På fisketur i Miami

Siden det fremdeles snør og er kaldt her til lands får jeg ta dere med en liten tur til litt varmere strøk og fortelle om noen gode opplevelser der 🙂 Håper riktignok at sommern snart kommer her til lands for nå har jeg fiskefeber og lengter etter å komme i gang!!!!

Nevner kort før jeg starter å skrive at jeg ikke var så flink til å forevige alt fra denne turen og at det kun er 2 bilder, hvor jeg selv er med, som er tatt av meg. Resten er funnet på nettet…

For noen år tilbake dro jeg med familien på en liten impulsiv tur til Miami, mens jeg var på ferie i Costa Rica. Jeg hadde ikke planlagt at jeg skulle fiske før jeg allerede var der, men så er det jo bare blitt en ren rutine at man sjekker mulighetene for fiske hvor enn man drar 🙂

Jeg fant fort ut at Miami hadde mye spennende fiske å by på. Fant raskt en nettside med bilder av stor Tarpon, Bonefish og mye annet spennende hvor jeg tok kontaktet og booket 1 dags fiske.

Frem til dette hadde jeg bare så vidt hørt om dette Tarpon fisket og det var først og fremst denne som jeg håpet å kunne få oppleve på kroken.

miami-inshore-fishing
Jeg avtalte å møte denne guiden et sted ute ved Key West. Der dukket han etter hvert opp i bil med båten på en henger. Han var en godt voksen selvstendig guide som elsket hva han drev med, og dermed har man et godt utgangspunkt for en dag sammen 🙂

Han fortalte før vi startet at ekstremt varme dager i forveien hadde medført unormalt dårlig fiske, men var optimistisk i forhold til at vi skulle klare å fange noe. Planen var at vi skulle fiske etter Tarpon, Bonefish, Barracuda, Hai, samt noe Ladyfish og annet som var godt å bruke som agn for dette haifisket.

Første sted hvor vi skulle prøve oss var rett utenfor Fisherman´s Island. Dette var like i nærheten av en kanal hvor cruiseship, lastebåter og mye annet kom tett som perler på en snor og hvor jeg tenkte det var mye kunne gå galt om man fikk på en stor fisk der. Tarponen kunne vi se rullet i overflaten like ved, men disse var ikke særlig guiden opptatt av. Disse spiste ikke når det var der, sa han.

CIMG0187Vi skulle fiske dypt med bly, cirklehook og reke på dette stedet og fikk raskt på noen ulike arter av småfisk, deriblant en Sheepshead som jeg måtte ta bilde av siden den hadde et slik morsomt navn og i tillegg var den jo ganske flott å se på 🙂 Etter hvert fikk jeg også på noe som jeg kunne kjenne var stor fisk, men vi fisket dypt og den slapp før den kom opp og viste seg. Guiden kunne i ettertid si med sikkerhet at det hadde vært en Tarpon. Dette kjenner man enkelt på sena da den blir ruglete og oppskrapt av de sandpapir lignende tennene i munnen på fisken. Altså min livs første kontakt med Tarpon 🙂
luxury-viking-fishing
Etter hvert bestemte vi oss for å prøve andre steder, i litt roligere omgivelser på grunt vann. Når vi forflyttet oss fikk jeg flashbacks til gamledager hvor jeg så introen til Miami Vice og de kom susene i båten. Krystallklart vann og kritthvit sandbunn hvor du kunne se enhver liten fisk som svømte under eller i nærheten av båten. De første haiene tok det heller ikke lang tid før vi fikk øye på.
Vi skulle nå primært fiske etter Baracuda og Bonefish. Største utfordringen var at det blåste en god del og at jeg fisket med ukjent utstyr med et lite søkke og en reke i enden av senen. Kastene måtte være relativt eksakte når vi spottet fisk og du fikk som regel kun en mulighet… I starten så vi noen enslige Baracudas, men kastene ble som oftes for dårlige og dermed var de borte etter ett bomkast 😦  Jevnlig kom det noen hai i nærheten av båten også. For det meste Hammerheads, men også en del andre arter.

_65482834_21002twohammersForeløpig hadde vi ikke fått tak i noe egent agnfisk for disse, men guiden sa at de kunne ta reka i ren refleks om jeg klarte å kaste agent rett foran haien. Men det måtte være maksimalt 10-15 cm foran snuten på den og det skulle vise seg å bli en litt for stor utfordring med den vinden vi hadde. Var riktig nok en hai som reagerte og var helt inntil og studerte agnet, men valgte å ikke ta. Uansett så var dette en utrolig flott opplevelse å få se å studere så mange hai på nært hold.

Guiden sa at vi skulle prøve å få tak i noen Ladyfish og agne opp med litt senere på dagen. Om vi klarte det så skulle det være en relativt enkel sak å få haien til å bite, men enn så lenge skulle vi jakte Bonefish.

Etter litt leting spottet guiden en stor stim med Bonefish som kom mot oss. Han står i front av båten med en lang pinne som han skyver oss bortover grunna med og sier at jeg må gjøre meg klar. Denne fisken er veldig lettskremt og man er også her avhengig av å få til et godt kast på første forsøk.

For de som ikke kjenner til hva en Bonefish er, så er dette verdens sterkeste fisk, sett i forhold til egen kroppsvekt og er derfor et yndet bytte for ivrige sportsfiskere 🙂

Jeg ser etter hvert stimen som begynner å komme innenfor rekkevidde og får beskjed om å kaste. Kastet var heller ikke denne gangen av det gode slaget, men like etter at reka treffer vannet så smeller det 🙂 Det hyler i snella og ser ikke ut til å noen gang skulle stoppe, men plutselig bråsnur fisken og kommer imot meg som i kule. Det var ikke lett å sveive fort nok i forsøket å unngå å få slakk line, men fisken satt i alle fall ennå. Den fortsetter forbi båten og har et tilsvarende utras den andre veien. Akkurat hvor lange utras er selvfølgelig vanskelig å si, men jeg vil anså rundt 100 meter hver gang før den snur igjen og går motsatt vei. Etter 3 – 4 tilsvarende utras begynner den å roe seg og vi lander et flott eksemplar av arten som guiden anslo å være mellom 2 og 2,5kg. Så mye krefter i en så liten fisk er helt utrolig og var en opplevelse jeg håper å kunne få være med på igjen senere 🙂

cimg0188

Så bestemte vi oss for å gjøre et skikkelig forsøk på Hai og dro på noe dypere vann for å forsøke å fange denne ønskede agnfisken. Denne Ladyfishen som vi nå fisket etter skulle i seg selv være en gøyal fisk å fiske, da de kan bli relativt store og fighte godt. Men dessverre klarte vi ikke å få noen og dermed ingen hai 😦

Uansett om fangsten ikke var all verdens på denne turen så syntes jeg dette var en fantastisk dag med fiske. Fikk jo tross alt min første Bonefish 😀 Det som gjorde det hele så unikt og spesielt var det klare vannet med den hvite sandbunnen som gjorde at du hadde så full oversikt og drev et veldig målrettet fiske. Dette skal prøves igjen en vakker dag og da med forhåpentligvis bedre forhold 🙂

Tight Lines!

Helge

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s