Havfiske i Flatanger

Siden Namsenlaksen bare ble mer og mer vrien å lure jo lengre ut i Juli måned vi kom så valgte jeg å avslutte laksesesongen en snau uke før jeg måtte. Men før hjemreise fikk jeg muligheten til å bli med på en dags havfiske i Flatanger 🙂 Dette er en drøy times kjøretur fra Overhalla og Namsen.

Har ved tidligere anledninger hatt muligheten til å være med på fisketurer til Flatanger gjennom jobben på Hyllenget gård, men da for å bistå med alt mulig og ikke for å fiske selv. Uansett har jeg fått oppleve dette utrolig vakre området og hva det har å by på 🙂 Her finner du foruten et fantastisk godt fiske, Norges største tetthet av havørn, fantastisk flotte områder hvor man kan gå i land som Sør-Gæslingan, Nordøyan med mer. Kan anbefales!!! Her et noen bilder fra tidligere turer 🙂

Selv om havfiske i Norge aldri har vært min greie, behøvde jeg ikke å tenke meg om for å takke ja til å være med på dette 🙂 Meg på tur var mine gode kolleger Rune og Eilif, samt Kjell Petterson og Tommy Moa som stilte med båt, utstyr og ikke minst god erfaring i forhold til havfiske i dette området.

Etter en snau time i båten ut fra Flatanger skulle vi starte fisket. Kjell og Tommy startet med jigger, mens vi andre brukte store pilker med gummimark ovenfor. Det var enormt mye sei i området og det skulle vise seg vanskelig å komme seg ned til bunn hvor ekspertene mente den store Torsken holdt til. Løsningen var å slippe det helt ned etter at du hadde kroket på et par småsei som ikke var for store, for småsei er som snacks å regne for stor-torsken 🙂

Tok ikke lange tiden før Torsken begynte å bite og vi hadde ikke fisket lenge før Kjell landet turens største, en torsk på rundt 15kg 🙂

Rune var også overbevist om at han hadde fått på en gigant, for tungt var det i alle fall. Mens han sveivet inn beit det på en til Tommy også. Mens de står og sveiver side om side kan vi se 3 stor torsker nærmer seg overflaten. Linene til Rune og Tommy har krysset hverandre og det var vanskelig å se hvilken fisk som tilhørte hvem 🙂

Vi fikk alle ombord og det viste seg at de 2 største satt på til Rune. Torsker på 7-10kg, ikke rart det var tungt 🙂 Tommy’s var litt mindre.

Eilif og jeg valgte å droppe plastikmarken og pilken for å slippe denne «plagsomme» seien. Vi hadde deretter reine kroker som vi agnet med småsei. Ble dermed litt mindre aktivitet, men likevel plenty 🙂

Når det biter så mye mister man selvfølgelig oversikten over antall, men anslår at vi tok et sted mellom 25 og 30 stor-torsk, et vanvittig antall Sei hvor den største var på rundt 7kg. Mesteparten av Seien valgte vi å slippe ut igjen, ellers hadde vi vel stått og renset fisk ennå 😉

Kjell hadde også tatt med seg en lett spinn stang med ei Møresild i enden, samt ei stang med popper.

Etter hvert begynte han å kaste med møresilda og jeg kan se at han tar fisk på hvert eneste kast. Dette var i all hovedsak Lyr i størrelsen mellom 0,5 og 3kg, hvor så godt som alt ble sluppet fri igjen. Etter å ha kikket på dette en stund ber jeg om å få prøve noen kast og fisken fortsatte å bite 🙂 Var ganske gøy med de største av dem, siden utstyret var så lett. Når jeg hadde landet 15-20 stk bestemte jeg meg for å prøve å få til å ikke få fisk. Dette ved å fiske på ulike dybder, sveive inn fra super sakte til super fort, men det å ikke ha så mye som ett napp viste seg å være tilnærmet umulig 🙂

Stanga med popper ble også testet og den funka også. Nesten på hvert kast var vi i kontakt med fisk, i hovedsak Lyr. Fantastisk gøy å se fisken kommer opp i overflaten og tar. Noen ganger bare slås popper’n høyt til værs 🙂

Selv om dette var gøy så fisket vi med dette utstyret bare i korte perioder, for det var jo stor-sei, stor-torsk og aller helst Kveite vi drømte om å få på kroken.

Om vi var i kontakt med Kveite på noe tidspunkt vet vi ikke, men mista i alle fall noen fisk som var store og sterke. Og om jeg skal prøve å oppsummere fangsten så var det som nevnt 25-30 stor-torsk, vanvittige mengder Sei og Lyr, 2 store Lange hvor den største var omkring 10kg, Uer, Hyse og Brosme 🙂 Alt dette i løpet av 10-11 timers fiske. Uten tvil det beste dagen ute på Havet i Norge ever, for min del 🙂

Til info så arrangerer Kjell Pettersson noen turer i dette området hvert år og dette kan jeg virkelig anbefale! Finnes selvfølgelig også mange andre tilbydere av fiske, samt utleiere av båter.

Etter å ha brukt mesteparten av den påfølgende dagen til filetering og pakking av fisk var det tid for hjemreise. Litt trist at årets laksefiske er over, men selvfølgelig godt å komme hjem til familie. Etter en sesong med såpass dårlig fiske sitter man igjen med følelsen av at denne sesongen aldri startet skikkelig. Om regnet kommer i løpet av august så kommer det til å bli litt tøft å være meg, altså ikke få vært i elva… Men får trøste meg med at jeg har en del spennende turer å se frem til 🙂

I slutten av denne uka drar jeg på tur til Florida og da har jeg selvfølgelig fått lagt inn et par dagers fiske i programmet. 1 dag hvor jeg skal fiske etter Goliath Grouper og en dag med Gigant Sharks 🙂 Her et par bilder fra Instagram til CaptChancey som jeg skal fiske med 🙂 Forventer ny pers med god margin i forhold til vekt 🙂

Så er jeg med i ett av de 23 team som har blitt valgt ut til å delta på dette prosjektet hvor 20 makrell størjer skal fiskes opp med stang for merking, med dessverre sliter vi litt i forhold til båt og det hele er litt usikkert for øyeblikket 😦 Håper på en løsning.

Overvåkningsfiske etter laks er også lagt inn i planene i slutten av september, så det blir da i alle fall litt mer laksefiske. På denne tiden begynner laksen å bli veldig bitevillig og regner med at vi skal klare å levere noen skjellprøver og data til NINA 🙂

Så går turen går til Costa Rica med en liten gjeng i oktober, til mitt Tarpon paradis 🙂 Tur til Costa Rica blir det vel sikkert rundt juletider også, med noen dagers fiske etter Tarpon og muligens Marlin 🙂

Med andre ord; godt mulig at det blir litt mer skriverier på bloggen vår «Fiskekameratene» utover høsten og vinteren 🙂

Håper på en regntung augustmåned for de av dere som står klare for at det skal bli fiskbart i våre lakseelver!

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s