Tips i forhold til utstyr og oppsett for harlingfiske

Tenkte denne gangen å skrive litt om fiskeutstyr for harlingfiske, samt selve oppsettet av dette. Her er det selvfølgelig snakk om smak og behag, derfor ingen fasit. Så dette er kun ment som tips til de som er usikre 🙂

Mitt utgangspunkt i forhold til stenger og sneller for dette fisket er at man bruker spinnstang på 10-11 fot med multiplikator. Lengre stenger syntes blir uhåndterlig i båten.

Fiskestang

I forholdt til stenger så har jeg brukt mye forskjellig opp gjennom årene, men etter at Lawson kom med modellen som heter Atlantic Salmon S2 – Harling har jeg ikke vurdert noe annet. Som navnet tilsier er disse laget spesielt for dette fisket og det merkes.

Grunnen til at denne utmerker seg som den aller beste stanga for dette fisket er først og fremst den sensitive tuppen. Her kan jeg se hvert spark wobbleren gjør, om det går på et lite gresstrå eller rusk på kroken vil du enkelt se at vibrasjonen i tuppen reduseres. På denne måten kan du hele tiden enkelt være sikker på at kroker/wobblerne er rene og svømmer godt.

Fightingegenskapene til stanga er også helt utmerket. Denne takler skikkelig stor laks uten problem 🙂

Stanga er på 11 fot, har et lavere karboninnhold for å tåle litt juling og har ikke dette pistolgrepet som fleste spinnstenger normalt har, da dette ikke trengs for en stang du ikke skal kaste med.

Sneller

Selv bruker jeg i all hovedsak Shimano Calcutta 700B. Kanskje litt stor, tung og overdimensjonert, men fantastisk å kjøre laks med. Lillebroren Calcutta 400B er vel egentlig mer enn kraftig nok, men jeg foretrekker denne. Det største fortrinnet disse Calcutta’ne har er at de er dønn solide og har den jevneste og beste bremsen på markedet etter min mening. Det at snella er tung ser jeg ikke som noe problem, da man ikke skal stå å kaste når man driver med harligfiske.

Bakdelen er at Shimano har sluttet å produsere dem, men om man går på eBay vil man fremdeles finne mange både nye og brukte av dem 🙂

Et godt alternativ som en bekjent av meg fullroser er Ambassaduer 7000 Compact. En betydelig mindre og lettere snelle enn hva jeg selv bruker, men har bremser og senekapasitet så det holder. Denne får du også kjøpt på butikk i Norge.

Nylonsene vs multifilament

Har både sett og vært med på en del diskusjoner rundt hvilken type sene som egner seg best for dette harlingfiske. De fleste sverger til den gode gamle nylonsena. Argumentene for dette har vært at den ikke skjærer så lett gjennom vannet, altså at elva tar mer tak i den tykke nylonsena og vil gi en bedre og jevnere bevegelse for wobblerne når du svinger. Et annet argument er at det er en fordel med denne strekken som er i nylonsena. Dette for at laksen ikke skal få full motstand før den rekker å snu seg skikkelig. Med andre ord så kroker man enklere fisk med denne sena, mener mange.

Selv har jeg i mange år brukt multifilament sene av typen Sufix 832 0,38mm. Bruker for øvrig samme sena for Tarpon på opp mot 100kg, så den er i alle fall sterk nok 🙂 Grunnen til at jeg har valgt denne er at man slipper å skifte sene hvert år, samt at med en så tykk sene så vil elva ta tak i den og gi wobblerne den jevne gode svingen som kan være utfordringen.

Jeg har ikke vært av den oppfatning at jeg har fisket noe dårligere enn andre med denne, ei heller at jeg har mistet særlig flere fisk. I alle fall frem til sesongen 2017. Da mistet jeg noe så grenseløst mange laks at jeg begynte å fundere på om dette kunne ha noe med sena å gjøre, da først og fremst pga denne manglende strekken i sena. Så før sesongen 2018 så valgte jeg å bytte ut til nylonsene på 2 av 3 sneller, uten at jeg har klart å konkludere med om det gjør noen forskjell ennå. Blitt litt for få laks i år…

Om du skulle velge å bruke multifilament så vil jeg anbefale en litt slakk brems, som strammes etter at fisken har kroket seg. Dette for at fisken skal klare å snu før den får for mye motstand 🙂

Om du bruker nylonsene og fisker tidlig juni bør du bruke opp mot 0,50mm om du har god snørekapasitet på snella og skift sene før ny sesong.

Fortom

Det er flere grunner til at man bør bruke en fortom (sene ned mot krok).

Siste meteren av sena ned mot krok vil være veldig utsatt for å komme borti steiner og andre ting når man fighter fisk. Vil derfor anbefale å benytte mellom 1 og 1,5m Fluorcarbon sene som fortom. Denne er laget av et materiale som tåler betydelig mer juling og skarpe kanter. I tillegg vil denne sena være helt usynlig for laksen, noe som er en stor fordel når man fisker på noe klarere vann.

I skjøten mellom hovedline og fortom bruker man en svivel. I begge knutene på denne svivelen lar du 2-3cm senestubber stå igjen. Disse vil fange opp gress og rusk og forhindre at det glir hele veien ned til wobbleren.

