Uke 2 i Namsen

Uke 2 med laksefiske i Namsen er nå historie og man begynner for alvor å kjenne hardkjøret på kroppen. 148 timer med roing og svært lite søvn på 2 uker er nok noe mer enn hva som har vært normalt tidligere år.

Grunnen til dette hardkjøret er selvfølgelig at fisket har vært fantastisk bra 🙂 Totalt sett er det til nå blitt fanget over 10 tonn med laks i elva. Til sammenligning så er dette mer enn hva gode lakseelver som Gaula og Orkla har til sammen. Det er blitt fanget 5 laks over 20kg + massevis av 15+ så langt.

IMG_7563For egen del har også denne uka bydd på flere høydepunkter, selv om det har vært mye ”stang ut” i begynnelsen av uka og noe dårligere fiske generelt de siste dagene.

Jeg starter med å fortelle om en fast gjeng fra Østlandet; Jan Erik, Thomas og Frode, som opplevde et fantastisk fiske. Selv var jeg ikke med på deres første dag og har ikke helt oversikt over vekter, men de tok 4 laks.

18951239_10155371043152065_4706175169678190949_nDeres dag 2 hadde de lagt opp til 2 økter a 4 timer fiske hver og jeg hadde fått med meg Jan Erik på Sellæg sone 2. Han setter ut wobblene, mens jeg ror båten oppover elva langs siden. Når vi begynner selve fisket og skal krysse elva så smeller det hardt i stanga etter noen få åretak, men laksen klarer ikke å dra ut sene. Dermed går det som det må gå, laksen glipper. Jeg sjekker bremsen og den var skrudd til alt for hardt. Etter å ha justert dette fortsetter vi å krysse elva og før vi har kommet oss ut til midten smeller det igjen. Den går på forsiktig og Jan Erik sier at dette sikkert er en smålaks og lurer på om vi skal hove den fra båten. Jeg sier det er greit, men at vi må ro oss litt inn til siden først. Mens vi ror mot kanten kan jeg se at stanga står med god bøy, uten noen risting og at fisken går dypt. Jeg sier at jeg er ikke sikker på at dette er noen liten laks og sier at vi får gå inn til land for sikkerhets skyld. Når vi kommer inn dit våkner fisken til liv og har mange og lange utras. Etter en drøy halvtimes fight lander han en flott laks på 14,4kg og øker sin personlige rekord med ca 6kg 🙂

 

 

Etter å ha tatt oss god tid på land fortsetter vi fisket, omtrent på samme sted som vi startet sist og etter ca 15 minutter smeller det igjen. Denne gangen en laks som virker å være minst like stor. Den fighter i alle fall enda litt hardere og lengre enn den første, men viser seg etter vært å være noe mindre. Vi lander også denne og vekta stopper på 10,6kg. Dermed var det rødt kort for resten av dagen etter ca 20 minutters fiske + fighter. Bakdelen med så godt fiske er jo at man blir sittende alene på hytta uten noe å gjøre resten av dagen. Hvor mange og store resten av gjengen tok denne dagen husker jeg ikke, men vet i alle fall at de tok laks.

 

 

Jeg skulle ro Jan Erik på Krukåren den 3dje dagen. Men før jeg skulle ro han hadde jeg en økt med en annen gruppe. Tåka lå oppå elva, det var overskyet og litt regn. Etter hvert kom sola og det var en helt magisk stemning på det som skulle bli en magisk dag 🙂 Riktignok var dette den store ”stang ut”-dagen for egen del selv om det ble noe tellende resultat også 🙂

IMG_7601

Jeg startet dagen med en times ”singelharling”-økt før jeg skulle ut med gjest kl. 04.00. På denne stunda hadde jeg på 3 laks, hvor en av dem var en brukbar laks som glapp rett før jeg skulle ta den i hoven. 1 smålaks ble med opp, men siden jeg glemte den igjen på brygga når jeg kulle ut med gjest ble den kassert etter å blitt delvis spist av fugler mens jeg var ute på elva…

Dagens første gjest hete Jan og vi landet en laks på 6,6kg, samt hadde noen hugg i løpet av økta. Denne gruppen som Jan var del av hadde 3 eller 4 båter ute samtidig og samtlige båter tok laks, samt var i kontakt med flere som glapp. Vi kunne høre at min kollega Rune med Alf som fisker hadde vært i kontakt med laks på +/- 15kg som glapp etter en god fight og at han var derfor svært frustrert. Jeg husker ikke helt hvor mange laks denne gruppen fikk på økta, men det var en del og de skulle også fiske den neste økta fra kl. 08.00.

IMG_7644.JPGDenne økta hadde jeg med meg Jan Erik igjen, mens kameratene Frode hadde med Ivar som roer og Thomas be rodd av Even. Vi kunne se at Frode og Ivar var de første som satt kursen ned mot landingsplassen. De fleste av båtene foruten oss var nedom og landet fisk, deriblant Alf og Rune. Etter en stund kunne vi høre jubel og se at de var svært fornøyde. Mens de sto og feiret så vi Thomas og Even satt kursen nedover for å lande fisk. Det ble mye styr der nede og vi kunne forstå at det var store fisker som ble landet.

