Årets første ladning med nye håndlagde wobblere

Endelig dukka årets første bobleplastkonvolutt opp i postkassa 🙂 For en wobblerfreak som meg så er dette som en litt forsinka julekveld 🙂 Inni lå det 11 stk fantastiske kunstværk fra en av Norges aller beste wobblermakere Benny Jørum-Wahl (bildet under), mannen bak de fantastiske BeWa wobblerne.

Har vel egentlig så jeg greier meg fra før, men denne wobblermanien min er vanskelig å stå imot. Jeg tenker at det er bedre å samle på wobblere enn frimerker, som enkelte andre gjør, siden om du bruker et frimerke er det plutselig verdiløst, mens en wobbler med litt bitemerker blir bare enda mer verdifull 😉

Her en liten gjennomgang av godsakene som kom og når jeg ser for meg at de vil bli brukt av meg 🙂

Sist sommer fikk min eneste 85mm BeWa rødhuggu ny eier. Etter å ha hatt mye action på den så var det en svær laks som stakk av med den 😦 Måtte derfor klare meg mesteparten av sommeren uten denne og det var et stort savn. Sørget derfor nå å skaffe meg et par varianter av denne nå. To 85mm i litt ulike utførelser + en 80mm (nederst), de kommer garantert til å gi action i stangtuppene mine 🙂 Dette er en alrounder som funker gjennom hele sommeren, gjerne med noe farge på vannet.

Mange sverger også til rosahuggu i stedet for den tradisjonelle rødhuggu´n. Tenkte jeg skulle gi denne et forsøk i år og forventer at den funker godt. Har tidligere hørt at rosa farge er effektivt på nygått laks og har derfor tenkt å bruke denne primært i starten av sesongen når det kommer inn mest ny laks fra havet.

Denne helrøde med litt sølvglitter skal bli veldig spennende å teste ut på brun elv. Hadde ekstremt mye action på samme farge i en Murto variant i fjor og har tenkt at disse to skal få gå i tospann når elva har bra med farge, så får jeg bruke den 3dje stanga til å variere litt. Denne vil jo garantert funke godt under andre forhold også, men etter en flomtopp med farget vann vil den bli førstevalget!

85mm BeWa Tiger´n har jeg jo utalt tidligere at er verdens beste wobbler for dette laksefiske og det står jeg for! Har riktignok en del av de fra før, men etter at jeg hørte at denne gullfolien som brukes på den ikke lengre produseres måtte jeg sørge for å få tak i en reserve til. Disse fanger jo så mye laks at den før eller siden tygges i filler eller mistes. Funker som f…. gjennom hele sesongen under de fleste forhold, selv om det er med litt farge den kommer aller best til sin rett!

Fargen som omtales som Kineser´n i Bomberutgaven er jo en klassikker som har fanget fryktelig mange laks. Jeg har fått kopiert denne fargen på en håndlagd wobbler fra en finsk produsent en gang tidligere, men har ikke brukt den. Denne 80mm fra BeWa skal derimot få prøvd seg til sommeren og jeg har troa på at den kommer til å gjøre det skarpt 🙂 Ser fryktelig flott ut og fargen har jeg tatt veldig mye laks på, når jeg fisket med Bombere. Litt usikker på om den vil funke hele sesongen eller om den primært er for kald junielv,  da disse Bomberne som jeg brukte tidligere funka primært i juni, når elva var stor og kald. Gønn/hvit er i alle fall først og fremst kaldtvanns farger. Time will show 🙂

Her har Benny eksprimentert litt med en av mine virkelige favoritter for litt varm sommerelv, 14gr + Den såkalte Lassefargen eller HOPO som de kaller den i Finnland, i litt ny drakt 🙂  Ser i alle fall lekker ut og vil få svømmetid når tempraturen i elva er rett!

Så en 85mm i en farge som jeg har tatt en del laks på i en mindre BeWa variant tidligere (65mm). Kan jo minnne litt om denne Lassefargen denne også, selv om rødfargen på ryggen er noe skarpere og den er orange i buken, i stedet for mørk rød. Denne mindre varianten jeg har, har fisket godt på samme tid hvor Lassewobbleren min har fisket godt, men tror nok at denne også skal få prøve seg på noe kaldere vann også.

Så en grønn/hvit/orange, en typisk juni wobbler som vil fange laks på kaldt vann. Fargen er også kjent fra Bomberserien og ble omtalt som «Styggen». Hadde en tilsvarende i 80mm i fjor, men den fikk også en ny eier. Var en av de 3 wobblerne som jeg sleit i kjeften på velvoksne lakser i fjor 😦

Den siste 2-delte saken er en 72mm i en farge som vistnok sakl være en god gråværs-/regnværsfarge. Aldri sett denne fargen tidligere, men skal få prøvd seg når regnværet kommer. Da i tospann med den vanlige regnværsfargen min fra Kortto 🙂

Da er det bare å glede seg til flere konvolutter dumper ned i postkassa. Ser jo at wobblerboksene er relativt velfylte allerede så jeg har begrenset meg litt i år. Venter på ei spennende pakke fra Martin Løvstuen, mannen bak Halling wobbleren, samt noen Kortto fra Finnland. Kanskje jeg legger ut et bilde når de herlighetene dukker opp også 🙂

Fikk riktignok kjøpt noen Kortto’s på auksjon før jul som også og er uprøvde. Fantastisk flotte alle, og jeg har stor tro på at denne røde/hvite vil gi action tidlig i sesongen, mens 2 andre er jeg litt usikker på når de vil komme best til sin rett. Men tror den øverste også skal få prøvd seg i juni, mens den nederste vil nok bli testa litt senere i sesongen 🙂

Jeg har jo lagt merke til at innlegget Personlige erfaringer i forhold til fargevalg på wobblere til laksefiske, leses flittig av mange. Regner derfor at det er en del som kunne tenkt seg å få ta i håndlagde wobblere selv. Tenkte derfor å gi noen tips i forhold til hvordan dette kan gjøres, selv om jeg vet at det blir i overkant mye PMer for disse som lager wobbere og at flere av dem leter desperat etter enklere måter å få omsatt det de lager.

