Fiske langs Stillehavskysten i Costa Rica

Jeg har tidligere skrevet flere artikler om det fantastiske Tarponfisket som Costa Rica kan by på. Dette foregår langs den Caribiske kystlinjen, mens fiske langs Stillehavskysten har jeg vel bare så vidt vært innom i artikkelen ”Min første Tarpon”. Denne gangen tenkte å utelukkende holde meg til fisket langs Stillehavskysten 🙂

Dette er det perfekte stedet å dra om du ønsker å kombinere fiske med strandliv, gode hoteller og restauranter med mer. Det er nemlig til denne kysten som nesten alle turister drar til. Og langs hele denne kysten kan de tilby fantastisk godt fiske etter utallige spennende arter som; Black-, Blu- og Striped Marlin, Sailfish, Tunfisk, Wahoo, Baracuda, Dorado, Rooster, ulike varianter av Trewally og myyyyyyye annet.

Jeg har selv vært ute mange ganger her i håp om å få min første Marlin, men den har dessverre uteblitt frem til nå. Marlin kan tas gjennom hele året, men høysesongen har jeg forstått begynner noe senere på året, enn disse typiske tidspunktene hvor jeg besøker Costa Rica (desember/januar).

Noe jeg derimot har fått oppleve mange ganger når jeg har vært ute på Deep Sea Fishing er å få Sailfish eller Billfish, som noen kaller den. En sverdfisk variant som normalt veier fra 40 – 80kg. Det er et riktig så vakkert skue når fisken tar og den ”danser” i vannskorpa på halefinnen 🙂

Når man er ute på dette trolling fisket vil man kunne oppleve å få mye forskjellig annet på kroken også. Bonito, Spansk Makrell, Tunfisk, Dorado, Wahoo m.m. er slett ikke uvanlig. Selv om jeg personlig ikke er noen stor fan av dette trollingfisket, så er det jo en vanvittig opplevelse som enhver ivrig fisker MÅ prøve en eller annen gang 🙂

I tillegg til det gode fisket har jeg blitt fascinert av alt man får se og oppleve på disse turene. Hoppende Stingrays som slår salto i lufta, andre store fisker som jevnlig er oppe å viser seg, store stimer av Trewallys som kommer susene under båten, havskillpadder, delfiner og mye annet.

Jeg har vært så heldig å få oppleve å se enorme stimer av delfiner, mens jeg har vært ute på dette fisket. Husker jeg sa litt spørrende til guiden den ene gangen at det måtte være minst tusen av dem, men fikk til svar at det var betydlig flere enn det. Rundt 3-4 tusen stykker, anslo han…

Når en båt ser en slik stor stim av delfiner vil den varsle andre båter om det. Dette fordi at disse jager store stimer med sardiner. Om ikke Tunfisken allerede er der sammen med delfinene og forsyner seg av matfatet, så vil de komme før eller senere.
Har en video av siste gangen jeg så dette og som jeg deler med dere her. Dette er riktig nok er en betydelig mindre stim, men likevell et fantastisk skue 🙂

Den gangen hvor vi så den største stimen av delfiner var jeg ute sammen med en gjeng amerikanere og fisket. Snørene var selvfølgelig uti mens vi var midt oppe i mylderet av delfiner, i håp om å få på en Tunfisk. Delfinene vil aldri ta en fiskekrok, selv om du fisker med nettopp sardiner eller annet utstyr.
Vi hadde skiftet ut krokene som vi brukte tidligere på dagen, når vi trollet etter Sailfish. Disse nye krokene vi nå brukte lignet på en avkappet bit av et kosteskaft med en krok i enden på. Disse skulle være svært effektive å bruke på Tunfisken.

