Tarpon fluer og jigger, slik lages de.

Ingenting er mer gøy enn å ta fisk på egenlaget utstyr. Hadde jeg hatt kunnskap og plass til et eget wobbler verksted så hadde jeg sikkert prøvd meg på det også, men enn så lenge får jeg holde meg til fluer og noen jigger 🙂

Siden jeg så smått har begynt å ta med meg noen små grupper til Costa Rica et par ganger i året, hvor vi primært fisker etter Tarpon, så tenkte jeg her å vise hvordan man binder de mest effektive fluene for dette fisket. På denne måten kan de som skal være med nå i oktober eller de av dere som vurderer å bli med i fremtiden enkelt lage sine egne effektive fiskefangere 🙂

Viser de mest effektive mønstrene, hvilke materialer som trengs, størrelser osv., samt legger ved videoer hvor du kan se hvordan de bindes.

Når vi fisker etter Tarpon i Costa Rica så er det stor Tarpon vi snakker om. Vannet er også relativt brunt i dette området hvor vi fisker og man er ikke avhengig av å kaste langt, eller å kaste i det hele tatt om man ikke ønsker det. Derfor STORE fluer med mye flash. Total lengde på fluene fra 15-20cm.

Jeg bruker av de største fluekrokene som er mulig å få tak i. Og når det gjelder store saltvannsflue kroker så er det kun 2 gode varianter å velge mellom. Owner AKI 5170 og Tiemco SP600 i str 5/0 og opp til 8/0. Disse må bestilles fra utlandet!

Bindetrå bruker jeg i all hovedsak GSP tråd. Denne kunne gjerne vært betydelig tykkere, men har fordelen med at det er den sterkeste tråden på markedet, slik at man får festet materialet godt. Alternativt har jeg funnet en tykk tråd fra Kevlar (uten mer typebetegnelse) samt en et par andre som heter Ultra Thread og BigFly.

Hale på flua kan det brukes CraftFur, lange hackle fjær eller Nayat hair. Om du velger fjær så er den beste jeg har funnet; Whitting Rooster Cape (store, solide, fyldige og rette fjær). I kombinasjon med fjær kan man bruke BuckTail, men er ikke nødvendig. Mye brukte farger er Svart, Rød, Hvit, Chartruse og Gul.

Flash bruker jeg nesten utelukkende Crystal Flash Silver. Disse er solide, lange og gir en flott effekt 🙂

Hackle brukes store fjær fra vanlig hanenakke eller aller helst denne Whitting Rooster Cape hackelen alene eller i kombinasjon med Maribou fjær. Farger i all hovedsak Rød, men også noe Svart, Orange, hvit, rosa m.m.

Øyne er ikke helt nødvendig, men jeg liker ofte å bruke det. Da bruker jeg som oftes det som kalles Beadchain i str L. Alternativet er disse plastikk øynene som kalles Barbell Momo Eyes eller 3D øynene som kommer i utallige farger og varianter. Disse 3D øynene bruker jeg som regel i kombinasjon med UV lim og UV lykt.

Toad (flatt og bredt hode) et kult og effektivt alternativ som gir en fin bredde til flua. Her finnes det forskjellige varianter og typer av EP fibre. Her går det mye i rødt, svart, hvit og lilla i all hovedsak.

Her de mest effektive mønstrene:

Black Death

Kanskje verdens mest brukte Tarponflue og det er ikke uten grunn. Ikke min aller største favoritt, men en soleklar nr 2 og er et must å ha med på tur 🙂

Jeg foretrekker å binde flua med CraftFur.

Hale: 8-10 stk Svarte fjær 14-16cm, CraftFur ca 1,5 x 10-12 cm eller Neyathair 10-12 cm lange. 15-20 crystal flash fibre, som legges dobbelt

Hackle: 1-2 store røde fjær fra hane (rooster cape), front hackle 3-4 Maribou fjær

Alternativt:

Toad: små bunter med EP fibre legges i 5-6 runder. Øyne: ikke nødvendig, men om ønskelig

Her en link til video som viser hvor enkel denne flua kan lages og likevel være veldig god.

Normalt velger jeg å ta meg tid til å legge på øyne alene eller i kombinasjon med Toad.

