2 første ukene i Namsen 2018

Kontrastene fra ett år til et annet tror jeg aldri har vært tydeligere… Juni 2017 var det tidvis så mye vann at fisket måtte avbrytes i perioder, likevel hadde vi stort sett et fantastisk fiske. I år har vi hatt såkalt sommerelv helt fra starten. Dvs svært lite og klart vann, noe som har medført et unormalt dårlig fiske, i alle fall for oss som bedriver dette harligfiske fra båt. Landfiske derimot har vært helt ok og jeg har ved flere anledninger blitt ropt på av enslige fiskere på berget nedenfor Hyllenget som har trengt hjelp med hoving av laks 🙂

Krukåren som normalt har vært Namsenvassdragets aller beste vald og er valdet de fleste drømmer om å få prøvd seg i starten av juni. Men i år har det knapt vært fiskbart pga vannmangelen. Fra og med 2 juni har det knapt vært en båt ute på valdet… Så langt er det blitt tatt rundt 10 laks der med totalvekt på under 50 kg, mens i 2017 som var et godt Krukåren år ble det fanget 524 laks der med en totalvekt på 2638kg. De fleste i løpet av juni…

Disse forholdene er uansett ting vi ikke får gjort noe med og er som laksefiske skal være, på godt og vondt 🙂 Men heldigvis dreier laksefiske seg om så mye mer enn akkurat det å fange laks 🙂 For de fleste av oss lidenskapelige fiskere så elsker vi uansett å være på elva, miljøet rundt dette fisket og avkoblingen fra hverdagen. Vi vet også at oppturen i selve fisket etter hvert vil komme 🙂

For egen del så startet faktisk sesongen godt 🙂 På den første økta hadde jeg med meg en gjest til vårt nye vald Ranum og ikke lenge etter vi hadde fått wobblerne uti vannet så smalt det i stangtuppen. Ca 15min etter midnatt natt til 1 juni hadde vi landet en flott laks på 11,2kg. Grunnen til at den var så raskt på land var at vi hadde kroket laksen i både over-og underkjeften slik at den ikke fikk vanngjennomstrømming i gjellene. Da er det kort prosess og lite motstand, altså ikke helt den fighten man drømmer om, men uansett en god start 🙂

Foruten et par små touch fra fisk så gikk det rundt 70 timer med roing før neste laks ble landet med meg bak årene. Også denne gangen var det på valdet Ranum med en av våre faste gjester, Thomas.

Thomas og hans faste fiskekamerater opplevde tidenes fiske når de var hos oss i fjor og var forberedt på at det måtte komme en nedtur etter dette. Gjengen hadde i alle fall lagt opp til 6 økter a 4 timer på elva hver og frem til siste økta var det kun landet en mellomlaks. Med kun et par timer igjen av årets laksefiske for deres del gikk det på en laks og det var tydelig at det var stor en. Vi gikk i land på sørsiden av elva, i et parti av elva hvor strømmen var stri, men hadde ikke sjans til å få rikket den. Den sto helt stille midt ute ute i elva. Etter hvert bestemte vi oss for gå ut i båten igjen for å ta med laksen nedover elva og til motsatt side og der ble det lettere å fighte den. Etter 30-40 minutters knallhard fight klarte vi å lande en flott laks på 11,7kg. Vi trodde riktignok mens vi fightet den at laksen var betydelig større, men både Thomas og jeg var fornøyde 🙂

Sett bort fra antallet, så får jeg trøste meg med at jeg aldri har hatt en høyere snittvekt etter 2 ukers laksefiske 🙂

Årets største happening i Namsen så langt har utvilsomt foregått litt høyere oppe i elva. Det var 5 juni på valdet Jørrem hvor wobbelmaker og kompis Benny Wahl med gjest rodde på en laks på hele 23kg. Dette er den største laksen i vassdraget på mange år og når den først skulle bite på en annen stang enn min, så syntes jeg det var veldig gøy at det var Benny sin tur denne gangen 🙂 Dette er laksen vi alle drømmer om og kanskje en vakker dag er det min tur 🙂

I skrivende stund er det tatt ca 800 laks i Namsen med en totalvekt på 5030kg. Dette er ikke bra, men i følge værmeldingene kommer omsider regnet nå og utsiktene for at forholdene i elva skal bedres er bra. Da håper jeg at det vil bli betydelig mer fangst til både meg og andre fiskere i elva 🙂

Her er i alle fall wobblerne som jeg har tatt laks på i år eller vært i kontakt med laks på så langt. Første laksen på BeWa 85mm Rosahuggu, andre laks på BeWa 85mm Rødhuggu. Mista laks på BeWa 65mm og Halling 75mm. Har forøvrig fått med meg at Rødhuggu og den såkalte Tigern har vært av de mest effektive for mange så langt i år 🙂

Håper det vil være mer laks å rapportere om neste gang 🙂

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s