Vi fikk beskjed om å holde hardt i stanga, for når Tunfisken tar så tar den hardt 🙂  Plutselig skriker en av disse amerikanerne at han har på fisk. Det hyler i snella og det går ut vanvittig mye sene, og det ser ikke ut som at det skal noen gang stoppe. Mener å huske guiden si at det var rundt 7-800meter med sene på snella, men det begynte å bli lite igjen og vi måtte derfor bare følge etter. Fiskeren med stanga ble rask trøtt i armene og ga stanga til en av guidne, som etter hvert klarte å få den noe nærmere båten. Etter hvert gikk fisken dypt, før den igjen satt farten fremover slik at vi måtte følge etter. Guiden skriker: If this is a Tuna, it´s a BIG fuking Tuna!!!
Den opprinnelige fiskeren fikk tilbake stanga når vi hadde fått den på litt mer behagelig avstand, men han ble rask sliten igjen og ville gi fra seg stanga til guiden på nytt. Jeg klarte da ikke å dy meg og spurte om ikke jeg heller kunne få stanga for å få kjenne litt på kreftene i denne fisken, og det fikk jeg 🙂
Vi hadde på dette tidspunktet begynt å misstenke at det kunne være en delfin som på ett eller annet vis hadde blitt kroket, men de erfarne guidene hadde aldri opplevd noe slikt og vi var derfor langt fra sikre. Var jo heller ikke lett å se noe når vi hadde ”fisken” i nærheten av båten, siden det kokte med delfiner over alt.

Etter hvert hadde hele stimen av delfiner flyttet på seg og det ble litt mer oversiktlig omkring oss. Vi kunne da etter hvert konstatere at det var en delfin som var i andre enden av snøre.
Guiden ser lurt på meg og sier, do you want to feel the power of that ”fish” og skrur på full brems på snella. Jeg ser bak meg for å sjekke hvor jeg kommer til å falle når sena ryker og tar spennetak i båtripa for å klare å holde imot. Aner ikke hvor tykk sene det var, men den var sterk 🙂

Selv om en stor Tunfisk hadde vært å foretrekke, så var dette i alle fall en opplevelse av de sjeldne.
Det ble ingen Tunfisk på denne turen, men vi landet til sammen 11 Sailfish, hvorav jeg var fisker på 4 av dem 🙂 img_3692

Uansett hvor flott og bra dette egentlig er, så foretrekker jeg personlig et litt mer aktivt fiske. Altså ikke en hel dag med trolling. Sist jeg var ute på dette Deep Sea fisket så avsluttet vi trollingen litt tidligere på dagen og kjørte oss inn på en grunne hvor motor ble skrudd av og vi fisket med agn, mens vi drev over grunna. Her var det mye forskjellig som beit på. For det meste Groopers (som du kan se på bildet under), noen Snappers og en gang hva vi antok var en Wahoo. Denne gikk på hardt og brutalt, dro ut mye sene i et vanvittig tempo før den klippet sena mi, som vanlig…dsc_0077

Alternativet til dette Deep Sea fisket er Inshore fishing og er hva jeg foretrekker når jeg er på denne siden av landet. Dette kan selvfølgelig også foregå i form av trolling, men det mest spennende er å ankre opp eller bare drive mens du fisker etter Roosters. Ofte er det aller best tidlig på morgenen i nærheten av skjær som dukker opp fra havet.
cimg0232

Første gangen jeg prøvde dette fisket etter Rooster fikk jeg beskjed av de som solgte meg turen at man kunne få de opp mot 25kilo om man var heldig. Min første anslo guiden å være rundt 30kilo, altså et prakteksemplar som du ser på bildet 🙂 Etterpå ble det også et mindre eksemplar av arten, men fremdeles fantastiske fightere. Disse fiskene er veldig sterke og man må ofte belage seg på opp mot en halvtimes fight med hard sluring. Roostern ønsker å gå dypt og vil aldri komme opp for å hoppe. Man kan derfor aldri være helt sikker på hva man har på før man ser den, for artsmangfoldet er også stort inshore 🙂 Uansett en utrolig morsom fisk å fiske, samt en fantastisk vakker fisk å se på!

I dag er det kun 1 uke igjen før vi «Fiskekameratene» drar på fisketur til dette fantastiske landet. Vi håper å kunne legge ut bilder, videosnutter, samt en liten rapport hver dag mens vi er der 🙂

Tight lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s