«Gutta på Tur», Juli 2018

For 5te året på rad har jeg med guttungen på fisketur. De 2 første åra var det telt-tur ved Mjøsa, hvor vi fisket etter Abbor med mark og dupp. Mens i år som de to foregående årene er det Namsen og laksefiske som gjelder 🙂

Vi har vel til gode å være i Namsen sammen under gode fiskeforhold og spesielt i år prøvde jeg å forberede Mathias på at vi mest sannsynlig ikke ville få fisk. Krystallklar elv som går på minimumsvannføring, samt steikende sol fra skyfri himmel er vel ikke helt hva vi hadde håpet på. Føltes litt som «Mission Impossible».

Minnet for øvrig om forholdene vi hadde i 2016 når Mathias klarte å få laks på 14,5kg. 2017 hadde vi vel noe mer vann og da ble det 11stk smålaks/sjøørret.

Så tydeligvis trenger man ikke gode fiskeforhold når Mathias er med, man kommer langt med fiskelykke 🙂

Siden Mathias kun er 8 år blir ikke øktene lange og 2 timer fiske pr dag er mer enn nok. Dermed er oddsen i mot oss når vi er på tur; dårlige forhold og få timer på elva…

Første dagen når vi kom hit ble det bare en liten tur ut på elva. Som nevnt hadde jeg liten tro på fisk, så jeg bare tok en ledig båt på et vald som på ingen måte egner seg for lita elv. Økta ble 1,5time og laksen uteble.

Dag 2 hadde vi valdet Ranum, hvor elva renner noe raskere. Hadde derfor et lite håp om at det skulle la seg gjøre å lure på en smålaks om ikke annet. Ganske tidlig i økta var vi i kontakt med fisk, men den slapp dessverre før fighten startet.

Vi så mye fisk som hoppet på valdet og jeg kjente derfor på snev av optimisme 🙂 Når vi hadde kommet oss ned hvor strømmen virkelig begynner å ta, ser jeg en tydelig strømkant av en stor stein langs bunn og svinger Kusamoskjea inntil. Der hugger det til og denne gangen sitter den 🙂

Siden strømmen er stri så går vi raskt inn til land og Mathias fighter fisken helt på egenhånd. Trodde før jeg så fisken at den var litt større, men fiskeren var i alle fall strålende fornøyd da den lå i hoven. 1,5kg og selv jeg var happy med den. Da ble det i alle fall tellende resultat på oss 🙂

Dag 3 kom vi sent i gang med fisket og var først på elva rundt kl 16. Valdet vi fisket på var Sellæg sone 4, dette er samme valdet vi tok denne på 14,5kg for 2 år siden. Valdet er veldig grunt og vi valgte derfor å fiske med flue på ei stang og lette Kusamosluker på de 2 andre.

Vi brukte første timen på å fiske oss godt gjennom valdet. Mathias sier at han snart må på do og jeg begynner derfor å ro oss sakte oppover igjen, mens jeg krysser elva frem og tilbake på vanlig måte.

Jeg ser hele tiden en del laks som er oppe og viser seg. Når jeg er helt i toppen på valdet, i et område hvor vi normalt ikke fisker pga store bakevjer, svinger jeg båten innover mot land hvor jeg har sett en del fisk. Det sitter’n 🙂 Den tar litt forsiktig og slår oppi vannskorpa i det den snur. For meg ser det først ut som en laks på 2-3kg, men så setter den stor fart på skrå nedover elva. Jeg reiser meg for å sjekke bremsen, men den virket ok.

Jeg sveiver inn de andre stengene mens Mathias holder stanga med fisken. Får snudd rundt båten og setter kursen mot andre siden av elva, hvor det er en bra landingsplass. Må be Mathias om å få opp stangtuppen ved noen anledninger, samt be han sveive når det var nødvendig og det gikk overraskende bra 🙂

Vi kom oss i land og fortsatte fighten der. Bremsen var tight og når den hadde noen av sine mange og gode utras var det vanskelig for Mathias å holde stangtuppen høyt nok 🙂 Etter en stund var den oppe i vannskorpa igjen og denne gangen kunne jeg se at det var en langt større laks enn jeg først hadde trodd. Faktisk trodde jeg det kunne dreie seg om en laks på opp mot 10kg.

Etter litt om og men klarte vi å få laksen i hoven og om den ikke var på 10kg, så klarte vi da i alle fall å bryte denne storlaksgrensa på 7kg 🙂 Vekta endte på 7,4kg. Slett ikke værst av en 8åring å håndtere en såpass laks alene 🙂 Stolt fiskerpappa og en svært så stolt fisker 🙂

Siste dag ble det en økt på valdet Ranum igjen. Denne dagen valgte vi å bruke 3 Kusamo sluker siden det er det eneste som har funka så langt. Disse slukene har jeg også tidligere år fisket godt med under tilsvarende forhold. Disse veier bare 7gram og går så høyt i vannet at man kan fiske seg godt over gunner osv.

Vi startet fisket i djup åra øverst på valdet, men det var først når vi kom oss ned til grunna, hvor strømmen er skikkelig stri at det hugg til på den samme gullfarga sluken som ga storlaks i dagen før. Det hugger til med ganske bra kraft og går ut med mye sene. Jeg tror dermed at dette kan være nok en bra laks, men så hopper den og viser med det at det kun er snakk om en vilter smålaks 🙂

Siden strømmen er stri må Mathias selv sveive inn stengene uten fisk først, mens jeg ror meg oppover. Når vi etter hvert har kommet oss i land viser det seg at bremsen er noe slakk og at det var grunnen til at den klarte å dra ut såpass mye line 🙂 At kroken satt i øye på fisken forklarer jo også at den var unormalt vilter og sterk…

Tellende resultat ble det i alle fall for 3dje dagen på rad. Laks på 1,5kg er helt alright og en flott avslutning på årets guttetur i Namsen 🙂

Kan avslutningsvis nevne at vi ser mye fisk på elva og at det på ingen måte er helt håpløst, til tross for forholdene. Det er bare lite fiskere på elva og dermed lite med fangst å melde om…

Når regnet etter hvert kommer er jeg i alle fall overbevist om at det blir laksebonansa!!!! Etter en snartur til Gjøvik er jeg på plass igjen i Namsen allerede på mandag og krysser fingre for at det etterlengtede regnværet kommer i løpet av juli, for augustfisket ser dessverre ut til å utebli for min del…

Ønsker alle fortsatt en god sommer og fortsatt skitt fiske!

Tight lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s