Oppsummering etter vår uke i Barra del Colorado (28.4 – 4.5.2018) 

Endelig var det duket for min første tur til Barra hvor jeg hadde invitert med fiskeentusiaster fra Norge 🙂


Fra venstre Tommy Jansen, Helge Storihle, guide Roy, Martin Jursberg, guide Jumpa, Terje Bratland, guide Roy’s bror, Sigurd M. H. Olsson, Charlie Haug, guide Filiman, Terje Kristoffersen og så manglet Finn H. Olsson på bildet.

Første dagen i Barra var kun en halv dag da vi ankom Barra til lunsj. Etter en kjapp lunsj og montering av fiskeutstyr i rekordfart fordelte vi oss i 4 båter og satte kursen ut på havet for å lete etter stimene med The Silver King (Tarpon) 🙂

Stimene fant vi relativt raskt, men det var unormalt mye båter i området som jaget den samme opplevelsen som vi hadde kommet for. Har aldri opplevd å se mer enn 3-4 båter der på en gang, og denne gangen var vi godt over 10. Kunne virke som at Tarponen ble noe skremt av all trafikken og forsvant relativt raskt når alle båtene kom på plass. Fisken var heller ikke veldig på hugget, men vi kroket en og annen 🙂

Det å få Tarpon til å bite på er som regel den enkleste delen av jobben, å få den helt inn til båtripa er den vanskelige delen… Dermed ble det bare tellende resultat for Martin og Terje B denne første dagen. Flere av oss fikk riktignok noen Jack Creawelle’s som også er en fantastisk morsom og sterk fisk å fighte 🙂 En helt ok første økt!

Neste dag drar vi ut ved soloppgang og stimene med Tarpon var relativt enkle å finne 🙂 Helt fantastisk å skue å se at det bobler med enorme mengder fisk på 40-100 kg rundt båten og i tillegg se stimene med Jack Creawelle suse under båten i store stimer 🙂 Skal love deg at pulsen er høy når du er i disse situasjonene og du bare venter på at det skal smelle i stanga!


Det var fremdeles mange båter i området, men fisken var ikke like lettskremt som dagen før. Riktignok var den ikke skikkelig på hugget denne dagen heller, men godt nok til at det ble mange fighter og landa fisk 🙂 Faktisk turens aller beste dag. Flere av kara som måtte smøre inn armer og skuldre med Voltaren salve når dagen var omme, for å døyve smerten i støle muskler 🙂


Dagen etter hadd det blåst opp en del og forholdene var langt fra ideelle. Båten med Charlie og Terje K, samt Finn og Sigurd bestemte seg derfor å ta en tur til nasjonalparken Tortugero. Dette er et fantastisk flott sted ala Barra del Colorado, men betydelig mer turistifisert. Begge båtene valgte å fiske seg dit via havet og det angrer i alle fall ikke Charlie på 🙂 På vei til Tortugero kroker både Charlie og Terje hver sin fisk. Terje mistet riktignok sin like ved båtripa etter lang og god fight, mens Charlie lander en gigant av en Tarpon 🙂

Guiden deres Filiman sier at det er den største Tarpon han noen gang har sett, og en erfaren guide i Barra har tross alt sett en del fisk… Vekta anslår han å være på 250lb, dette er 113,5kg om man skal være helt eksakt.

Siden dette er C&R fra båt ble det ikke gjort noen eksakte målinger av fisken, fotografiet  av fisken var også av det dårlige slaget og det var derfor heftige diskusjoner blant flere om den virkelig var så stor. Jeg tok selv en samtale med guiden som var helt sikker i sin sak og jeg er derfor ikke i tvil om at dette var riktig (+/- noen kilo selvfølgelig).

Turen for øvrig i Tortugero var de som var der strålende fornøyd med og mente dette burde være obligatorisk for de som kommer til Barra fisketur. Turer gjennom smale kanaler med fantastisk natur, mye dyrelivet osv.

For oss som prioriterte fiske denne dagen ble det en relativt rolig dag, selv om alle foruten meg hadde en eller flere Tarponfighter, hvor Tarponen gikk seirende ut av kampene, ble det landet noen bifangster som hai denne dagen.

Forholdene bedret seg ikke i særlig grad de neste dagene og det ble vanskelig å finne stimene med Tarpon. Så en og annen Tarpon, men det ble litt som å fiske i blinde… Mye som tydet på at de store stimene med fisk var spred all over, samt at de gikk dypt. Dette gjorde fisket spesielt vanskelig for oss fluefiskerne, for når du først ikke kommer deg ned til hvor fisken er blir det lenge mellom huggene og dermed vanskelig å holde det fokuset som kreves for å kroke fisken når den først beit på… Noen gode fighter ble det selvfølgelig, men det var gutta som fisket med jigger og agn som gjorde det skarpest.

