Tropisk fiske; erfaringer og drømmer…

Tropisk fiske har etter hvert blitt en av mine største lidenskaper, i likhet laksefisket her hjemme. Og du verden hvor hvor mange forskjellig spennende arter og destinasjoner som finnes!

Eneste faren med dette fisket er at det er svært vanedannende, du får aldri nok og vil ha mer!!!!!

Tenkte i dette innlegget skrive litt om hvilke arter jeg har vært så heldig å få oppleve, samt hva som står øverst på ønskelista for de neste årene 🙂

Jeg startet så smått med å fiske i varmere strøk for 15 år siden og siden har det blitt 1-4 turer i året. Har riktignok ikke vært på så mange ulike steder. I all hovedsak har turene vært til Costa Rica, av naturlige årsaker da min kone er derfra. Men har også vært et par turer til Florida, samt i Honduras på fiske.

Honduras er vel kanskje ikke noe jeg vil anbefale, ut fra min erfaring. Men både Florida og Costa Rica har enormt mye å by på 🙂

På disse stedene har jeg vært heldig å få opplevelse arter som Tarpon, Jack Creawelle, Trippletail, Barracuda, Sailfish, Dorado, Kingfish, Bonito, Bonefish, Snook, Grouper, Goliath Grouper, NurseShark, samt en del andre mindre spennende arter som Bluerunner, Sheepshead, Spanish Makrell m.m.

Lista over arter kunne helt sikkert vært betydelig lengre, men siden jeg er fullstendig hekta på å fiske etter stor Tarpon så bruker jeg nesten all min fisketid i CR på nettopp det 🙂

Av disse disse 5 artene jeg har listet opp på størst lista mi, er det flere av dem som ikke når opp på lista over de som gir den mest fantastiske fighten.

De 5 største er:

 1. Goliath Grouper ca 400lb – Florida
 2. NurseShark ca 250lb – Florida
 3. Tarpon ca 180lb – CR, Caribiske kyst
 4. Sailfish ca 150lb – CR, Stillehavskysten
 5. Rooster ca 60lb – CR, Stillehavskysten

Om jeg så skal lage en topp 5 liste over hvilke arter som gir meg den beste opplevelsen å fiske etter og som jeg kan anbefale på det sterkeste så vil den se slik ut:

 1. Tarpon en fantastisk fighter hvor man får alt! Høye hopp, voldsomme utras, samt krefter i massevis. Om noe kan overgå denne fisken vet jeg ikke, men jeg skal prøve å finne ut 🙂 Det er ikke uten grunn at denne henger høy for flere sportsfiskere enn meg!
 2. cimg0188Bonefish; verdens sterkeste fisk sett i forhold til egenvekt. Ikke veldig store fisken, men når denne går på får du noen utras som overgår dine våteste fiskedrømmer 😉 Helt rått til å være en beskjeden fisk i forhold til size!
 3. Rooster, en fantastisk vakker fisk som som gir deg en vanvittig fight. Ikke noe hopp og sprett, men en kraftfull fight hvor du virkelig må jobbe for å få den opp til båtripa. Riktignok en del år siden jeg tok noen av disse, men planlegger å prøve det igjen 🙂
 4. Dorado, kanskje ikke den mest kraftfulle fighten, men for et syn når de kommer jagende i vannskorpa etter agnet ditt og hopper høyt til værs utallige ganger i løpet av fighten 🙂 Fisken er også utrolig vakker med sine skarpe gule og blå farger.
 5. Jack Creawelle, ser ofte store stimer med denne fisken komme susende like under båten, mens vi fisker etter Tarpon. Biter ofte på når vi har funnet stimen med Tarpon og må nok innrømme at jeg ofte banner når den går på, for fighten er lang og hard. Lang nok til at stimen med Tarpon har forsvunnet før jeg får den til ripa 🙂 Kraften til denne fisken som jeg skjelden tar på over 20lb er i alle fall enorm og gøyal, til tross for at jeg ikke alltid ønsker at den skal bite på 🙂 En undervurdert fisk!

I Costa Rica er artsmangfoldet som nevnt enormt og flere av artene jeg har på ønskelista er mulig å finne der, problemet for meg er bare det å klare å velge bort Tarponfisket. For når forholdene er perfekte for Tarpon er det ofte det perfekte tidspunktet å fange de andre artene også…

Artene jeg drømmer om å kunne fighte i fremtiden er i alle fall som følger:

NB! Alle bilder som er brukt nedenfor er funnet på Internett og er dermed ikke mine!

