Personlige erfaringer i forhold til fargevalg på wobblere til laksefiske

Som tidligere nevnt finnes det mange meninger rundt dette med fargevalg på wobblere, eller sluker og fluer for den del. Og det finnes så absolutt ikke noe svar man kan sette 2 streker under her. Tenkte likevel å dele noen av mine personlige erfaringer og tanker rundt dette siden sommerens lakseeventyr nærmer seg og jeg bruker mye tid på å kikke ned i wobblerskrina samtidig som jeg drømmer meg bort 🙂

11407069_361719810683704_489044252791802927_n

Mange av ekspertene mener at farge er av mindre betydning, men at det er justeringen av hvordan de svømmer som er det avgjørende (se tidligere blogg Grunnleggende kunnskap om laksefiske, for mer info om ønsket svøm på en wobbler i forhold til vanntempratur og hvordan dette justeres). Jeg er på ingen måte uening i at wobblerens svøm er en svært viktig faktor, men er overbevist om at farge også er en helt avgjørende faktor i mange tilfeller. Dette syntes jeg tidvis kommer veldig klart frem i perioder hvor man kan både se og høre at laksen i stor grad har blitt fanget på wobblere med samme farge enkelte dager eller perioder i store deler av elva. Akkurat hva som gjør det sånn er jeg ikke helt sikker på, men vil tro dagslys, farge på vannet og tempratur på elva spiller inn.

En hovedregel når det gjelder farger, som jeg tror de fleste er enig om, er at det benyttes lyse farger i solskinn og noe mørkere farger på regntunge dager eller på natten.

Kontraster er også noe mange er opptatt av og som de mener er viktig, altså f.eks en farge som bryter med grunnfargen. Dette er noe jeg selv også er opptatt av i mange tilfeller, selv om noen av mine mestfangende wobbere er ensfarget røde med kun litt sølvglitter.

Før jeg begynner å dele mine personlige erfaringer tenkte jeg å dele en tabell som viser hvilke farger fisken ser best eller lar seg frise mest av i forhold til temperaturer i vannet. Hva slags forskning som ligger bak denne aner jeg lite om, men i forhold til mine erfaringer så stemmer det ganske godt overens 🙂

17342582_10210444562044298_3647644752459158858_n

Fargen på vannet vil også spille inn i forhold til hvor sterke farger og hvor mye glitter jeg velger å bruke.

På tidlig stor og kald juni elv er det hovedfargene Gul, Grønn, Orange og Rød som jeg har best erfaring med, gjerne i kombinasjon eller alene med innslag av andre farger som gull, sølv, svart og hvit med flere. Blå/Sølv plukkes også gjerne frem på dager med nordavind. Under finner du noen eksempler på wobblere som blir mye brukt på denne tiden.

IMG_0740Litt senere utover sommeren og høsten går det mye i Rødt, Brunt, Svart, nyanser med Grønt, samt at den Orange alltid vil være med i boksen 🙂 Her noen av mine fargefavoritter når elva har fått opp temperaturen. Her må man gjerne gå litt ned på wobblerstørresle osgå, men er ikke noe must.

IMG_0741Tenkte jeg skulle lage en liste med mine 10 favorittfarger og skrive litt rundt de, her er det i utgangspuntet fargen jeg skriver om og ikke produsent, selv om jeg har valgt å skrive hva jeg viser på bildet:

 1. Tiger´n, min desidert største favoritt. Til tross for de sterke fargene fungerer den overraskende bra selv på krystallklar elv, selv om det er med litt farge på elva det kommer aller best til sin rett 🙂 Den har orange rygg, gullfolie på sidene, hvit buk med så røde felt under i front og bak. I tillegg disse svarte tiger stripene som gir gode kontraster. Før sesong 2016 fikk alle guider hos Namsen Adventure hver sin BeWa tiger i størrelse 85mm (tilsvarende de 2 øverste på bildet) og til tross for at den brukes på kun 1 av 3 stenger i beste fall så tror jeg den sto for langt opp mot 50% av fangsten i juni måned 🙂IMG_0758
 2. Rød/Gull ambulanse, kanskje den fargen med flest laks på samvittigheten i Namsen opp gjennom årene. En farge som de fleste hadde for noen år tilbake i fra produsenten Vaaksi (nederst på bildet), med flere. Etter hvert er dette blitt en farge som enhver wobbelprodusent lager. Denne fargekomboen funker svært godt gjennom hele sesongen under de fleste forhold. Denne du ser øverst på bildet er nok den som har gitt flest laks for min del og er en Eraas 70mm med gullglitter, hvit buk med røde flekker i front og bak, samt noe svart for kontraster.img_0745.jpg
 3. Rødhuggu, hvorfor den har dette navnet er vanskelig å si, siden alle av dem kommer med orange hode 🙂 Her er det virkelig snakk om kontraster noe som kommer godt til sin rett når wobbleren rister på hode. En skikkelig fiskefanger som kan brukes gjennom hele sesongen, men som funker aller best på noe farget elv. Her har jeg ikke en spesiell favoritt produsent, da de fleste funker like godt, selv med noen nyanseforskjeller 🙂 Øverste en Eraas 70mm og under en BeWa 75mm DD, Murto NRS Stor DD, Perkele Fatso, Jamo og en Eraas 70mm til med stor leppe. IMG_0746
 4. Pappegøye, er også en farge som de aller fleste produsenter har. Disse går i grønt, rødt og gult som hovedfarger, gjerne med innslag av svart. Vet at mange alltid har en Pappegøye ute uansett forhold gjennom hele sessongen, selv om jeg for min del foretrekker å bruke den på noe farget elv. Her har jeg heller ikke noen favorittprodusent, men viser fra toppen Eraas, Vaaksi, BeWa DD, Perkele, BeWa.img_0747.jpg
 5. HOPO eller Lasse-fargen, som den etter hvert har blitt kalt her i Norge. En farge som kommer fra Finland og som betyr sølv-kinn (opprinnelig produsent Siro, nr 2 fra toppen). BeWa var vel den første Norske produsenten som laget denne fargen og jeg kjøpte en med lakkert Lasse 40år på ryggen i gave til en kompis. Denne ble en kjempesuksess allerede på første svømmetur i elva og dermed måtte jeg selvfølgelig skaffe meg en egen. Og den har tatt myyyye laks!!! Denne trenger litt temperatur på vannet før den fisker godt. Men når temperaturen er 12-14 grader og oppover vil den alltid være et av mine førstevalg. Jeg har selvfølgelig kjøpt opp fargen i mange fabrikater, men så langt er det nettopp denne på bildet som blir brukt, siden den er så fryktelig bra. Altså en 80mm BeWa med brun rygg (den øverste), kopper folie, matt mørke-rød buk, sølv kinn og noen svarte prikker. De fleste produserer lager denne denne med gull farge eller gull folie i siden, men om de funker like bra er jeg slett ikke sikker på… Noen er blitt laget med hvit buk og disse er et godt alternativ på noe kaldere vann, med snev av farge. IMG_0749
 6. Rød, her må jeg slå sammen 2 nesten like farger for å klare å få frem en topp 10 liste 🙂 Helrød eller rød med en liten orange hale er en bankers wobbler som alle burde ha med en av i skrinet gjennom hele sesongen. Kanskje er fargen aller best etter min mening litt utpå sommeren og høsten, men for all del så brukes den mye også på kald juni elv. Et lite dryss med sølvglitter er et must på disse etter min mening og noen kommer også med innslag av svart for å gi kontraster uten at jeg kan se at det utgjør noen forskjell på effektiviteten i verken positiv eller negativ retning. På bildet en liten bunke av disse effektive godsakene 🙂IMG_0750