Denne svivelen vil også ha en viktig funksjon om wobbleren skulle henge seg opp og begynne å spinne rundt. I stedet for å tvinne all sene, vil kun wobbler og fortom spinne og dermed ingen skade skjedd 🙂

Tykkelse på fortom bør varieres gjennom sesong. Stor og farget elv så bruker jeg rundt 0,50mm, mens på veldig lita og klar elv når jeg fisker med de minste wobblerne kan jeg ha helt ned til 0,38mm.

Wobblerhempe/Rappalaløkke

Om en wobbler skal svømme optimalt kan man ikke benytte en vanlig sluk knute eller tradisjonell svivel med hempe. Da må det enten brukes en Rappala løkke eller en wobblerhempe.

Fordelen med en Rappala løkke er at den ikke har noe vekt og vil ikke påvirke svømmen på wobbleren, selv ikke for de minste wobblere. Bakdelen er selvfølgelig at det er noe mer tidkrevende og skifte wobblere, fortommen blir kortere for hver gang man kutter og bytter, samt at dem vil være noe utsatt for småskader i krokøye på wobbleren som i værste fall gnage av sena.

Under ser du hvordan denne knytes.

Wobblerhemper begynner det å komme mye bra av, men også en del som ikke er bra. De bør være lette, sterke og selvfølgelig positivt om de er enkle å bruke.

Mine favoritter er Sebile i størrelsene 3 og opp til 6, samt Owner W Crane Swirvel w/snap #12 og 14.

Sebile er en helt enkel hempe som veier lite og er utrolig sterk. Med kalde fingre kan de være noe vanskelige å åpne, men ikke verre enn at du klarer det 🙂 Med stor wobbler kan du bruke stor hempe, men gå gjerne ned i størrelse når du bruker de minste wobblerne.

Owner W Crane Swirvel er noe større og brukes derfor på stor og stri elv, når jeg bruker de største wobblerne. Super enkle å bruke og super solide, men når mye av strømmen i elva forsvinner og de minste wobblerne finnes frem pakkes de bort til tross for at de veier kun et halvt gram. Da er det Rappala knute eller de små Sebile hempene som gjelder.

Hvor langt bak båten skal man fiske?

Sett mange diskusjoner rundt dette tema også og fått med meg at en del har unødvendig mye line ute. Har du for mye sene ute vil det i hovedsak være båten som forflytter seg fra side til side i elva og ikke wobbleren, slik som vi ønsker…

Du skal ikke ha ute mer sene enn at wobblerne følger båten. Ofte står laksen veldig tett ved land og da ønsker du selvfølgelig å få med deg wobblerne inn dit når du svinger.

Selv har jeg aldri ute mer enn 22 drag på sidestengene, dvs fra snella og ut til første stangring, ca 70cm og 18 drag på midtstang. Dette blir ca 15m og 12,5m.

Disse lengdene brukes på stor elv, mens jo mindre elva blir jo mindre sene har jeg ute. Lita sommerelv så brukes nok som regel 16 drag på sidene og 13-14 drag på midtstang, men noen ganger enda mindre.

Bruker du DD wobblere (Deep Diver) så vil jeg anbefale å aldri ha dem ute mer enn 15-16 drag, uansett str på elv. Dette for at de skal svømme godt og dykke dypt.

Har tidligere skrevet litt om fargevalg, gange på wobblere, samt generelle fisketips . Legger ved en link til dette her 🙂

Kan kanskje virke som en reklameannonse dette, men det er det ikke. Bare ment som noen vennlige tips, for de som er litt usikre i forhold til denne typen fiske 🙂

Tight Lines!

Helge

19 kommentarer

 1. Hej Helge
  Jeg bor i Danmark og fisker hver sommer mindst 2 ture i Namsen.
  Jeg fisker med mark, flue og harler selv med wobler.
  Kan ikke købe de håndlavede woblere i DK og kan ikke finde online salg på nettet.
  Kan jeg købe af dig eller via dig ?
  Mvh
  Peter kirk Larsen

  Liker

  1. Hei Peter
   Om du fisker i Namsen så vil du kunne kjøpe håndlagde wobblere på sportsbutikk i både Overhalla og Grong.
   Mange av wobblermakerne har også egne FB sider, hvor det tidvis legges noe ut for salg som f.eks BeWa wobbler og Halling wobbleren. Gode wobblermakere som RR har også nettbutikk hvor du enkelt kan bestille 🙂

   Liker

 2. Hej Helge
  Tak for hurtigt svar😊
  Der er jo lang tid til 1/6, hvor jeg kan gøre indkøb i Grong eller Overhalla.
  Ved du om man kan købe aWe wobblere eller andre i en netbutik?
  Dækker RR over en forkortelse?
  Bh
  Peter
  PS kan se at der ikke er så meget sne i fjeldet😰

  Liker

  1. Det er på G-Sport, tror jeg begge heter. Er vel stort sett eneste sportsbutikkene som er der 🙂
   aWe tror jeg du må bestille direkte av Arild Westad. Han har også en FB side som heter aWe wobbleren.

