Namsen, sesongen 2018

Da er sesongen 2018 historie og til tross for en treig start så ble det en svært bra avslutning 🙂 Hele 8,5 tonn ble tatt i august mot 4,6 tonn i samme måned i fjor, som var et historisk godt år sett under ett.

Her min kollega Rune med Alf som fisker, med sesongens største blant oss roere hos Namsen Opplevelser. 16,9kg

Grunnen til denne gode august måneden ser dere under. Mye regn ga flere flomtopper og dermed ekstremt gode forutsetninger for å ta fisk.

Totalt sett i 2018 ble det tatt nesten 24 tonn med laks og sjøørret i Namsenvassdraget i og det er helt ok, i alle fall i forhold til hva det kunne se ut til å bli 🙂

Til sammenligning fangst de siste 5 år:

  • 2014 – 19002kg
  • 2015 – 31550kg
  • 2016 – 24221kg
  • 2017 – 35127kg
  • 2018 – 23952kg

Det at regnet omsider kom var ikke bare viktig for selve fisket, men også for laksen.

Med denne ekstreme varmen som vi opplevde i sommer, lav vannføring og med temp i elva opp til 21gr så var det vel bare et tidsspørsmål når det skulle et utbrudd av Furunkulose. Og i månedsskifte juli/august var det et faktum. Her et bilde hvor 46 døde laks, med en snittvekt på 5kg, som har blitt plukket opp fra elva i et forsøk på å stanse videre smitte 😦

Det ble selvfølgelig gjort en del straks tiltak som å slippe mer vann gjennom demningen for å øke vannstand, anmode om å ikke bedrive C&R, samt at mange lot være å fiske for å unngå å stresse laksen unødvendig.

Hørte for øvrig snakk om at uvitende badegjester i Fiskumfossen fortsatte å fange laks med henda, for så å kaste dem høyt til værs, som før. For alt jeg vet kan dette være en sterkt medvirkende årsak til utbruddet 😦

Heldigvis kom regnet omsider og reddet situasjon, både for laksen og for de ivrige laksefiskerne som hadde vært sultefôret i forhold til snellesus og stangbøy 🙂

Mye laks ble tatt, mye bilder ble lagt ut i sosiale medier og selvfølgelig mange ytringer kom i kjølevannet av dette om det var greit å slå ihjel så mye fisk. Da spesielt store lakser i gytedrakt, selv om det ikke er i strid med gjeldene regler i elva.

Selv har jeg ikke tenkt å ytre mine personlige meninger i forhold til dette, men vil tro dette blir et diskusjonstema i elveierlaget når fremtidige kvoter og regler for elva skal gjennomgås. I gjeldende regler står det at det anmodes at hunnlaks i gytedrakt settes tilbake i elva.

De største høydepunktene denne sesongen skjedde noe høyere opp i elva enn hvor jeg normalt holder til.

Roer og wobbelmaker Benny Wahl med fisker Dag Christensen tok årets største laks på hele 23kg 🙂 Det var på valdet Jørem, den 5 juni. Faktisk tror jeg det er den største på over 10 år. Morsomt var det selvfølgelig også at laksen ble tatt på en av Benny’s egenlagde wobblere, den såkalte «Tiger’n».

Noen dager senere kom meldinger om sesongens 2dre laks over 20kg fra valdet Østduun. Her hadde en gjest fra Danmark vært ute på singleharling, tidlig morgen den 16 juni. Laksen var skikkelig stutt-tjukk og veide 21,1kg. Denne ble også tatt på en håndlag wobbler av merket MO.

Dette MÅ ha vært den ultimate fiskeopplevelsen. Singleharling hvor hvor fight og landing av laksen gjøres helt uten hjelp. Rått!!!! Kanskje årets prestasjon 🙂

For egen del ble det dessverre ikke noe augustfiske i år og dermed må jeg nok innrømme at det har vært en historisk dårlig sesong. Noen lakser ble det, men det lå mange timers roing bak hver av dem 🙂

Noen få høydepunkter kan nevnes og det var at snittvekten var unormalt høy. Etter 2 snaue 2 ukers fiske hadde jeg en snittvekt på mine landa laks på hele 11,5kg, så får vi bare glemme at det kun dreide seg om 2 laks frem til da 😉

At jeg satt personlig rekord den 21 juni må vel også regnes som et høydepunkt. Dette var etter månedens eneste regnvær, noe som ga gode forhold i elva. Dermed 14,6kg på singleharling 🙂

Siste høydepunktet var selvfølgelig når jeg hadde med guttungen og han fikk laks på 7,4kg. Dette var vel i grunn sesongen absolutt største øyeblikk for min del 🙂

Nå er det 9mnd igjen til det er pån igjen 🙂 Det er lenge det, spesielt med tanke på at det er over 1mnd siden jeg var i Namsen… Men den som venter på noe godt venter ikke for gjevest sies det 🙂

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s