Disse gutta med Martin og Terje B i spissen sørget for fangst hver dag. Dette skyldes selvfølgelig at de er dyktige fiskere, men også at de fisket med rett utstyr for forholdene 🙂

En liten oppsummering av den totale fangsten for disse dagene vi var i Barra ble: 41 Tarpon, rundt 20 Jack Creawelle, 7-8 Bullsharks, 1 Hammerhead shark, 4-5 Barracudas, 2-3 Spanish Macrell og noen Maller av ett eller annet slag som har en giftig pigg på ryggen.

Vil tro at dette ville blitt sett på som et ganske bra resultat de fleste steder i verden, men jeg vet av erfaring at dette var et veldig skuffende resultat for å være i Barra. Og da spesielt for oss fluefiskerne hvor jeg toppet fangst stattestikken med mine 5 Tarpon. Minner om at jeg tok 22 Tarpon på 2 dager i Januar, samt 6 Jack’s på flue, i tillegg 1 Tarpon på Jigg. Da viste selvfølgelig Barra seg fra sin aller beste side, men noe midt mellom hadde vel vært i henhold til forventningene. Har også fisket godt med flue under langt vanskeligere forhold, men ikke denne gangen dessverre…

Uansett hadde jeg med meg en svært fornøyd gjeng hjem etter turen 🙂 Selv om Martin og Terje sto for 23 av de lannede Tarponene så ble det både Tarpon og andre arter på samtlige 🙂 I tillegg var de svært begeistret for både maten og stedet for øvrig. Det forstår jeg selvfølgelig godt, for som tidligere nevnt er denne fattige landsbyen mitt lille paradis på jord 🙂

Nevner også at vi traff Dr. Lee, en fiskegal fast gjest på The Silver King Lodge, som min  vanlige guide Clifford er fast guide for. Har hørt mye om han tidligere, samt snakket med han på telefon ved noen anledninger. Dette er en plastisk kirurg fra Miami som bruker all sin fritid på fisking. 2 årlige turer til Barra, 1 årlig fisketur langs Stillehavskysten av Costa Rica hvor han fisker etter Blue Marlin med fluestang, samt en årlig tur til Guatemala hvor han fisker Sailfish med flue. I tillegg har han kone fra Tromsø og har dermed vært mye rundt i Norske lakseelver som blant annet Alta 🙂

Her er Dr Lee med en Trippletail som er tatt i Barra

 

Vi inviterte derfor Dr. Lee over fra Lodgen på middag hos Hilma. Her satt vi selvfølgelig og diskuterte fiske. For det meste han som førte ordet 🙂


Han kunne fortelle at han hadde hatt mellom 300 og 350 dager med fiske i Barra til sammen og at han hadde hadde kun 4-5 dager der uten å ha landet en Tarpon. Riktig nok hadde han 3 fisketomme dager etter dette mens vi var der og det sier det meste i forhold til hvor uheldige vi var med forholdene… Rekord Tarponen hans på flue var 236lb og hadde vel 3 til over 200lb.

Et par dager senere ble vi invitert over til han på lodgen. Der fikk vi også selskap av sjefen på lodgen, Mike Murley. Det ble også en hyggelig kveld med mye godt drikke og god fiskeprat 🙂

Vi avslutter skriveriet fra turen med turens mest spesielle opplevelse for min del 🙂

Jeg hadde med meg en del håndlagde wobblere som jeg skulle prøve å gi wobblermakerne fangstbilder i retur for. Denne dagen hadde vi med nevøen til Clifford ut, 14-åring gamle Jef. Han fikk stanga med Draugr wobbleren, mens jeg og Tommy fisket med flue.

Vi fant stimen med Tarpon og jeg kroker raskt en Tarpon som jeg står og fighter på fluestanga, mens Jef kaster ut wobbleren. Like etter wobbleren treffer vannflata smeller det, Fish On! Like etter glipper den, men mens han sveiver inn har han nok et slag etter. Alle i båten ser wobbleren nærmer seg båten og der kan vi se mellom 5 og 10 Jack’s kriger om wobbleren. Ut fra intet et stort plask, det var en Tarpon som troligens kom rett opp fra dypet og tok wobbleren og den satt 🙂 Etter en god fight røk dessverre sena og dermed Tarponen med med wobbleren, men uansett et fantastisk øyeblikk når den tok 🙂

Her et bilde av en Jack som ble tatt på samme wobbler, samtidig som jeg fighter en Tarpon på flua. Tarponen kan du se i vannet nede til venstre 🙂


Gleder meg allerede til neste tur i oktober 🙂 Vil du bli med så får du ta kontakt, tur bestilles i slutten av mai 🙂 

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s