«Favoritten»

Jeg aner ikke om denne flua har et navn, men jeg kaller den Favoritten, da den nettopp er det. Det her er det valget som aldri slår feil og er utvilsomt den flua jeg har tatt mest fisk med.

Jeg foretrekker å bruke CraftFur på denne flua også, men funker godt med fjær eller Nayathair som hale.

Hale: Hvit CraftFur ca 1,5 x 10-12cm, 8-12stk hvite Rooster cape hackle fjær eller en bunt NayatHair. 15-20 crystal flash fibre som legges dobbelt.

Hackle: 1-2stk røde rooster cape fjær. Front hackle 3-4 røde Maribou fjær

Alternativ:

Toad: EP fibre som legges i 5-6 bunter fremover. Lilla EP fibre er min favoritt, men rødt alene eller i kombinasjon med hvit er også gode alternativ.

Øyne: Beadchain eller Barbell Mono Eyes, evt 3D øyne som legges under et lag UV lim.

Bytter du ut den hvite halen med Chartruse så har du også en flue som tidvis funker svært bra 🙂

Her en link til video hvor jeg binder denne «Favoritten» med Toad, men kan bindes på samme enkle måte som jeg viser i video’n av Black Death.

Tarpon Cocaine

Favoritt flua til Dr Lee, en bekjent Americaner som jeg har truffet i Barra del Colorado. Han har over 300 fiskedøgn der og vet godt hva han snakker om 🙂

Hale: 8-12stk hvite hackle fjær 14-16cm, 2stk grizzly fjær 8-10cm, 8-12 påfugl herl, 15-20 crystal flash fibre som legges dobbelt.

Hackle: 1-2 store røde hane nakke fjær, front hackle 3-4 røde Maribou fjær.

Øyne: beadchain øyne str L, festes under

Her en link til video av hvordan den bindes. Samme prinsippet bindes andre mønstre med fjærhale etter. Da normalt uten påfugl herl, mens med eller uten BuckTail er som du foretrekker.

Rivermouth fly

Et mønster som jeg prøvde første gang i 2017, som har vist seg svært effektiv i elvemunningen i Barra, hvor vannet tidvis er mest farget.

Hale: 4-6 svarte rooster cape fjær + 4-6 gule rooster cape fjær. Fargene legges annenhver gul og svart. Alternativt kan man bruke 8-12 stk svart/gul grizzly rooster cape fjær. Lengde på fjær bør være 14-16cm. 15-20 stk crystal flash fibre som legges dobbelt.

Hackle: 1-2 stk orange rooster cape fjær. Front hackle 3-4 Maribou fjær .

Øyne: ikke et must, men foretrekkes. Beadchain, Barbell Mono Eyes eller 3D som legges under et lag UV lim.

Legger ved en link til video av denne også, selv om den bindes etter samme prinsipper som denne Tarpon Cocaine flua. Her vises også hvordan 3D øyne og UV lim brukes.

Denne flua kan også lages med Svart hackle i stedet for orange, men selv foretrekker jeg orange 🙂

Nayathair fluer

Fluer som bindes med Neyathair kan også bindes kun med disse hårene (slik du ser på bilde ovenfor), i stedet for Rooster og Maribou hackle. Da blir de ganske annerledes å se på. Her en video som viser hvordan disse hårene kan brukes .

Her et bilde av øvrige fargekombo’s som funker.

Skriver ikke oppskriften da jeg tror dere fatter hvordan de lages ut fra videoer ovenfor.

Jigger

Å binde jigger gjøres på i all hovedsak etter samme prinsipper som fluene. Mye av de samme fargekomboene, men her brukes i Rooster cape fjær eller Nayathair som hale, god bunke flash og BuckTail som hackle.

Selve jigg-kroken som jeg bruker veier over 50 gram. Kjøper dem selv av en kar i Costa Rica, men kan sikkert finne lignende saker om man søker på nett.

Disse jiggene er super effektive i bruk og vil nok være av det som fanger aller mest fisk om man skal sette forskjellig agn, fluer, og wobblere opp mot hverandre. Her en link til video som viser hvordan de lages 🙂

Om en snau måned går turen til Costa Rica med en gjeng fra Norge, hvor mye av disse fluene og jiggene skal brukes. Har også med meg et par wobbelmakere på tur, så det spørs om det ikke blir med noe mer håndtverk fra Norge 🙂 Spennende!!!

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s