Å gjøre fisking til en heltidsjobb

Etter å ha jobbet et 10år i familiebedriften var jeg drittlei og bestemte meg for å slutte. Jeg hadde ikke noen annen jobb å gå til og tok derfor med familien og dro til Costa Rica for å bo der et halvår, mens jeg funderte på hva jeg ville gjøre videre.

Hjemreise var selvfølgelig planlagt til kompisgjengens årlige junifiske i Namsen.

10505395_370215163167502_4540302591381567324_nMens vi var der oppe hørte vi at eieren av Hyllenget gård, Otto Tidemand hadde tatt over den daglige driften av Namsen Adventure AS. Dette var selskapet som driftet Hyllenget gård og andre boenheter, samt tilbydde jakt- og fiskeopplevelser.

Mens jeg og Geir Jarle satt ute på elva og fisket begynte vi å diskutere at å kunne jobbe med denne lidenskapen vår hadde vært drømmen. Vi fablet om hvordan Namsen Adventure kunne drives og at vi kanskje skulle ta kontakt med denne Tidemand. Mens denne samtalen pågikk var vi ikke helt edru og jeg tenkte ikke så mye på dette i ettertid, men noen dager etter hjemkomst fra fisketuren ringte Geir Jarle meg og sa han hadde tatt kontakt med Otto Tidemand og at vi var invitert til hans kontor på Lysaker.

Jeg var den som var arbeidsledig, mens Geir Jarle hadde suksess som aksjemegler og han fikk derfor litt kalde føtter i forhold til å skifte bransje. Uansett dro vi begge i møte og ble enige med han om at jeg skulle dra opp til Hyllenget gård under elgjakta i oktober 2011 for å ta en nærmere titt på stedet og for å fortsette samtalene.

hyllenget_tranaHyllenget gård var jo fantastisk flott og valdene de disponerte var av vassdragets aller beste, så jeg tenkte at dette må jo være en fantastisk arbeidsplass og et bra produkt å selg. Vi ble raskt enige og jeg tok jobben som salgs- og markedsansvarlig. Den store gulerota her var jo at jeg skulle jobbe som guide hele sommeren.

Jeg var jo inne på tanken om at dette kunne bli som en ”overdose” med fisking og at det kunne gå utover iveren og kosen jeg hadde med denne lidenskapen min. Men jeg skulle raskt finne ut at det å tenke og jobbe med fiske hver dag gjennom hele året var som å helle bensin på bålet. Interessen og iveren bare vokste seg enda serkere 🙂

Juni 2012 var første sommeren som guide hos Namsen Adventure AS og jeg var kjempenervøs i forhold til egne ferdigheter. Første roturen var med sjefen skjøl, Otto Tidemand. Valdet jeg skulle ro på hete Oppdal/Ristad og var et helt ukjent elvestrekke for meg. Vi gikk ut fra brygga på Ristad og begynte å krysse nedover elva og i ettertid viste det seg at dette valdet hete Sellæg sone 1, altså feil vald…

Til tross for at jeg var på feil vald så var jo også dette et vald vi disponerte og dermed kan det ikke kategoriseres som tjuvfiske J Etter et par timer ble det også resultat, en laks på litt over 6kg. Dette var en kjempelettelse for en relativt fersk og nervøs guide.

Etter hvert ble jeg godt kjent med de andre guidene hos Namsen Adventure. Der har vi ei roerbu i garasjebygget på gården hvor vi møtes før og mellom slagene. Guidene var en fantastisk hyggelig gjeng med lokale karer i alderen 18 – 70 år.

Forholdene i elva var stort sett fantastiske gjennom hele juni måned dette året med høy vannføring og fin farge, noe som er et must for de fleste valdene vi disponerer. Faktisk var juni så bra at det lenge så ut som at det kunne bli et rekord år for vassdraget.

