mye tid ved elvekanten for å sjekke, samt justere svøm på wobblere slik at de alle svømmer akkurat slik jeg ønsker det. Lite som er overlatt til tilfeldighetene, i alle fall før man begynner selve fisket, når man er litt over snittet fiskegal 😉

Må vel også nevne noe jeg nettopp så på FB at årets første doble og rødt kort kom i Bjøra i dag 🙂 En kar ved navn Joakim fikk laks på 13 og 8,4kg på valdet Røttesmo/Glømmen 🙂

Ønsker alle en fantastisk laksesesong med myyye stangbøy 🙂

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s