 7. Gul/Orange er veldig effektivt på tidlig og noe farget junielv. Her noen varianter, hvor denne øverste Eraas 90mm som den aller største favoritten og som garantert kommer til å gi flere gode opplevelser i elva i årene som kommer 🙂img_0751.jpg
 8. Grønn/Gul er også en farge som er svært giftig på tidlig junielv. Tidligere, før jeg havnet på dette håndlagde wobbler kjøret, fisket i hovedsak med Bomber og da var denne fargekomboen min aller største favoritt, i en fargevariant som kalles noe så enkelt som Grønn Bomber. Har av en eller annen merkelig grunn ikke brukt disse fargene like mye som før de siste årene, men  den må uansett være med på lista. For at det er en dødlig effektiv fiskefanger, spesielt på skikkelig kald elv er det liten tvil om 🙂 Bilde er av ulike varianter av Murto, Eraas og BeWa. En liten opdatering siden jeg skrev dette så gå disse 2 øverste (Murto M90 øverst og Eraas 90mm som nr. 2) meg blant annet laks på 16,4 og 14,4kg sommeren 2017. IMG_0753
 9. Flaming Ravndal, en wobbler som tidvis funker helt vanvittig bra. En fargekombo som opprinnelig kommer fra den finske produsenten Murto (wobbler nr. 2 fra toppen), men da han sluttet å produsere tok wobblerprodusent Kjell Ravndal (Bitti wobblere) kontakt med Lasse Pauhe, mannen bak de fantastiske RR wobblerne fra Finland, for å få produsert opp noen med den samme fargekomboen (øverste wobbleren). Riktig nok i en helt annen utførelse 🙂 Denne fargen fanger laks også gjennom hele sommeren, men funker aller best på noe farget elv. Før denne sesongen har jeg fått BeWa til å lage noen med samme farge, men da i annen utførelse (blant annet nr 3 fra toppen). Blir spennende :). Øvrige varianter fra Eraas. IMG_0754
 10. Regnværsfargen min. En wobbler som spesielt en av mine gode kolleger har veldig vondt av, da de er relativt vanskelig å få tak i 🙂 En Kortto K8 (de 2 øverste) i en fargekombo med mørk grønn rygg, gul/gull sider med lyse grønne striper, lilla kinn, blå hale og en kobberfarget buk. Begynner det å regne så setter jeg på denne umiddelbart og om fisken biter på en av de 3 stengene jeg har ute så er det i de aller fleste tilfeller nettopp på denne wobbleren 🙂 Fargen er blitt kopiert av flere produsenter og de vil sansyligvis funke like bra, men har foreløpig ikke blitt brukt all verdens fra meg. Disse 2 andre variantene under er fra Eraas og BeWa. img_0755-e1508150404622.jpg

Mange vil nok undre seg over hvorfor jeg ikke har med gulrompe og blå/sløv på lista, da spesielt den første av disse er manges aller største favoritt, men på min topp 10 ble det dessverre ikke plass 😦 Gir plass for et bilde av noen varianter for å gjøre de mest ihugga wobblerentusiastene fornøyde 🙂IMG_0756

Før jeg gir meg må jeg bare få med et bilde til med noen av de flotteste av disse kunstverkene 🙂 Alle disse flotte produktene er laget hjemme på et hobbyrom av ivrige fiskeentusiaster og lages i småskala. img_0757.jpg

Ønsker alle en riktig god fiskesesong!

Tight Lines!

Helge

8 kommentarer

  1. Hei Aleksander, det finnes ulike FB sider hvor en del av disse legges ut for salg i blant. F.eks. Gruppen for oss som er langt over snittet interessert i wobblere, BeWa wobbler, Eraas wobbler, Halling wobbler, Bitti wobblere med flere. G-sport i Grong + noen andre har også et bra utvalg. Er nok ikke veldig lett å få tak i akkurat nå, men utover vinteren og våren 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s