Grunnleggende kunnskap om laksefiske og justering av wobblere

Selv om det finnes tusenvis av ulike teorier og meninger om hva som er rett så håper jeg at dette kan være litt til hjelp i forhold til de som er like uvitende som Geir Jarle og jeg var for 17 – 18 år siden når vi startet. Mye av dette vil selvfølgelig virke som banalt og dumt å skrive om for mange av dere med erfaring, men jeg gjør det likevel 🙂

Mye av det jeg vil fortelle om er knyttet opp mot dette harlingfisket (fra båt) som jeg foretrekker og stort sett praktiserer når jeg jobber som guide eller er på privat laksefiske i Namsen.Harlingfiske

Starter med å fortelle litt om dette tradisjonelle harlingfisket. Dette er en fisketeknikk som de såkalte engelske ”lakselordene” tok med seg til landet på midten av 1800 tallet.

Her er det en roer og en fisker i hver båt. De starter øverst på det valdet hvor de skal fiske og ror på skrått oppover elva, men pga strømmen blir du likevel tatt sakte nedover mens du krysser elva frem og tilbake. Dette gjør at utstyret du fisker med vil ligge lengre ned i elva enn båten og være det første laksen møter på.

Man fisker normalt sett med 3 stenger samtidig og om laksen biter vil det å få opp snører uten fisk være førsteprioritet. Dette fisket kan praktiseres med wobbere, fluer, lette skjesluker eller med mark og søkke. Om strømmen i elva tillater det vil det være normalt å ha krokene +/- 20 armlengder (ca 15m) bak båten, ofte med den midtre stanga et par armlengder kortere for å unngå at senene krysser hverandre.

Noe av det viktigste når man skal praktisere dette fisket er at ”wobblerne” følger båten og går godt hele tiden. Dvs at man ikke må ta for brå svinger eller ha for mye sene ute. Lita elv og/eller lite trekk i elva så har man mindre sene ute. Har faktisk opplevd å ta laks flere ganger med kun 7 – 8 armlengder med sene ute.

img_2838

Etter at laksen har gått ut fra elven hvor de har levd sine første år, vil de vandre langt ut på havet, før de kommer tilbake etter 1 til 5 år til den samme elven for videreføre sine gener. Faktisk påstås det at de kommer tilbake til nettopp det samme stedet i elven hvor de selv kom til verden og levde sine første år. Hvordan de klarer dette er det ingen som vet med sikkerhet. Men at lukt og/eller en form for magnetisme skal være inne i bildet, er hva de fleste tror.

Når laksen først vandrer opp i elva igjen spiser den ikke, men den er aggressiv. Og det at den er aggressiv er hva som gjør det mulig for oss å få den på kroken.

Normalt så er det den største laksen som først går opp i elva og så kommer mellomlaks og smålaks, samt SØ noe senere utpå sommeren. Det er mens de er på vei oppover de er enklest å ta, for etter de har funnet plassen sin i elva blir den betydelig vanskeligere å lure.

gjbb%20018I slutten av mai og i starten på juni når storlaksen kommer er det som regel flom/høy vannføring i elva, det er som regel noe farge på vannet og dermed vil fisken føle seg trygg. Det vil derfor være naturlig for laksen å ta den enkleste veien oppover elva. Dette er som regel på grunnsiden av elva hvor strømmen ikke er så stri. Jeg velger som regel derfor i ikke ro hele bredden, men konsentrere fisket innover grunnene hvor jeg tror laksen går. Alt dette vil endre seg når elva blir mindre og klarere. Da er det dypåren som gjelder.

Andre steder jeg anbefaler å fiske nøye, uansett når på sesongen det er, er på brekk kanter (på oversiden av stryk) hvor fisken ofte stopper opp for en hvil på ferden oppover elv. Strømkanter er ofte veldig bra og på nedsiden av hvor bekker og mindre elver renner ut i hovedelva. Bak store steiner og høler er også gode stoppsteder for laksen og vil være fornuftig å fiske seg godt gjennom.

