I påvente av sol og sommer, litt wobbler skriveri

Fremdeles noen måneder igjen til laksesesong, men vi er i alle fall på rett side av nyttår og da finner i alle fall jeg frem wobblerskrinene for å kikke, mens jeg drømmer om laksefiske 🙂

Siden jeg har skrevet en del om wobblere tidligere, så har vel noen forstått at jeg er litt over snittet interessert i dette tema 🙂 Har etter hvert fått noen favoritt merker og kropper fra de ulike, samt fått litt erfaring og kunnskap 🙂

Tenkte derfor å dele noe av dette. Starter med å skrive litt om lepper for så å gå gjennom noen av mine personlige favorittmodeller fra noen av mine foretrukne wobblermakere 🙂

Viktig å påpeke at dette kun er min personlig mening og at det finnes myyye annet bra å velge mellom 🙂 Mange har også helt andre krav til sine wobblere enn hva jeg har. Kastevekt f.eks er noe som ikke er av noen interesse i forhold til mitt fiske (Harling).

Det finnes et stort antall leppevarianter på wobblere og alle har forskjellige egenskaper som vil påvirke stabilitet, gange og hvor dypt de går. Hovedregel er lita leppe gir en vilter gange og liten dybde, mens en stor leppe gir stabilitet og dybde.

Selv tror jeg det er like viktig å fiske med ulike lepper, som ulike farger i mange tilfeller. Dette spesielt i forhold til å kunne fiske på ulike dybder i elva.

De vanligste leppevariantene er spissleppe, firkantleppe, sadelleppe, rundleppe og en Deep Diver leppe og de fleste av dem kommer i ulike størrelser. Sadelleppe er ikke med på bilde under, da jeg ikke har noen selv 😦

Spissleppe er vel den mest brukte og gir en relativt god stabilitet i tillegg til at den ofte gir en god mulighet til å kunne justere på søk. Størrelser er normalt fra 16 til 20. Med 20 str så er det ofte vanskelig å få den til å søke, men til gjengjeld får du god dybde og stabilitet. De minste leppene brukes som oftes på de litt mindre wobblerne, men gir en mer vilter gange med søk.

Firkantleppa er nok det tryggeste valget om du skal fiske et sted med mye strøm. Gir veldig god stabilitet! Fremdeles mulig å justere noen av dem, men som regel ikke like god fleksibilitet i forhold til gange som spissleppa.

Sadelleppe har vel tradisjonelt vært mye brukt til trolling fiske. De senere år har de blitt testet en del i lakseelver også med relativt godt resultat. Som nevn har jeg ikke har noen, foreløpig 🙂 Om jeg har forstått det korrekt så har de en søkende gange og jeg vil derfor tro at de vil funke best på elv som ikke er for kald.

Rundleppe gir en gir muligheter for en relativt vilter svøm med god søk. De er som regel ikke så store og dermed vil de heller ikke gå så dypt. Erfaringsvis veldig følsomme i forhold til justering og ikke alltid de mest stabile med søk.

Deep Diver leppe er den største leppa og tar wobbleren helt ned til bunns mange steder. Stabiliteten til disse wobblerne er den største utfordringen og selv de beste kan nok komme til å komme opp i blant. Det får man tåle for du verden hvor effektivt det kan være!

Så over til de ulike wobblerkroppene som jeg foretrekker å bruke. Skriver i utgangspunktet om favorittkroppen min fra de ulike produsenter, men nevner også kort om det er andre modeller jeg har god erfaring med 🙂

BeWa 85mm

Dette er nok min aller største favoritt og den modellen som har gitt meg mest laks de seneste år! Grunnen til dette er først og fremst at den har en fantstisk flott svøm og at den enkelt kan justeres til den gangen du ønsker. Til tross for at den er relativt stor så brukes den mye gjennom hele sesongen, nettopp pga at den kan justeres mye. Foretrukket leppevalg er spissleppe str 18, men vet at denne har gjort det godt med sadelleppe.

Både 80mm og 65mm fra BeWa kommer høyt oppe på favorittlista også. Disse 2 har samme kroppsform, men er i ulike størrelser. I likhet med 85mm så er justeringspotensiale stort. 80mm bruker jeg gjennom hele sesongen, mens 65mm primært har fungert best på sommerelv for min del. 80mm liker jeg best med spissleppe i str 18, mens 65mm funker godt med flere. For min del er det spissleppe i str 16, samt denne rundleppa jeg liker aller best på disse 65mm!

Halling 75mm DD

Det å få en håndlagd Deep Diver til å fungere optimalt har vist seg å være en krevende oppgave, men disse fra Halling mannen er fantastiske!!! Har vel ikke sett noen andre produsenter fått til å kombinere stabilitet og vilter gange med søk på en slik måte. Ikke nok med at de svømmer godt, de fanger djevelsk mye laks 🙂 Erfaringsvis viktig å ikke bruke for stor og tung wobblerhempe, samt å ha litt kunnskap om justering når du bruker disse! Denne modellen ga meg min personlige rekord under en økt med singleharling sist sommer 🙂

Det er selvfølgelig ikke bare DD’ne fra Halling som er på favoritt lista fra denne kanten. Han har en rekke modeller som svømmer akkurat slik jeg vil ha de. Det kom flere nye modeller/kropper før sesongen i fjor og det kommer 3 nye i år, i tillegg til de han startet opp med for 2-3 år siden. Siden fjoråret var så vannfattig og mange modeller ikke er blitt testet godt nok til at klarer jeg ikke å rangere dem ennå, men uansett fantastiske wobblere som jeg ikke drar ut på elva uten!