   Når det gjelder RR så er det det som den heter. Selv foretrekker jeg modellene 82mm og 60mm, mange er glad i modellen som heter 66mm også. Her er hjemmesiden (gå litt ned på siden så kan du skifte språk) https://www.rrvaappu.fi/epages/rrvaappu.mobile/?ObjectPath=/Shops/2017112803

   Liker

   1. Tusind tak for din hjælp.
    Jeg kender G sport i Grong. Der har jeg handleti mange år. Flink ejer.
    Indehaveren var syg i sommer – ved du, hvordan det er gået ham?
    Er der særlige forventninger til årets lakseindsig i Namsen?

    Liker

   2. Ja jeg har hørt at han var kreftsyk, men er usikker på hvordan det går…
    I forhold til årets laksefiske så har jeg forstått at det er mer snø i fjellene i år en sist år. Det er jo positivt, men til syvende og sist er det jo vær, samt innsig av laks som er avgjørende. Så vi får vente å se! Troa er jo alltid der når sesong nærmer seg 🙂

    Liker

   3. Jeg er altid optimist og drømmer allerede om mange laks og fin vandføring.
    Laksefiskeri er en sygdom🎣😊

    Liker

   4. Hehe, det er nok slik med oss alle 🙂 Lengselen begynner allerede 1 september og optimismen bygger seg opp mot sesongstart 🙂
    Skitt fiske, når den tid kommer!

    Liker

   5. Jeg har fisket i Norge siden, jeg var dreng og har tilbragt næsten 2 år af mit liv ved mange forskellige lakseelve.
    Feberen bliver kun værre😊

    Liker

   6. Føler det på samme måte og siden sesong her til lands er så kort så blir det 2-4 turer med Tropisk fiske i tillegg til 2mnd med laksefiske hvert år.
    Om du ikke har prøvd fiske i tropiske strøk tidligere så kan det sterkt anbefales!!! Tarpon og Bonefish topper lista så langt, men drar om et par uker på GT fiske som jeg tror vil bli rått 🙂

    Liker

   7. Jeg har allerede i år fisket en uge på Maldiverne – med flue – og 14 dage i Florida ( Marathon Key ).
    Her kan jeg lokke familen med😊
    Fantastiske rammer, vejr og stærke fisk, men det kommer i min optik ikke i nærheden af at fiske blanke laks i en norsk elv. Her græmmer jeg mig hvergang jeg mister en laks😂
    Jeg har fanget omkring 1000 laks, men ingen over 16,5 kg. Min drøm er en laks på 20 kg, inden jeg lukker mine øjne ( er “kun” 54 ), så der er stadig håb. Tabt 4-5 rigtig store over alle de år…de er sjældne og man skal have flaks.
    Jeg vil prøve mere med wobler, da der fanges relativt flere store laks på wobler.
    Alt fiskeri er spændende, men atlanterhavslaksen er kongen.
    Jeg misunder dig al den fisketid, du har til rådighed😀
    Bh
    Peter
    PS i Namsen fisker jeg på Namsen Fishing Camp ved Grong. Jon Ivar Moe er “udlejer”.

    Liker

   8. Selv klarer jeg nok ikke å si at det ene er bedre enn det andre, men når laksesesongen starter er det i alle fall ingen andre steder i verden jeg heller ville vært. Da er det Namsen som gjelder!
    Selv fisker jeg i hovedsak i nedre deler av Namsen; Krukåren, Sellæg, Ranum osv. Holder til på Namsen Adventure og Hyllenget Gård, så om du kjører forbi til sommeren så får du komme innom på kaffe og en fiskeprat 🙂

    Liker

   9. Jeg ønsker dig “knæk og bræk” på din Big game fiske i varmen.
    Det kunne være hyggeligt med en fiskesnak.
    Der er ikke så mange passionerede fiskere.
    Jeg fisker næsten kun fra land primært med mark og bruger båden som transport middel.
    Jeg kunne godt bruge lidt harling tips😊🎣

    Liker

   10. Takk for det!
    Litt tips i forhold til harligfiske kan jeg selvfølgelig gi om du kommer innom til sommeren, men beste lærdom vil man nok få om man leier en erfaren roer/guide en økt eller to, slik at man kan spørre og lære mens man bedriver dette fisket. Erfaringen du allerede har etter år med landfiske vil selvfølgelig være nyttig, for det dreier seg jo stort sett om å lese elva og presentere wobblerne på en god måte 🙂

    Liker

 3. Takk for kjempebra og informativ artikkel! Her var det mye god informasjon for en novise som aldri har prøvd harlingfiske før. Jaggu ble det ikke innkjøp av 3 x Lawson-stenger og 3 x 700b også.

  Bare av nysgjerrighet, er det helt slutt på å bruke skjesluker under harlingfiske? Er wobblerne rett og slett overlegne, eller er dette litt en trendgreie også?

  Lykke til med årets sesong!

  Liker

  1. Takk for det 😊
   Joda, skjesluker kan ofte være effektivt. Ganske mange som liker å ha ei stang med skjesluk i midten og en wobbler på hver side 👍

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s