Krukåren

Jeg har fisket etter laks i mange av Norges ulike lakseelver, men trives aller best i ”Elvenes Dronning”- Namsen. Dette er kanskje først og fremst pga at jeg elsker dette tradisjonelle Harling fisket som denne elva er kjent for, og ikke minst fordi det er en av Norges aller beste lakseelver.

Tenkte i dette innlegget å skrive litt om et vald som jeg kjenner og liker svært godt.  Litt om hva som gjør dette valdet så unikt, samt fortelle om et par av de gode dagene jeg har hatt der 🙂

Valdet jeg snakker om heter Krukåren og ligger i Overhalla kommune, altså i den nedre delen av Namsen. I henhold til totalfangst troner valdet som oftes helt øverst. Dette til tross for at valdet er avhengig av mye vann og er dermed stort sett egnet for fiske i starten av sesongen. I beste fall rundt en måned til sammen.

Storskjæret
Sellæghylla

Det er flere ting som gjør valdet så spesielt, nemlig at vannstand vil gå opp og ned sammen med tidevannet. Dette til tross for at det ligger rundt 20km fra utløpet i elva. Uten at den noen gang er veldig stri strøm på dette valdet, så blir den nesten helt borte og kanskje til og med snur når floa kommer 🙂 Helt øverst på valdet ligger den kjente Sellæghylla, her blir elva smal og har en liten foss helt i toppen. Mange mener at når elva har høy vannføring kan det bli for stritt for laksen å passere.

Tidlig på sesongen kommer det som regel mye kaldt smeltevann i elva og vanntemperaturen kan ofte være under helt nede i 3-4 grader. Dette er da Krukåren er på sitt aller beste. En del mener at dette møte med det kalde smeltevannet blir som et sjokk for laksen og at den stopper. Her kan laksen stå i dagevis før den fortsetter ferden videre oppover.

Med andre ord så kan det til tider ”koke” med laks på dette valdet og siden det er tidlig på sesongen vi fisker her, så er det som regel snakk om storlaks 🙂

Når et vald er så bra, så vil det selvfølgelig også være en del utfordringer forbundet med fisket der. Krukåren har en total lengde på ca 800m og det fiskes med 5-6 båter samtidig, noe som er relativt mye på et vald av denne størrelsen i Namsen.

IMG_7669.JPG
Her er det viktig at alle som fisker rullerer, altså begynner øverst og fisker seg på kryss nedover, frem til at de har rodd seg gjennom hele valdet. Deretter skal de ro seg opp til toppen igjen langs siden og begynne på nytt. Stort sett går dette veldig bra, men i blant er det noen som ikke ønsker å flytte seg fra de antatt beste plassene, her kan faktisk de eldste og mest rutinerte være de verste. Så har vi de som ikke vet bedre og ikke har noen mål og mening i forhold til roingen. Heldigvis er dette bare unntaksvis, men det skjer nok litt oftere her enn andre steder i elva at tempraturen og stemningen blant fiskerne ikke er så god som den burde 🙂

Når så mye laks er samlet et sted hender det også at det kommer Kobbe/Sel opp til valdet. Disse følger laksen oppover elva fra havet og gjør stor skade når de kommer. Valdet tømmes raskt for laks. De som ikke blir spist,  blir enten hardt skadet eller forsvinner ut i havet igjen eller videre oppover i elva. Så går det noen dager før det fylles opp på nytt…

Det er selvfølgelig langt fra noen garanti å få fisk om man fisker på Krukåren, men sjansene er som regel langt bedre der enn noen andre steder.

Noen av mine aller beste økter i Namsen har vært nettopp her, selv om jeg ikke har tatt mine aller største lakser der.

Flere ganger har dags kvoten på 2 laks blitt tatt allerede på første økta og en skjelden gang i blant tar man dem samtidig 🙂

2 juni 2015 hadde jeg med meg en ivrig og fast gjest. Han hadde booket 2 økter a 4 timer denne dagen og skulle være med meg på Krukåren begge øktene. Vi hadde knapt vært ute på elva i 15 minutter før laksen beit og vi kom oss etter hvert ned til landingsplassen på valdet og landet en flott laks på litt over 8kg. Siden dette var så fort gjort bestemte vi oss for slappe av med litt kaffe før vi skulle fortsette.