Eraas 90mm

En vanvittig god wobbler som jeg kanskje primært bruker tidlig i sesong, på kald elv. Mye fordi den er såpass stor, men også fordi den ikke har samme potensiale til å få til søk, silk som de ovenfor. Dette er for øvrig modellen som har gitt min største laks som guide 🙂

Til tross for at disse har vært av mine aller største favotitter i flere år slet jeg tidvis med dårlig kroking og mista mye laks på dem. Etter råd fra noen fiskevenner begynte jeg å bruke en ekstra splittring på bukkrok, samt byttet ut kroker til en VMC7556 str 4 i buken og en VMC9632 str 4 bak. Da var vi kvitt det problemet 🙂

70mm fra Eraas må også nevnes! Her har du en mindre modell som funker godt gjennom hele sesongen, takket være gode muligheter for å justere svømmen slik du ønsker.

Perkele «fatso»

Digger denne wobbleren. Selv om den ikke er så alt for store saken (ca 70mm) så er dette den største fra standard sortimentet til Perkele. Kraftige spark med rompa kombinert med søk, gjør denne modellen til min favoritt fra den kanten.

For øvrig lager Perkele mannen mange forskjellige spennende småtasser fra 42mm og oppover som kan være veldig spennende å slenge uti på riktig lita elv, når ingenting annet fungerer 🙂

Så til de Finske og først ut med:

Murto M90

En veldig spennende modell på 90mm som har denne rundleppa og som dermed går høyt i vannet. Wobbleren har en slank kropp og har en litt annerledes gange enn mye av det andre. Kommer som regel med små søk samtidig som de viser litt side. Selv om den har et stort justeringspotensiale rører jeg aldri gangen på dem fra hvordan de kommer fra Petri. Brukes dem aller mest i starten av sesongen, men har vist at de kan være effektive også utpå sommeren 🙂

Fra denne kanten kommer det også mye annet lakse snacks. NRS Stor og M60 modellene vil jeg kanskje trekke frem som mine favoritter ved siden av denne M90 modellen.

Kortto K8

Fantastisk delikate saker, som ikke er lett å få ta i… Finnes selvfølgelig mange modeller fra denne kanten også, men jeg holder meg til denne K8 modellen. Svøm er ofte justert helt vilt når de kommer og jeg temmer dem myyye før de brukes. Skifter også til litt tyngre kroker for å få til dem til å gå og kroke slik jeg ønsker. Med litt erfaring og en god dose flaks får du dem til å bevege seg akkurat slik du vil og da er de uimotståelige for laksen også 🙂 For øvrig denne spissleppa i str 18.

RR 82mm og 60mm

Slår sammen 2 modeller her, da jeg ikke klarer å bestemme meg for hvem som er best 🙂 Har skjelden hatt noe hell med en RR som går rett frem. Justerer dem derfor med en del søk og bruker dem i all hovedsak når vannet har fått opp temperaturen en del. Da kan de være utrolig effektive! RR 82mm med spissleppe str 18 og 60mm med spissleppe 16.

Tidligere var det å få tak i RR wobblere den store drømmen, men etter hvert produserer Lasse såpass mye at tilgjengeligheten nå er bra 🙂

Justering av wobblere

Siden jeg skriver såpass mye om justering så får jeg forklare litt om det, selv om jeg har gjort det tidligere, samt legge ved en video som viser dette i praksis 🙂 Viktig å påpeke at i alle fall jeg aldri ønsker søkene å være ekstreme, men fra 10-20 cm kan vise seg å være akkurat det som skal til 🙂

Justering foretas i all hovedsak ved å bøye «øye» (hvor sene eller wobblerhempe festes) opp, ned eller til siden. Kan også bøye litt på leppa for å få de helt optimalt.

Bøyer du øye opp vil wobbler gå mer rett frem og ha kraftigere spark med rompa. Bøyer du i tillegg leppa litt ned så vil sparkene bli enda kraftigere, slik som vi ofte ønsker på kald elv 🙂

Bøyer du øye nedover vil du få søk. For å bedre stabilitet med søk, må leppa i blant bøyes oppover. Dette gjøres ofte når temp i vannet er fra 9grader og oppover til rundt 15grader. Ved høyere og lavere temperaturer bruker jeg tilnærmet ikke noe søk.

Om wobbleren legger seg litt mot en side bøyes øyet litt motsatt vei. Enten det er sidelengs, opp eller ned du skal bøye så er det utrolig lite som skal til. Prøv og feil er eneste mulighet til å lære 🙂

Her er video som viser noe av dette. Trykk her

Avslutte med et noen flotte fangstbilder da 🙂

3,5 mnd igjen til det braker løs…

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s