13062012024For egen del også gikk fisket veldig bra med mye stor fin laks, uten at det ble noen giganter. Største dette året var på litt i underkant av 15kg (den på bilde), men når vi fightet denne fisken og så den på avstand var jeg overbevist om at det skulle være en fisk på rundt 20kg. Lengden på laksen tilsa at den burde vært nærmere 20kg, men den var veldig tynn, selv om den var nygått. ”Ekspertene” sa at det enten var en 3dje gangs gyter som hadde kommet opp igjen til elva for tidlig eller at det kunne være en Sandøla-laks. Det finnes nemlig flere laksestammer i Namsenvassdraget; Namsen-laks, Bjøra-laks og Sandøla-laks. Bjøra-laksen av den korte, kraftige og aller flotteste laksen, mens Sandøla-laksen er den lange, tynne laksen med en kraftig halefinne. Namsen-laksen er mellomtingen.

HarlingfiskeSom sagt ble denne første måneden av det gode slaget og mye av grunnen til dette var vel pga innsatsen. Jeg sa aldri nei til en økt og i starten og det ble nok flere dager med 4 økter a 4 timer pr dag enn 3 økter. Søvn ble det kun en time nå og da mellom øktene. Vondt i hender, underarmer, skuldre, rygg osv er må man selvfølgelig bare noe man må regne med og en tube med Voltarensalve er etter hvert blitt min beste venn om sommeren :) Etter hvert har jeg ogs funnet ut at 2 – 3 økter pr dag holder i massevis, da sommeren er lang.

I 2015 fikk jeg også med Geir Jarle i roerteamet til Namsen Adventure. Riktignok ikke hele sommeren, men veldig hyggelig å ha han med en 14 dagers periode i juni.

I jobben som guide treffer man selvfølgelig veldig mange hyggelige folk og får mange flotte opplevelser ute på elva. Jeg vil helt sikkert fortelle flere av disse historiene etter hvert, selv om gjestenes navn ikke kan oppgis.

Tenkte avslutningsvis å nettopp fortelle en liten historie om hvordan det er å være en guide fra Østlandet, når vi i markedsføringen skilter med lokale guider.

Geir Jarle var ute med en gjest, riktig nok en kar som mange kjenner til på både godt og vondt. En kar som aldri holder tilbake noe i forhold til hva han tenker og mener.

De hadde vært ute på elva et par timer og det hadde vært helt stille i stangtuppene. Mens de sitter å prater spør Geir Jarle gjesten om han noen gang hadde vært ute og fisket med Helge. Nei svarte gjesten. Det burde du prøve sier Geir Jarle, han er både en hyggelig kar og en dyktig guide, sier han. Hvorfor skulle jeg det, sier gjesten. Jeg drar ikke til Namsen for å fiske med noen Østlending, jeg har nemlig ingen ting å lære av en Østlending når det gjelder laksefiske, sier han. Geir Jarle som selv er Østlending følte seg jo selvfølgelig truffet og uønsket i båten. Vil tro de par siste timene av økta ble lange 🙂

Slike kommentarer er selvfølgelig sjelden kost og det er svært sjelden man ikke har det hyggelig ute på elva enten det blir laks eller ei.
Disse årene som ansatt hos Namsen Advent11407069_361719810683704_489044252791802927_nure har vært fantastiske, selv om det å jobbe fra hjemmekontor hele vinterhalvåret kan være relativt ensomt. Men igjen så har jo dette vært en jobb som jeg har kunne gjort hvor som helst i verden, så lenge jeg har telefon og PC. Dermed har det vært mulig å ta lange turer til mitt lille fiskeparadis i Costa Rica hver vinter 🙂
Etter flere år med dårlige driftsresultater i Namsen Adventure, har dessverre Tidemand valgt å legge ned selskapet og sommeren 2017 blir det siste som guide der. Men uansett om det vil være som guide eller privatperson så vil jeg garantert tilbringe mange uker i Namsen hvert eneste år fremover, for om sommeren er det ingen andre steder i verden jeg heller ønsker å være 🙂

Tight Lines!

Helge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s