Under de normale forholdene tidlig juni vil det ikke være av betydning når på døgnet du fisker siden lysforholdene er tilnærmet like gjennom hele døgnet. Men når elva blir lita og klar litt senere på sommeren kan gålysningen og skumringen ofte være det beste. Nattfiske etter laks i august, når nettene er virkelig mørke er ikke å anbefale (i alle fall i Namsen). SØ fiske kan derimot være veldig bra i mørket.

Veldig mange er sykelig opptatt av å legge opp fisket i forhold til flo og fjære. Personlig mener jeg dette ikke er av særlig stor betydning så lenge elva har høy vannføring, men utover sommeren når elva blir mindre er jeg enig i at dette kan være avgjørende, altså å fiske på floa.

IMG_0154Temperaturen på vannet er også avgjørende i forhold til hvordan laksen oppfører seg og hvordan man best kan fiske etter den. Når temperaturen i elva er fra 8 – 9 grader og oppover til rundt 15 grader er det laksen på det mest aktive og man ønsker gjerne litt fart på utstyret man har ute i elva, mens på kald elv er laksen noe treigere og man kan eller bør gjerne ro sakte, samt ha en wobbler (om man fisker med det) som ikke har en for vilter gange.

Når det gjelder valg av farge på wobbler eller sluk er det selvfølgelig veldig mange meninger, men som hovedregel mørke farger på natt eller regnfulle dager og lysere farger jo mer lys. Fargen på elva spiller selvfølgelig også inn på valgene, men skarpe farger med glitter eller flash på farget elv er et godt utgangspunkt. Blå/sølv er mye brukt på dager med nordavind. Har skrevet litt om mine personlige favorittfarger og når jeg liker å bruke de ulike. Dette har du en link til her.

img_2826Det aller beste fisket får man som oftes i etterkant av kraftig regnvær. Mengden vann i elva øker fort og blir vannet blir skittent, før den så flater ut og begynner å falle. Mens den stiger og er blitt skitten kan man like gjerne holde seg på land, men når den så begynner å falle så vil du kunne oppleve ditt livs fiske. Da begynner all fisken som allerede er oppe i elva å vandre rundt, og når den vandrer så er den bitevillig 🙂

Samtidig vil det møkkete vannet fra elva gi mye lukt ute i fjorden, noe som igjen gjør at mye ny fisk bestemmer seg for å gå oppover elva. Under disse forholdene er det en langt større prestasjon å ikke få laks enn å få laks 😉

Normalt sett vil vi få oppleve en del dager som dette i løpet av en sesong og ofte er de aller beste dagene under slike forhold i slutten av juli eller august, når elva allerede er full av fisk.

Ofte er det jo slik etter at når vårflommen har gitt seg er det flere dager med vanskelige forhold enn med gode forhold. Om man skal praktisere harlingfiske under slike vanskelige forhold vil jeg anbefale å finne vald som har hurtigflytende vann, slik at det er mulig å få utstyret man fisker med til å gå nedenfor båten. Laksen føler seg ikke så trygg under slike forhold og er lettskremt. Dvs at om du må ro over laksen før wobbleren kommer etter så er mulighetene kraftig redusert for å få tellende resultat.

19059638_1327004087416235_8293973815874114682_nOm jeg ikke har tilgang på et vald med hurtigflytende vann vil jeg foretrekke å fiske i grålysning og skumring, samt prøve fluene på dagtid dersom det kommer litt vind på elva 🙂

IMG_0757
Etter hvert har wobblere blitt en egen vitenskap og galskap for meg og mange andre.

Tidligere var det jo kun Bomber 15A som ble brukt og de ble brukt uansett forhold. Selv om Bomberen har vist seg som en effektiv wobbler på stor og kald elv så har den sine klare begrensninger når forholdene blir vanskeligere.