Mens vi fremdeles sto på denne landingsplassen kom en av mine kolleger og en gjest for å lande en laks. Dette var også en laks på omtrent på samme størrelse som vi nettopp hadde tatt.  Siden dette er den eneste gode landingsplassen på valdet, hender det faktisk at det kan være kø eller ventetid på å få komme inn med laks 🙂 

IMG_2136
Her er begge disse laksene som ble tatt på den samme BeWA 85mm tiger´n

Etter hvert kom vi oss utpå igjen og hadde knapt fått krokene uti før laksen beit på nytt. Etter en liten kamp så glapp denne og vi startet opp igjen umiddelbart. Nok en gang smalt det i stanga etter få minutter og vi setter kursen mot landingsplassen. Denne gangen satt den og før jeg hovet fisken minte jeg gjesten på at han måtte slippe den ut igjen om han ønsket å fortsette fisket. Jeg lettet ikke fisket ut av vannet i påvente av et svar. Svaret lot vente på seg en stund, men etter hvert sier han at jeg klarer ikke å slippe en så stor og flott fisk… Dette var også en laks på 8-9 kg.

Fisket ble da avsluttet etter ca 1 times effektivt fiske (inklusive fighter). Dette til tross for at han hadde betalt for 8 timer fiske og guiding…

Dette er bare ett av mange eksempler jeg kunne nevnt fra gode dager på dette valdet, men det er en dag som kanskje peker seg ut som den aller beste.

Her må vi tilbake til juni 2012, mitt første år som guide, og forholdene var ekstremt gode for dette fiske på Krukåren nesten hele denne måneden. Mye og kaldt vann.

Denne dagen jeg skal skrive om var rundt den 10 juni og vi hadde en større gruppe med ektepar på Hyllenget gård. I denne gruppen var ei dame som ikke var så opptatt av dette fisket og hadde gitt beskjed om at hun ikke ønsket å ut på elva.

Helge 8kgNoen var derimot veldig ivrige og hadde dratt ut på elva allerede før frokost. Nesten samtlige av de som kom tilbake til frokosten hadde hatt godt fiske og fått laks. Denne dama som ikke ønsket å være med forsto nok da at dette kanskje kunne være dagen hvor hun skulle prøve seg likevel. Hun sier til meg at hun godt kunne tenke seg å bli med en tur, men jeg måtte dessverre skuffe henne og si at vi hadde verken ledige guider, båter eller fiskeplasser.

Jeg drar i stedet ut med en av de andre gjestene og før økta var halvferdig hadde vi tatt 2 storlaks og dermed hadde han fått ”rødt kort” i forhold til mer fiske denne dagen. Tenkte derfor at jeg kunne forte meg tilbake til gården og ta med denne kvinnen ut en liten tur.

Hun ble med og etter kort tid smeller det i den midtre stanga, hun tar tak i stanga og begynner å sveive, men fisken glipper etter kort tid. Før hun rekker å legge fra seg stanga igjen så biter det på venstre stanga. Jeg overtar midtstanga og sveiver den inn, mens denne kvinnen begynner å fighte fisken. Så tar jeg høyre stanga for å få inn denne, men etter å ha sveivet et par runder biter det på denne også.

Dette var som nevnt første året mitt som guide og jeg må innrømme at jeg ble litt stressa. Vi er i øvre delen av valdet, hvor det er noe strøm og nedenfor ligger 5 andre båter tett i tett.

Skulle jeg sette fra meg stanga og få rodd oss til land eller skulle vi fighte hver vår laks fra båten, var tanker som surret i hodet mitt. Men vi ble sittende der med hver vår stang og hver vår laks. Etter en stund kunne jeg se laksen som jeg fightet og kan anslå den å være rundt storlaksgrensa på 7 kg, før den glapp.

087Laksen til den kvinnelige gjesten satt derimot og jeg kunne på nytt konsentrere meg om å få rodd oss i land. Der landet vi laksen som var rett i underkant av 9 kg og hun var strålende fornøyd 🙂

Jeg husker ikke alle tallene helt eksakt, men på denne gruppen som jeg mener var på 12 personer landet vi i overkant av 20 laks før lunsj og avreise. Snittvekten var et sted mellom 7 og 8kg. Største laksen i gruppen var på i overkant av 12kg og ble tatt av ei dame som aldri hadde fisket før 🙂

Dette var for øvrig bare en av gruppene som fisket på Krukåren denne dagen og la kun beslag på rundt 30% av øktene. Hvor mange laks som ble tatt til sammen på valdet denne dagen aner jeg ikke, men det var nok et betydelig høyere antall 🙂

Dager som dette er selvfølgelig bare unntaksvis, men noe vi alle drømmer om å få oppleve i blant 🙂

Jeg vil bare nevne til slutt at vi som guider sørger for at fiskeregler, kvoter osv overholdes og at vi informerer at C&R kan eller bør praktiseres om mulig. Dette er helt og holdent fiskerens beslutning!

Tight lines!

Helge

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s