 1. GT (Gigant Trevally) er utvilsomt den som den som står øverst på lista! Når jeg ser videoer av folk som figher denne får jeg nesten ikke til å tenke på annet i timesvis etterpå. Når skal jeg få oppleve denne kraftpakka som kan bli opptil 80kg? Snart, håper jeg 🙂 Disse krokes ofte ute på såkalte flats og det ser ut som en eksplosjon når den tar og setter kursen ut mot dypere vann. Hører om folk som ødelegger de beste snellene i sine forsøk på å stoppe dem 🙂 Etter hva jeg har lest er Oman en av de beste destinasjonene og er plassen jeg ønsker å dra.
 2. Marlin i Blue, Black eller Striped versjon er vel noe en hver sportsfisker ønsker å oppleve. Costa Rica er kanskje ett av verdens beste destinasjon for Marlin og jeg har ved flere anledninger prøvd meg, men kun endt opp med Sailfish. Har i senere tid blitt oppmerksom på man må være bevist på hvor langs kysten i CR man fisker etter den på ulike tider av året. Med andre ord er jeg optimistisk i forhold til at denne er innen rekkevidde snart 🙂 Den største av disse er Black Marlin og kan bli opp mot 750kg.
 3. Tunfisk, her har jeg valgt å ikke spesifisere type, da jeg har stor tro på at de alle gir en vanvittig fight, men bør være fra 30-40kg og oppover. Tunfisk kan fiskes mange steder, også i Costa Rica. Men det er Croatia jeg har sett meg ut som ønsket destinasjon i forhold til dette fisket, da jeg hører at man finner mange og ikke minst store Tunfisk der 🙂
 4. Wahoo er en fisk jeg har hatt på ved flere anledninger uten at jeg har fisket etter det. Har dermed ikke hatt stålfortom og dermed har det gått som det må gå…. Måten de går på har jeg derfor kjent og det er voldsomt. Om du ikke har hørt skikkelig snellesus før så får du høre det når du har på en Wahoo. En av havets aller raskeste fisker og kan bli over 80kg. I Barra del Colorado hvor jeg fisker Tarpon finnes det mye og skikkelig stor Wahoo, så den dagen jeg klarer å velge bort Tarponfisket mens jeg er der så kanskje… Skal jo en uke dit i oktober, samt til jul 🙂
 1. De Tropiske farevann har så mye fantastisk fiske å by på, så før jeg fyller plass 5 på lista mi så hadde jeg satt pris på erfaringer og tips, gjerne i kommentarfeltet 🙂 For lista SKAL realiseres!!!!! Arter som Permit, Tigerfish, Golden Dorado med flere er i alle fall aktuelle, men klarer foreløpig ikke å velge ut en av dem 🙂

Sosiale medier er gir en mulighet til å følge med på hva som skjer. Har det siste året prøvd å følge en gjeng fra Norge som har vært ute på sin livs reise. Disse seiler verden rundt i en båt de kaller OffshoreHunter og fisking er hovedfokus hvor enn de der. Bilder og skriverier som postes har vært en fornøyelse å følge med på, selv om jeg blir grønn av missunnelse 🙂

En annen side som er verdt å følge om du drømmer om å kunne fiske i litt varmere omgivelser enn her hjemme er Tropisk Fiske, Norge. Her er mine likesinnede aktive med bilder og referat fra sine turer omkring i verden og fyrer opp under opplevelses- og fiskelysten ytterligere 🙂

Slenger samtidig med en link til en video med litt tropisk fiske som er bra. Her er det GT, Permit, Bonefish med mer som de jakter, riktig nok ikke de største GT´ne som tas, men uansett rått!!! Dette er sånne ting som som får blodet til å bruse i kroppen min 🙂 Trykk her

For egen del er jeg i gang med forberedelsene for tur til Costa Rica og Tarponfiske fra 19-28 oktober. Nettopp ferdigmed å lage jigger og fluene står for tur 🙂

Planen er denne gangen og bruke 1 av dagene i oktober til å prøve oss på Wahoo og Tunfisk. Planen er også å dra på en 2 dagers fiske langs Stillehavskysten i CR rundt juletider sammen med min guide fra Barra hvor vi skal prøve å realisere våre begges drøm om en stor Marlin, så kanskje 3 av artene på ønskelista er realisert innen et halvt år. Time will show 🙂

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s