Nå er det kun håndlagde wobblere som gjelder. Selv om de i utgangspunktet ikke ser ut til å ha noen åpenbare justeringsmuligheter så kan du etter noe prøving og feiling få de til å gå slik du selv ønsker at de skal gå. Harde spark med rompa, forsiktig gange eller en søkende gange helt opp mot 1 meter kan være mulig. De kan skaffes i veldig mange størrelser, med ulike lepper noe som også påvirker gange, hvor dypt de går eller hvor mye strøm de tåler.

Som nevnt høyere opp så ønsker man en relativt rolig gange på stor/kald elv, men den må gjerne sparke hardt med rompa. Når temperaturen stiger i elva så viser det seg ofte at noe søk på wobbleren kan være effektivt. Står laksen og sturer bak en stein nede på bunnen så vil det være fornuftig å bruke store lepper for å komme ned til den.
FullSizeRender
For å justere/trimme en wobbler trenger du ei lita spiss tang, gjerne med rund spiss (som på bildet) for å unngå å skade wobbleren.

Når du starter er det viktig å se at wobbleren er i balanse, altså at den ikke legger seg litt eller mye mot den ene siden. Om den legger seg til siden bruker du tanga og bryter forsiktig ”øye” på wobberen motsatt vei. Her er det veldig lite som skal til for å gjøre store utslag. Når wobbleren er i balanse kan leppa brytes forsiktig nedover for å få den til å sparke hardere med rompa, men vær forsiktig så du ikke knekker leppa. Et triks kan være å holde den nede i en varm kopp vann/kaffe før du bryter på den, men det er mulig å gjøre små justeringer uten hjelp av varme. Ofte må denne justeringen av leppa gjøres sammen med å bøye øye forsiktig oppover.

Ønsker du derimot å få wobbleren til å søke, må øye bøyes forsiktig nedover samtidig med at leppa bøyes opp. Som dere sikkert forstår vil søk redusere sparkingen noe, selv om noen produsenter har klart å lage kropper som kan gi både god søk og harde spark samtidig. Bytte av kroker vil også kunne påvirke svøm, men jeg skal ikke gå for detaljert til verks her 🙂

Uansett justering eller ei, så anbefales på det sterkeste å benytte en Rappalaløkke eller wobblerhempe og ikke slukknute eller vanlig snaphempe da dette vil påvirke svøm i negativ retning. Har laget en video hvor deg viser denne justeringen i praksis. Link til video her

Håndlagde wobblere har jo sitt utspring i Finland, men de siste årene har det også blitt mange svært dyktig norske produsenter. Noen av de første her til lands var Per Holmstad med sine Perkle og Kjell Petterson med sine Peson, men etter hvert et titalls andre svært dyktige produsenter som har dukket opp.

Noen av mine norske favoritter er foruten de 2 nevnte; BeWa, Eraas, Halling med flere. Mange av dem har egne FB profiler eller hjemmesider som BeWa wobbler, Eraas wobbler, Bitti wobblere, Halling wobblern, aWe wobblern, VinglePilt, http://www.nereidwobbler.com,  eller en gruppe som heter Gruppen for oss som er langt over snittet interessert i wobblere.

IMG_0740Ovenfor kan du se noen varianter av håndlagde wobblere.  Fra toppen venstre; Kortto, Eraas, Kortto, BeWa, Eraas, 3x BeWa og 3 Eraas til høyre.

Om noen har spørsmål, har andre teorier eller meninger om dette så må dere gjerne sende meg en PM eller skrive i kommentarfeltet 🙂

Tight Lines!

Helge

7 kommentarer

    1. Hei Geir, kvoter, antall kroker, hva slags utstyr som kan brukes osv er lokale regler for de fleste vassdrag, ofte bestemt av elvas grunneierforening. Vet det er begrensninger på antall kroker i mange elver, men i Namsen er det ikke det 🙂

      Liker

    2. Hei Geir. Det kommer an på hvor du fisker. Mange elver bruker etter hvert regelen tre tupper og da må du velge hvordan du vil ha oppsettet!

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s