Med andre ord, ikke send PMer, men vent til det dukker opp noe på FB sidene deres, for dere får neppe kjøpt noe med disse PMene uansett.

BeWa wobbler har egen FB side hvor det i blant legges ut noen for salg. I tillegg lager han opp en del som selges hos G sport Grong. G-sport i Grong har før øvrig som mål å bli landets beste/største på håndlagde wobblere.

Halling wobblern har også en FB side hvor han legger ut info når han evt kan ta imot bestillinger, samt hvor han tidvis legger ut noen for salg.

Øvrige FB sider hvor dere kan finne Norske produsenter er Bitti wobblere, VinglePilt, aWe wobblern, gebe wobblere, Eraas wobbler, flWobblern med flere. En felles gruppe finnes også som heter Gruppen for oss som er langt over gjennomsnittet opptatt av wobblere, her dukker de fleste produsenter opp i blant fra både Finnland og Norge med litt bilder og info om hvordan du kan få tak i noen eksemplarer. På denne siden selges også brukte/ubrukte wobblere fra folk som finner ut at de skal selge unna for å få plass til nye forsyninger 🙂 Finnes jo betydelig flere enn meg som har litt flere enn de klarer å få brukt 🙂

Nevner også at Lasse Pauhe fra Finnland som produserer de fantastiske RR wobblerne har laget nettbutikk. Han produserer mye og wobblerne er kjempebra! Fra han vil du ikke oppleve noe tull i forhold til å få varene du har bestilt osv. Nettbutikken hans finner du på www.rrvaappu.fi Legger samtidig med et bilde av 2 av mine absoutte favoritt farger fra RR, men her finnes det myyye fantastiske wobblere å velge mellom 🙂

Rundt om i Nord Trøndelag finnes det sportsbutikker som har et stort utvalg av håndlagde norske og finske wobblere, som nevnt G-sport i Grong, samt Intersport Overhalla og L. Johansen Namsos. Her er det mye snacks å få kjøpt! I tillegg til de nevnte Norske produsentene som har egne FB profiler finner du også noen av mine personlige favoritter som Peson og Perkele, som ikke har egne FB sider for produksjonen sin.

Om du trenger help eller tips så er det bare å sende meg en PM, siden jeg ikke er like plaget med det som wobblermakerne 🙂

Gleder meg til sesongstart, hvor disse ulike herlighetene skal i vannet 🙂

Tight Lines!

Helge

4 kommentarer

 1. Hallo Helge

  Snudde ørretfiske på hodet her i miljøet der bare rapala og møresild gjelder .
  Tok med noen laksewobblere fra fattern som leverte helt vilt på ørret både i lågen og Mjøsa . Ikke minst med dine tips på både farge og justering 👍 vet du som er dypt inne i dette ! Wobblermakere i Oppland Hedmark man kan kontakte ? Pusla litt med spikking og lakking selv og hatt supre fangster på gulrumpe med litt ekstra kobber 👍 som sagt så skulle jeg ha visst om det finnes noen som snekrer supre wobblere i Oppland , Hedmark 👍 og igjen takk for tipsene 👍

  Liker

  1. Hei Hugo, det var hyggelig å høre at noen av mine tips kommer til nytte 🙂

   I Hamar området finnes en kar som heter Tor Håkon Skogheim som har en wobbler som heter Draugr.
   Wobblerne hans har vel kanskje blitt aller mest populære blant Mjøsfiskerne, hvor de har levert godt med fangst.

   Finnes også et par Gjøvik gutter, som riktignok ikke bor på Gjøvik lengre, som er erfarne wobblermakere. Erik Aas (Eraas) som nå bor i Akershus og Sverre Solgård (Nereid wobbler) som nå bor i Trondheim.

   Ut over disse kan jeg ikke komme på noen…

   Driver for øvrig å prøver å lage min egen wobbler nå, men det er bare for å ha gjort det. Altså ingen planer om å starte noen produksjon på fast basis 🙂 Har i denne forbindelse fått mye råd og tips fra mine gode venner Martin Løvstuen (Halling) og Benny Wahl (BeWa). Kun lakkering som gjenstår nå og det skal gjøres i januar, oppe hos Martin 🙂

   Liker

  1. Var en finsk produsent som hete LapponiaOpifex (tror jeg), men vet at han sluttet å produsere dem for 3-4år siden. Vet ikke om andre produsenter for øyeblikket, men har en kompis på Gjøvik som er møbelsnekker og som har tatt mål av mine bokser med tanke om å starte å produsere. Sist jeg snakket med han sto det på stedet hvil…

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s