Etter 2 timer av økta var det blitt bestemt at de 2 gjengene skulle samles for en kopp kaffe i gapahuken på Nordsiden av elva. Der kommer alle båtene foruten Jan Erik og meg inn med fangst. Frode og Ivar kom først med en laks som var langt større enn hva jeg hadde fått med meg fra avstand. Vekta stoppet på 14,2kg. Så Alf med laks på 12,4kg og Thomas med laks på 11,2kg +++ Dette var bare etter halve økta.

IMG_7608

Etter at vi kom oss utpå igjen ble det litt action for meg og Jan Erik også. Vi landet en laks på 4.9kg og jeg gjorde han oppmerksom på at dersom han vi skulle få en til så måtte han ta et valg i forhold til om han ville slippe laksen slik at han kunne fiske økt nr 2 eller ei. På slutten av økta smalt det igjen, vi kunne se at det var en ok laks og på tur nedover mot landingsplassen var han klar på at han ville fiske økt nr 2. Jeg lar derfor hoven ligge igjen i båten og tar kun med tanga for å få løs kroken uten å løfte laksen ut av vannet. Figheten var bra og vil tross for at laksen var på rundt 10kg, noe som ville vært personlig rekord et par dager tidligere, så slapp vi den 🙂

IMG_7616Økt 2 for Jan Erik og gjengen skulle vise seg å bli en fartsfylt økt også. Både Frode og Thomas tok sine lakser nr 2 for dagen i løpet av denne økta og måtte avslutte fisket, mens Jan Erik og jeg skulle klare å kjøre 6 lakser + ha 2 hugg uten å få opp en eneste en. 4 av dem gikk på i nedre deler av valdet, et sted som kalles Kilengodden, hvor strømmen er veldig stri. Det var umulig å holde igjen noen av fiskene når de for nedover, men på grunn av strømmen er det umulig å si noe om størrelser på disse. Den siste som vi kjørte var helt på slutten av økta i området hvor de fleste båtene var på tur mot brygga. Laksen var på tur under en av de andre båtene, slik at vi måtte legge så mye press på den at den rettet ut krokene 😦 Dette er slikt som kan skje når man fisker såpass tett som vi gjør på dette valdet… Uansett en fantastisk økt 🙂

Et morsomt poeng i forhold til disse 3 fiskerne Jan Erik, Frode og Thomas er at om vi ser på den største for hver av dem, så er 3dje plassen en laks på 11,2kg. Dette kan bli vanskelig å følge opp i årene som kommer 🙂

Rolf som var her åpningsdagene er blitt bitt av laksegalskapen og klarte ikke å holde seg hjemme i Oslo lengre når han hørte om dette vanvittige fisket. Jeg var nettopp ferdig med 12timer roing når jeg til min store overraskelse møtte Rolf på brygga etter endt økt. Det vanvittige fisket hadde riktignok roet seg en del, men Rolf ville gjerne rett ut å fiske. På Krukåren var det ikke noe ledig, så vi dro opp på Sellæg Sone 1. Etter kort tids fiske tok vi en sprek og gøyal mellomlaks. Noe senere på økta smalt det på nytt, denne gangen kunne vi se at det var en stor laks i det den tok. Vi får raskt inn de 2 andre stengene og setter kursen mot en landingsplass litt lengre ned. Da begynner laksen å gå oppover elva i stor fart. Det skriker i snella og laksen ser ikke ut til å stoppe. Jeg lener meg frem og strammer bremsen noe, men laksen fortsetter i samme fart oppover. Utraset må være på mye over 100 meter, i tillegg til det som var ute av line før den begynte å gå. Jeg blir derfor engstelig for at vi skulle gå tom for sene og ber Rolf om å legge på litt press med tommelfingeren. Vi kan se den hoppe høyt oppe i elva og like etterpå så pang, sena røk i knuten 😦 Ble nok litt for mye press og dermed forsvant årets andre storlaks med en av mine godwobblere (85mm BeWA Rødhuggu)…

IMG_7622Etter denne økta har det blitt 6 økter uten fangst. Kun noen hugg, selv om elva fremdeles har god vannføring og er perfekt. Kan virke som at mindre laks kommer oppover. Om dette har med at dette komersielle notfisket nå har startet eller om det er andre forhold vet jeg ikke, men det er ikke uvanlig at det går litt i rykk og napp. Har uansett sett veldig mye skadet laks i det siste, kanskje så mye som 1 av 3 med bitemerker fra Kobbe. Så det er vel naturlig å tro at mye Kobbe holder til i fjorden og skremmer bort laksen 😦

IMG_7624

Det går litt surr i forhold til hva ellers som har skjedd og alle fisker som har blitt landet, men her et par bilder til av lakser som jeg har vært med på å lande siste uka.

 

 

Her er i alle fall de av wobblene mine som enten har gitt laks eller eller vært i kontakt med laks siste uka + denne Rødhuggu som forsvant og en Bitti DD som ikke var min.

FullSizeRender 2Tight lines!

Helge

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s