Juli måned i Namsen

2 av sommerens 3 måneder med laksefiske er snart over i Namsen og for en sesong det har vært for vassdraget så langt!

Vi kan nå telle 9 laks over 20kg, med 22,1kg som den aller største så langt. Det er blitt registrert totalt 7321 laks med en snittvekt på 4kg i skrivende stund. Dette gir en totalvekt på 28.890kg. 1240stk av disse er såkalte storlaks, altså laks over 7kg.

Her er noen bilder jeg har funnet på nettet av noen av laksene over 20kg som har blitt tatt i Namsen i år 🙂

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Ett normalår i Namsenvassdraget har ligget i overkant av 20 tonn, med unntak av 2015 hvor det så vidt bikket 30 tonn. I år er jeg relativt sikker på at vi kommer godt over dette 🙂 Nevner også at det langt fra er noen selvfølgelighet at det tas lakser på over 20kg hvert år og vi må tilbake til 2014 sist det kom opp en på rette siden av magiske grensen.

For egen del har også fisket gått relativt bra med totalt 6 laks på over 10kg, med største på 16,4kg 🙂 Alle disse ble tatt før hjemreise i slutten av juni. Her er noen bilder av sommerens høydepunkter for min del 🙂

Det gode fisket fortsatte etter at jeg dro hjem og etter hvert til Italia. Der satt jeg og var grønn av missunnelse når fangstbilder, videoer av laksefighter o.l. til stadighet ble lagt ut på sosiale medier. Aner ikke hvor mange ganger hver dag jeg sjekket laksebørs, værmeldinger for Namdalen, vannføring osv. Umulig å slappe av og kose seg slik man burde når laksefisket er bra og man har VELDIG vondt av at man skulle vært der 😦

For å ”trøste” meg selv mens jeg var i Italia dro jeg til et turistbyrå og fikk kontaktinfo for organiserte sportsfiske turer, med håp om å kunne dra ut å fiske Tunfisk. Når jeg ringte traff jeg en person som knapt kunne engelsk og som lurte på om han kunne sende info på SMS. Det var selvfølgelig ok, men infoen som kom var litt mangelfull syntes jeg. Der sto det pris og at fisketuren av ypperlig også for barn… Tenkte for meg selv at fisket jeg er ute etter ikke skal være ypperlig for barn. Hørtes i alle fall ikke ut som det skulle jaktes etter hva jeg var ute etter. Jeg svarer på SMS´n og spør hva slags fisk vi skulle fiske etter og kunne forvente å få. Jeg mottar et svar på italiensk om at det var umulig å vite. Prøver derfor en gang til og spør om vi kan forvente å få fisker som gir en viss form for fight, men får til svar den samme SMS som jeg fikk første gangen 😦 Dermed droppa jeg fisket i Italia, til tross for at kona hadde gitt tommelen opp i forhold til at jeg skulle kunne dra…

DBF5FF8E-2441-4A2F-9E81-7758C51D76A2

Etter nesten 3 uker borte fra Namsen var det tid for å ta med guttungen opp igjen til Namsen. Forhåpningene var store for oss begge etter forårets suksess med laks på 14,5kg under svært vanskelige forhold, noe som resulterte i helsider i både Dagbladet, Namdalsavisa og Oppland Arbeiderblad. Målet for Mathias var selvfølgelig at det samme skulle skje i år. Lurte også på hvor stor laks man måtte ta for å komme på TV 🙂

IMG_4616
Fjorårets laks på 14,5kg

Det kom mye regn i dagene før avreise og mye tydet på at vi skulle få kjempeforhold, men vi burde nok vært på plass en dag tidligere enn hva vi var for å få full effekt av regnet. Elva var riktignok fin når vi ankom og det ble tatt en og annen bra laks på elva, men for vår del ble det bare SØ og smålaks.

FullSizeRender 4Elva fortsatte å falle og vannet ble klarere og klarere, og dermed lengre og lengre mellom nappene. Kort oppsummert tok vi 10 eller 11 fisk mellom 1 og 1,5kg. I tillegg må jeg nevne at vi hadde på en laks om rettet ut kroken. Dette skyldes nok like mye den unge fiskeren som at det skulle kunne vært en gigant av en fisk. For når en uerfaren fisker på 7 år får på en bra laks og tar stanga på egenhånd ble det for tungt å lette opp stanga og dermed pekte stanga rett mot fisken og det er lite som er med å demper ”støyten” fisken gir når den kjemper. Uansett er dette 3dje gang i år jeg har mistet laks på Kamazan kroker som enten har rettet seg ut eller knekt 😦

IMG_0047

Etter en kort tur til østlandet med guttungen satt jeg kursen opp til Namsen igjen. Men nå har det vært virkelig vanskelige forhold. Elva er krystallklar, vannstand er på ca 150kubik (noe som faktisk er veldig bra for denne tiden på året), sola skinner og selv om det er myyye fisk på elva så vil den ikke ta.

Dette er selvfølgelig ikke så unormalt at det er slik i perioder, men vet også av erfaring at det kommer til å smelle i stangtuppene igjen etter hvert. Ventetida føles uansett som en evighet…

Da må det først bli slutt på dette finværet som har plaget oss fiskere en stund, komme et værskifte og gjerne mye regn 🙂 Dette ønsket ser det faktisk ut som at jeg skal få oppfylt relativt raskt. For denne helga og neste uke kommer det regntunge skyer og dermed er det håp om mer stangbøy og høylytt knarr i snella 🙂

IMG_7561

Fortsatt skitt fiske!

Tight lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s